Stopp för havsbaserad vindkraft: ”Kapitalet har flyttat till andra länder”

Описание к видео Stopp för havsbaserad vindkraft: ”Kapitalet har flyttat till andra länder”

För närvarande projekteras ett hundratal olika satsningar på havsbaserad vindkraft – men olika politiska viljor från den tidigare respektive nuvarande regeringen har gjort att intresset kraftigt har sjunkit för att investera i projekten. Nu står hoppet bland annat till det gröna accelerationskontor som regeringen nyligen presenterade.

Lillgrund i Öresund invigdes 2007 och är fortfarande den största havsbaserade vindkraftsparken i drift i Sverige. Ett hundratal satsningar finns dock i pipeline, bland annat Aurora av OX2 i Östersjön, Galene utanför Hallandskusten samt Mareld utanför Orust. Även företaget Eolus Vind har en satsning i form av 50 vindkraftverk i norra Kattegatt i territorialhavet utanför Kungälvs och Öckerö kommuner.

Intresset för att investera i den havsbaserade vindkraften har dock kraftigt minskat, framförallt på grund av den nuvarande regeringens kovändning när det gäller den subvention av anslutningsavgifter som den tidigare regeringen utlovade.

– Tror man på havsbaserad vindkraft eller inte? Jag skulle säga att regeringen ger ett negativt signalvärde och att man visar att man kanske inte tycker att havsbaserad vindkraft är så viktigt, säger Stefan Gustavsson, Public Affairs Manager på Eolus Vind i Göteborg.

– Det är inte bra för de som vill investera. Kapitalet har flyttat på sig till andra länder som nu ger subventioner på anslutningsavgifter och annat, säger Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert inom klimat och energi på branschorganisationen Teknikföretagen.

Hur allvarligt är det här för Sveriges elektrifiering?
– Det är jätteallvarligt på ett sätt. Det händer saker på land, men till havs händer det inte jättemycket just nu, säger Miriam Münnich Vass.

Nu står ett av hoppen bland annat till det gröna accelerationskontor som ska underlätta industrins omställning och större företagsinvesteringar. Satsningen presenterades nyligen av regeringen och har Kristina Alvendal och Niklas Nordström som industrisamordnare.

– Det är väldigt välkommet att vi får två nya samordnare för industrins gröna omställning. För det krävs en hel del från politikens sida, vi behöver både öka acceptansen och snabba upp tillståndsprocesserna, säger Miriam Münnich Vass.

Även Stefan Gustavsson lyfter behovet av förståelse bland politiker och på myndighetsnivå, och efterfrågar även snabbare hantering av exempelvis tillståndsgivning.

– Ska vi bygga elproduktion till priser som svensk industri har nytta av så måste vi bygga på de ställen som är bra och optimala. Vi måste bygga med korta anslutningskablar, nära den industri som behöver elen och på vatten- och bottenförhållanden som är lämpliga för att bygga havsbaserad vindkraft. Annars blir det för dyrt. Då måste myndigheterna förstå det, säger Stefan Gustavsson.

Teknikföretagen gjorde nyligen en analys tillsammans med OX2, Svensk Vindenergi och Siemens Energy om vad det skulle kosta att bygga ut elsystemet i södra Sverige för att leverera all den el som behövs till 2030. Där har havsbaserad vindkraft en central roll.

– Analysen visar att det går att komplettera dagens system med mer sol och vind, till en total produktionskostnad på cirka 54 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med kärnkraft som beräknas kosta det dubbla, säger Miriam Münnich Vass.

Reporter: Anders Frick

______________________________

Gillar du videon? Prenumerera på EFN på YouTube: https://www.youtube.com/efnekonomikan...

Besök gärna http://www.efn.se för mer av vårt innehåll.

X: https://x.com/efntv
Facebook:   / efnekonomikanalen  
Instagram:   / efnekonomikanalen  
Linkedin:   / efn  
Tiktok:   / efn_ekonomikanalen  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке