فسخ ۳۴ (خیار تبعض صفقه ۱)

Описание к видео فسخ ۳۴ (خیار تبعض صفقه ۱)

Soundtrack : Pink Flamenco , Artist : Doug Maxwell (NON-COPYRIGHT from youtube Audio library)



در دو برنامه شماره 27 فسخ 5 (خیار مجلس) و برنامه شماره 28 فسخ 6 (خیار حیوان) در بیان مسائل حاشیه‌ای خیار مجلس و خیار حیوان تعریف کلی اشتباهی از خیار تَبَعُّض صَفقِه ارائه شد ، که به ترتیبی که در ادامه بیان خواهد شد اصلاح می‌گردد.
تَبَعُّض به معنای بعض بعض شدن ، تکه تکه شدن و صَفقِه به معنای صدای دست دادن ، معامله و کالا می‌باشد. چنانچه کالا یا ثمن قرارداد ، تجزیه‌پذیر به تعداد مختلف بوده یا اینکه کالا و ثمن قرارداد تجزیه‌ناپذیر به تعداد مختلف نبوده لیکن قابل تقسیم به سهم متعددی باشد. اگر پس از انعقاد قرارداد ، نسبت به بخشی از کالا یا ثمن ، قرارداد صحیح و برقرار بوده ، لیکن نسبت به بخشی دیگر قرارداد باطل بوده یا منحل گردد. به بیان دیگر قرارداد به دو بخش صحیح و باطل یا منحل تقسیم گردد. اگر خیارات فسخ از طرف متضرر ساقط نشده باشد ، طرف متضرر نسبت به قسمت صحیح قرارداد ، خیار تَبَعُّض صَفقِه دارد. چرا که قسمت باطل یا منحل قرارداد اثر حقوقی نداشته و چیزی به تملک طرف متضرر درنیامده ، پس فسخ قرارداد باطل یا منحل معنا ندارد. در صورت اعمال خیار تَبَعُّض صَفقِه توسط طرف متضرر و فسخ قرارداد ، عوضین (کالا و ثمن) قرارداد بین طرفین قرارداد مسترد می‌گردد. اما چنانچه طرف متضرر به استناد خیار تَبَعُّض صَفقِه قرارداد را فسخ نکند. آنگاه باید طبق فرمولی ارزش قسمت باطل یا منحل قرارداد محاسبه و به طرف متضرر مسترد گردد. مثلاً چنانچه در قرارداد مشارکت در ساخت ، سازنده بدون تایید مالک ، تمام یک واحد آپارتمانی را که با مالک شریک است پیش فروش کند. در این صورت قرارداد نسبت به سهم سازنده صحیح و نسبت به سهم مالک باطل می‌باشد. در این مثال اگر خیارات فسخ طی قرارداد پیش فروش از پیش خریدار ساقط نشده باشد ، پیش خریدار حق فسخ بخش صحیح قرارداد به استناد خیار تَبَعُّض صَفقِه را خواهد داشت. البته پیش خریدار می‌تواند خیار تَبَعُّض صَفقِه را اعمال نکرده و طبق فرمول یا توافق با پیش فروشنده ارزش قسمت باطل یا منحل را باز پس بگیرد. و به این نکته نیز باید توجه داشت که چنانچه بخش صحیح قرارداد به عللی از قبیل فاقد ارزش یا غیر قابل استفاده بودن قابل معامله نباشد. ممکن است تمام قرارداد منفسخ گردد.
احکام و مسائل مرتبط با خیار تَبَعُّض صَفقِه به شرح زیر است :
1- خیار تَبَعُّض صَفقِه مختص عقد غیر معوض (ماده 441 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 54 - 13/10/1351)
2- جهل صاحب خیار تَبَعُّض صَفقِه (ماده 443 قانون مدنی)
3- صحیح بودن و مالیت داشتن بخش صحیح قرارداد (مواد 215 ، 348 ، 434 و 441 قانون مدنی)
4- زمان ایجاد خیار تَبَعُّض صَفقِه و انحلال جزئی قرارداد (مواد 353 ، 372 ، 388 ، 441 و 483 قانون مدنی)
5- محاسبه ثمن قابل بازگشت به صاحب خیار تَبَعُّض صَفقِه (مواد 427 ، 441 و 442 قانون مدنی)
6- مقایسه با خیار عیب (ماده 388 قانون مدنی)
7- اشتباه در اوصاف اساسی (مواد 200 ، 353 ، 359 ، 360 و 762 قانون مدنی)
8- خیار تَبَعُّض صَفقِه در قرارداد اجاره (ماده 483 قانون مدنی)
9- کالای کلی (مواد 350 ، 351 ، 482 و 950 قانون مدنی و مواد 1 ، 2 (بند 7) و 3 قانون پیش‌فروش ساختمان)
10- ضمان معاوضی قبل و بعد از تسلیم (ماده 372 ، 388 ، ماده 453 ، بند 3 از ماده 429 قانون مدنی)
11- ضمان دَرَک و مستحقُ للغیر بودن بعض مبیع (مواد 362 ، 390 ، 391 ، 392 ، 393 و 697 قانون مدنی و رأی وحدت‌ رویه شماره 811 ـ 01/04/1400 هیأت‌ عمومی دیوان ‌عالی ‌کشور)
12- سقوط خیار تَبَعُّض صَفقِه
1- خیار تَبَعُّض صَفقِه مختص عقد غیر معوض (ماده 441 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 54 - 13/10/1351)
خیار تَبَعُّض صَفقِه مخصوص عقود معوض بخصوص معوض مغابنه‌ای می‌باشد. عقد معوض مغابنه‌ای ، قراردادی است که مالکیت دو چیز با ارزش برابر بین دو طرف قرارداد منتقل می‌گردد. به این معنا که هدف اصلی و نتیجه نهایی قرارداد انتقال مالکیت دو چیز بین دو شخص است و طی آن قرارداد مالکیت آن دو چیز بین دو طرف قرارداد مورد داد و ستد قرار می‌گیرد. و سود بیشتر یک طرف قرارداد به منزله سود کمتر طرف دیگر قرارداد است. به این ترتیب در عقد معوض مغابنه‌ای ، طرف اول قرارداد مالکیت چیزی متعلق به خود را به طرف دوم انتقال می‌دهد و متقابلاً باید طرف دوم مالکیت چیزی با ارزش برابر متعلق به خود را به طرف اول انتقال دهد. مانند قرارداد خرید و فروش املاک که ملک با ثمن عوض شده و تعادل عوضین یعنی ملک مورد معامله و ثمن معامله از ارکان اصلی قرارداد است. بنابراین در قراردادهای غیر معوض که دو چیز با هم عوض نمی‌شوند چنانچه بخشی از قرارداد باطل یا منحل گردد ، خیار تَبَعُّض صَفقِه ایجاد نخواهد شد.
2- جهل صاحب خیار تَبَعُّض صَفقِه (ماده 443 قانون مدنی)
یکی از شرایط ایجاد خیار تَبَعُّض صَفقِه ، آگاه نبودن طرف متضرر نسبت به باطل بودن بخشی از قرارداد است. بر این اساس در صورتی که طرف متضرر از باطل بودن بخشی از قرارداد آگاه باشد ، طبق قاعده اقدام ، عمل طرف متضرر اقدام بر علیه حقوق و منافع خود محسوب شده و بنابراین حق فسخ قرارداد به استناد خیار تَبَعُّض صَفقِه را نخواهد داشت. اما باید توجه داشت که آگاهی طرف متضرر به باطل بودن بخشی از قرارداد ، هر چند باعث سقوط خیار تَبَعُّض صَفقِه بوده ، لیکن مانع طرف متضرر در مطالبه باز پس گرفتن ارزش قسمت باطل قرارداد و برابر سازی ثمن معامله با بخش صحیح قرارداد نخواهد بود.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке