Tevhidin amele bakan yönü, ibadet ve davranışların ruhu: İhlâs | 21. Lem'a (1)

Описание к видео Tevhidin amele bakan yönü, ibadet ve davranışların ruhu: İhlâs | 21. Lem'a (1)

İhlâs, amelin sebebi olarak emr-i İlâhi’nin, hedefi olarak da rıza-i İlâhi’nin gözetilmesidir. İbadet ve davranışlarda sadece Allah’ın rızasını gözetme; samimiyet, dupduru/halis niyet demek olan ihlâs, kelime olarak, ‘arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını giderme’ manalarına gelmektedir.

İhlâs ve tevhid, imân ve namazda olduğu gibi, ikiz kavramlardır; aynı hakikatin amele ve itikada bakan yüzleridir. Aynen öyle de, tevhidin zıttı olan şirk ve ihlâsın zıttı olan riyâ da ikizdir.

“Allahumme ecirna miner-riya'i ves-süm'atı vel ucubi vel fahr!”
Allah'ım! İkiyüzlülükten, işitilsin-bilinsin diye amel etmekten, amellerimize güvenmekten ve yaptığını sayarak övünmekten Sana sığınırız!

"Riyâ: Gösteriş; suni/yapmacık hal ve tavır.
Süm’a: İşitilsin-bilinsin diye yapılan iş ve amel, gizli riyakârlık.

Sönmemiş/bozulmamış bir vicdan, ameldeki riyâdan rahatsız olur.

İhlâs Sûresi’nde tevhidin altı mertebesi anlatılır; sûrenin üç ayeti tevhidi ispat ederken, üçü de açıktan şirki reddeder.

Risale-i Nur’un en çok üzerinde durduğu husus tevhid, tevhidin amele bakan yönü ise ihlâs ve hizmettir.

İkinci Düsturunuz: Bu hizmet-i Kur'âniyede bulunan kardeşlerinizi tenkit etmemek ve onların üstünde faziletfuruşluk nev'inden gıpta damarını tahrik etmemektir.

Dördüncü Düsturunuz: Kardeşlerinizin meziyetlerini şahıslarınızda ve faziletlerini kendinizde tasavvur edip, onların şerefleriyle şâkirâne iftihar etmektir.

İhlâs Risâlesi, hizmet kardeşlerimiz ile, Uhuvvet Risâlesi de ümmet-i Muhammed (aleyhissalatu vesselam) ile olan ilişkilerimizi düzenlemektedir.

Sen mesleğini ve efkârını hak bildiğin vakit, "Mesleğim haktır veya daha güzeldir" demeye hakkın var. Fakat "Yalnız hak benim mesleğimdir" demeye hakkın yoktur. (22. Mektup - Uhuvvet Risalesi)

“İhlâs, Allah ile kulu arasında bir sırdır. Melek bilmez ki yazsın, şeytan bilmez ki bozsun, heva bilmez ki eğsin.” Cüneyd-i Bağdâdî (r.a.)

İhlâs konusu Risale-i Nur'da,
İhlâs düsturları
İhlâsın muhafazası
İhlâsı kıran mâniler
Hücumât-ı Sitte
gibi başlıklar altında ele almıştır.

Hücumât-ı Sitte Risalesi, “Kur'ân-ı Hakîm’in tilmizlerini ve hâdimlerini ikaz etmek ve aldanmamak için yazılmıştır … ins ve cin şeytanlarının altı desiselerini inşaallah akîm bırakır ve hücum yollarının altısını seddeder.” (29. Mektup, 6. Kısım)

* *

Herhangi bir ücret almadan vakitlerini ayıran muhterem konuşmacıların, gönüllülük esasına bağlı olarak hazırladığımız sohbetlerinin daha geniş izleyici kitlesine ulaşmasında teknik birtakım giderleri karşılama adına desteklerinizi bekleriz.

  / kardelen  

Videoları paylaşmanız, beğenmeniz (like) ve yorum bırakmanız da daha çok izlenmelerine katkı sağlayacaktır ümidindeyiz.Yeni videolarımızdan anında haberdar olmak için kanalımıza abone olunuz.

Teşekkür ederiz,

   / kardelen  
  / kardeleninsibag  
https://podcasts.apple.com/us/podcast...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке