Bătălia lingvistică pentru adevărata origine a limbii române

Описание к видео Bătălia lingvistică pentru adevărata origine a limbii române

În 1870, Alexandru Cihac, lingvist roman de origine cehă punea la punct dicționarul etimologic al limbii române care stabilea că românii nu au niciun cuvânt autohton, de origine geto-dacică. Conform acestei dicționar aberant – 20% din cuvintele folosite de români erau de origine latină, 45% slave, 20% turcești și 15% de alte origini. Niciun cuvânt geto-dacic!

Pe vremea comuniștilor, s-a finalizat ceea ce astăzi cunaștem sub numele de DEX, adică dicționarul explicativ al limbii române care mai modifică din procentele cuvintelor împrumutate dar păstrează paradigma din secolul al XIX-lea, potrivit căreia limba română nu are decât cuvinte de împrumut.

Nici măcar nu trebuie să fii lingvist ca să înțelegi că DEX-ul este paralel cu realitatea, că este la fel de credibil ca lucrare științifică precum ar fi serialul fantasy Urzeala Tronurilor ca film documentar.

Din fericire, lingvistul Mihai Vinereanu, invitatul acestei emisiuni, după decenii de muncă, demonstrează că cea mai mare parte a lexicului de bază al limbii române vine din fondul prelatin, adică din limba străveche a traco-geto-dacilor.

Iar demonstrația sa întinsă pe aproape 1600 de pagini a fost publicată la editura Uranus, chiar în aceste zile, sub numele Dicționarului Etimologic al Limbii Române. (Cartea poate fi comandată aici: https://dacia-art.ro/carti-pentru-adu... )

Vizionare cu folos!

Emisiunea face parte din ciclul "Convorbirile Dalles", proiect produs de Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles din București.

Daniel Roxin

#dacii #istorie #patriotic #romania #

Комментарии

Информация по комментариям в разработке