Gaziantep Gezi Rehberi - Gaziantep Gezilecek Yer - 1 Günde Gaziantep'in Her Yerini Gezmek - GAP Turu

Описание к видео Gaziantep Gezi Rehberi - Gaziantep Gezilecek Yer - 1 Günde Gaziantep'in Her Yerini Gezmek - GAP Turu

Gaziantep özgünlüğünü koruyabilen tarihi mekanları ve muazzam bir yemek kültürüyle son yıllarda turistlerin gözdesi haline gelmiş görülesi bir şehir. Güneydoğunun en modern şehri olma özelliğini koruyan, girişimci ruha sahip dinamik bir şehir.
Kurtuluş Savaşında Fransızlara direnirken neredeyse açlıktan kırılan Antep, bugün mükemmel mutfak kültürüyle Türkiye’de gastronomi şehri dendiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri. Yiyecek lokması olmadan savaşan bu şehre bugün sadece yemek yemek için bile gidilir.
İlk uygarlıkların doğduğu topraklarda kurulan Gaziantep’in tarihi MÖ 4 binlere dek uzanıyor. Mezopotamya ve Akdeniz arasında, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan kent, köklü gelenekleri, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi yapıları ve zengin mutfağı ile gerçek bir turizm cenneti.
Gaziantep, UNESCO gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağının bir parçası. Maharetli ellerin sunduğu olağanüstü zengin ve bir o kadar leziz mutfağıyla misafirlerini kendisinden geçirten bir şehir.
Gaziantep, tarihi sokak ve çarşıları, barındırdığı dünyanın da sayılı müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, antik kentleri ve ören yerleri, kiliseleri ve tarihi dokuları, yaylaları ve mesire yerleri ile gezmekle bitirilecek bir şehir değil.
Gaziantep gezilecek yerler listenizin ilk sırasına, kentin tarihi hakkında en detaylı bilgileri bulabileceğiniz Zeugma Mozaik Müzesi’ni yazabilirsiniz.
Müzenin sergi alanlarının büyük bölümü, kapladıkları toplam alan 3 bin metrekareyi bulan mozaiklere ayrılmış. Bu eserler içerisinde en yoğun ilgiyi, tesisin adeta simgesi haline gelmiş olan “Çingene Kızı” görüyor.
Kentin tarihine yönelik mekânlardan bahsederken Gaziantep Kalesi’ne de mutlaka değinmek gerekiyor. Asırlara meydan okuyan askeri yapının, Allaben Deresi’nin güneyindeki bir tepe üzerine günümüzden 6 bin yıl önce inşa edildiği düşünülüyor. Ancak kalenin Roma zamanından itibaren önemli bir gözlem noktası haline geldiği biliniyor.
Tarihi atmosfere sahip bir yerde alışveriş yapmaktan hoşlanıyorsanız, kaleyi ziyaretinizi tamamladıktan sonra rotanızı Zincirli Bedesten’e çevirebilirsiniz. Otantik ürünler için bedestene ek olarak Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’na da gezi programınızda yer verebilirsiniz.
Yerel mimariye ilgi duyuyorsanız Tarihi Antep Evleri’ni, daha doğrusu Bey Mahallesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Bey Mahallesi’nde ziyaret edilmeye değer yerlerin başında gelen Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, 2013 yılında ziyarete açılmış. Bey Mahallesi’nde ziyaret etmenizi önereceğim kültürel mekânlardan biri olan Gaziantep Atatürk Anı Müzesi, gerek Milli Mücadele gerekse de Cumhuriyet’in ilk yılları hakkında konuklarına değerli bilgiler aktarıyor.
Kentin mutfak kültürünün zenginliğini tanımayı amaçlıyorsanız, Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni Gaziantep gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.
I. Dünya Savaşı’nın ardından başlayan işgal yıllarında ve Kurtuluş Savaşı döneminde Antep halkı, dünyada eşi benzerine az rastlanabilecek kahramanlık hikâyelerine imza atmış. Eğer kente “Gazi” unvanı verilmesine neden olan bu döneme ilişkin bilgi dağarcığınızı genişletmek isterseniz, birkaç saatinizi Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’ne ayırabilirsiniz.
Gaziantep, hamamları ile ünlü kentlerimizin başında geliyor. Osmanlı zamanında kentte kök salmış bu kültürün izlerinin peşinde olan gezginler için en dikkat çekici ayrıntılar, Gaziantep Hamam Müzesi’nde görülmeyi bekliyor.
Yerel mutfağın damak çatlatan tariflerine lezzet katan malzemelerden satın almak niyetindeyseniz, rotanızı hiç tereddüt etmeden Elmacı Pazarı’na çevirebilirsiniz.
Bozulmadan günümüze ulaşmayı başaran dokusu nedeniyle “Yaşayan Müze” olarak nitelendirilen Tarihi Gümrük Han, tıpkı Bakırcılar Çarşısı gibi el sanatlarına ilgi duyan bireyleri kendisine çekmeyi başarıyor.
Ziyaretlerle geçen yoğun bir günün ardından kahve keyfi yapmak isterseniz, Tarihi Tahmis Kahvesi’ni tercih edebilirsiniz.
Günümüzde Mağara Kültür Yolu üzerindeki en popüler dinlenme noktalarından olan Tarihi Yeni Han, yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 1757-1785 yılları arasında inşa edilmiş. Yazın Gaziantep’e gittiğinizde gün ortasında serin bir ortamda ferahlamak ve soluklanmak isterseniz, Yeni Han Halıcılar Sarayı’ndaki Kaleoğlu Mağarası’na yönelebilirsiniz.
13. yüzyılda çevredeki evlerin su ihtiyacını karşılayabilmek adına inşa edilen Pişirici Mescidi ve Kasteli, Gaziantep gezilecek yerler listenize ekleyebileceğini bir başka mimari harikası mekân.
Osmanlı mimarisinin kentteki en güzel örnekleri arasında gösterilen Tarihi Millet Han, 1575 yılında “Keçeciler Bedesteni” adıyla inşa edilmiş. Konaklama amaçlı kullanılan yapının üst katının yapımı ise 1890’da gerçekleştirilmiş.
#gaziantep #antep #gastronomy #gapturu
Gaziantep Gezilecek Yerler
Güneydoğu Anadolu Turu
Gaziantep de Ne Yenir
Halfeti Turu
Şanlıurfa Gezilecek Yerler
Gaziantep Tanıtım
Gaziantep Belgesel
Gaziantep Gezisi
Gaziantep Turu
Gaziantep Turkey
Gaziantep Baklavası
Gaziantep Beyran
Gaziantep Yemekleri
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Katmer
Gap Turu

Комментарии

Информация по комментариям в разработке