Biceps Tendiniti Tedavisi | Cerrahi Dışı - Cerrahi | Op. Dr. Utku Erdem Özer

Описание к видео Biceps Tendiniti Tedavisi | Cerrahi Dışı - Cerrahi | Op. Dr. Utku Erdem Özer

Biceps Tendinit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer biceps tendonunun bütünlüğünde sorun yoksa, biceps oluğundan (bicipital sulcus) girip çıkmıyorsa bir başka deyişle mekanik sorun yok ise; biceps tendiniti tedavisine öncelikli olarak basitten başlamak uygun olacaktır.

Biceps Tendinit Ameliyatsız Tedavisi
Biceps tendiniti, problemi yaşayanlar ve Ameliyat için çekincesi olanlar için ameliyat gerektirmeyen tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Koruma:
İyileşme yolunda ilk adım, ağrıya neden olan aktivitelerden kaçınmaktır.

Soğuk uygulama
Şişme ve ağrıyı azaltmak için günde birkaç kez 20-30 dakika buz uygulaması yapıp 1 saat ara verdikten sonra tekrar 20-30 dk buz şeklinde yapabilirsiniz. Ayrıca direkt cilde buz uygulamayın, cildinizde buz yanığı oluşabilir. Bunu önlemek için buz torbası ile cildiniz arasına kâğıt mendil, kumaş parçası koyun.

İlaç tedavisi
Doktorunuza danışarak ağrı kesici kullanmak tendon kılıfındaki iltihabı azaltabilir.

Tendon kılıfına ultrason altında kortizol enjeksiyonu:
Kortizol gibi steroidler çok etkili ağrı kesici, ödem giderici ilaçlardır. Tendonun kılıfına kortizol enjekte etmek ağrıyı hafifletebilir. Bu işlemin uygulanması esnasında ultrasonun kullanılması tedavinin etkinliğini artırır.

Fizik tedavi
Fizik tedavi, biceps tendinitinin tedavisinde etkili bir yöntemdir. Fizyoterapistler, hastanın hareket açıklığını ve kas kuvvetini artırmak için özel egzersiz programları ve manuel terapi teknikleri uygularlar.

Bu egzersizler, omuz ve dirsek stabilizasyonunu geliştirerek biceps tendonunun iyileşmesine yardımcı olabilmektedir.

Biseps tendonu çevresinde sıvı artışı tedavisi

Biceps tendonu çevresinde sıvı artışı, bölgedeki iltihaplanmayı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan bir tedavi seçeneğidir.

Bu işlem sırasında, doktorunuz bir iğne aracılığıyla biceps tendonunun etrafındaki bursa veya eklem boşluğuna kortikosteroid veya PRP gibi anti-enflamatuar ilaçları enjekte eder.

Bu tedavi genellikle ağrının hafifletilmesine ve hastanın fonksiyonel seviyesini artırmasına yardımcı olur.
Biceps Tendiniti Ameliyatı
Genellikle 3 ay ameliyat dışı yöntemler denenir. Eğer başarılı olmaz ise ameliyat kararı alınır. Yani ameliyatsız tedaviler ile biceps tendinit düzelmiyorsa, kamera ile yapılan ve sadece 2-3 tane 1 ‘er cm’lik kesiler ile yapılabilen omuz artoskopisi ameliyatı ile biceps tendiniti tedavi edilir.

Omuzda tendon yırtıkları, omuzun sıkışma sendromu gibi başka omuz problemleri varsa biceps tendiniti ameliyat dışı yöntemlere cevap vermesi zordur. Böyle durumlarda zaman kaybetmeden ameliyat kararı almak daha doğru olur.

Biceps tendonunun omuz eklemine yakın bir bölgede oluk benzeri yapıdan geçer. Buna bicipital sulcus denir. Bu olukta oluşan darlıklar biceps tendonun zarar görmesine yol açabilir.
Şayet biceps tendinit sebebi bu oluktaki sorunlar ise ameliyat dışı yöntemlerden cevap alınma olasılığı düşüktür, böyle bir saptanırsa hızlıca ameliyat planlanmalıdır.

Biceps tendiniti ameliyatı artroskopik olarak yapılır. Artroskopi sırasında, omuz ekleminize artroskop adı verilen küçük bir kamera yerleştirir. Bu kamera ile görüntü sağlanırken, minyatür cerrahi aletler ile işlemler gerçekleştirilir.

Biceps Tendinitinde Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Temel olarak 2 çeşit biceps tendon ameliyat vardır. Her iki ameliyatta kapalı olarak yapılabilir. Bu iki ameliyat:
Biceps tenodez ameliyatı
Biceps tenotomi ameliyatı

Biceps Tenodez Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Omuz artroskopisi esnasında biceps tendonu muayene edilir. Şayet tendon hasarlı, incelmiş ve tendona müdahale edilmediğinde ağrı üretmeye devam edeceği düşünülür ise biceps tenodez ameliyatı gerçekleştirilir.

Ameliyatta biceps tendonunun hasarlı kısmı çıkarılır veya hasarlı kısımdan kesilir. Kalan tendon ise üst kol kemiğine (humerus) ucunda ipler olan vidalar ile bağlanır.

Bu ameliyata biceps tenodez ameliyatı denir. Bicepsin ağrılı kısmının çıkarılması biceps kaynaklı ağrıları giderir.

Tendon da kemiğe bağlandığı için de normal fonksiyonunu yapmaya devam eder. Güç kaybı neredeyse olmaz. Özellikle sporcu ve 60 yaş altı hastalarda bu biceps tenodez ameliyatı tercih edilir.


Konu ile ilgili ayırıntılı bilgi almak için, iletişime geçebilirsiniz:
Op.Dr. Utku Erdem Özer Muayenehanesi
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Randevu : 05322551051
Hakkı Yeten Caddesi no: 23
Vital Fulya Plaza kat: 8 No: 23
Şişli-İstanbul

Комментарии

Информация по комментариям в разработке