Fiskeskolens Sommerfisketips, episode 4: Dorging etter gjedde

Описание к видео Fiskeskolens Sommerfisketips, episode 4: Dorging etter gjedde

Da er det endelig fredag igjen, og det er klart for en ny episode av Fiskeskolens Sommerfisketips. Som tidligere beskrevet er dette en serie med fokus på enkelt fiske etter populære arter, med en klar tanke om å gjøre ting så enkelt at de aller fleste kan mestre teknikkene og ha gode sjanser for å få fisk.

I fjerde episode har vi kommet til en fisk som er hatet av mange, og høyt elsket av en nokså liten men stadig voksende andel fiskende nordmenn, nemlig gjedda. Den torpedoformede jegeren med de lange, spisse tennene og den voldsomme appetitten er toppredatoren blant norske ferskvannsfisker, og er kjent for å kunne sette til livs det meste, inkudert ganske store fugler. Arten har til og med angrepet intetanende badegjester, men når dette skjer er det uten unntak fordi en arm eller fot har blitt tolket som en byttefisk.

I denne episoden er det enkelt dorgefiske med wobbler vi går for. En wobbler er et kunstagn som vanligvis er utstyrt med en styreskje, som fører redskapen ned- og frem i vannet når det settes i bevegelse. I denne episoden fiskes det med en Prey Target-wobbler med røyefarger, utstyrt med en såkalt chain på midten, dette for å beskytte redskapen mot kraftige gjeddetenner.

Gjedda er under normale omstendigheter ikke farlig for hverken mennesker eller dyr som er for store til å passe i en gjeddejeft, men artens utseende, lynne og matlyst har gitt den et voldsomt rykte. Under vannskorpen stemmer dette ryktet også bra med virkeligheten, for med unntak av vann og elver med europeisk malle, utgør gjedda toppen av næringskjeden i ferskvann over hele Europa.

I Norge er gjedda egentlig hjemmehørende østafjells og nordover langs svenskegrensen, men arten er også innført i en rekke vann, sjøer og elver over hele landet, først av hobbyforskere med interesse for biologi og mangfold tilbake på 1800-tallet, og siden av sportsfiskere fra kontinentet primært fra rundt 1980 og et lite tiår fremover, da for de rene fiskeopplevelsenes skyld. Den gangen ble ikke flytting av fisk fra vann til vann sett på som et stort problem blant folk flest, og det har mange gode fiskevann måtte betale prisen for. Innførte gjedder bruker nemlig ikke mange år på å beite ned tusenbrødrevann og legge de tilnærmet øde.

I dag er holdningen en helt annen hos de aller fleste, selv om ørret, som virkelig er en rovfisk av rang, fremdeles flyttes mer eller mindre ukritisk fra vassdrag til vassdrag med statlig eller kommunal velsignelse. De fleste skjønner heldigvis at gjeddene ikke må flyttes på, selv om det alltid finnes idioter som ødelegger for resten. Flytting av fisk er grov miljøkriminalitet, og straffes med saftige bøter om det oppdages. Bruk derfor hodet, og sett fisken tilbake i det vannet du fikk den dersom du ikke skal bruke den til mat.

I denne episoden er det altså dorging som står på programmet. Det finnes mer effektive fiskemetoder etter gjedde enn å trekke en wobbler etter en båt, men i og med at dette er en serie med fokus på å gjøre ting enkelt og for folk flest, er dorging et supert alternativ som utvilsomt gir fisk. Merk ellers at det har vært gjedde i vannet det her fiskes i siden 1800-tallet, og at bestander av gjedde, røye, ål og ørret lever fint side om side.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке