NASIL PİLOT OLDUM? | Akademiye Girişten Pilot Olana Kadar Her Şey

Описание к видео NASIL PİLOT OLDUM? | Akademiye Girişten Pilot Olana Kadar Her Şey

Aradan geçen koskoca 2 yıldan sonra hepinize tekrar merhabalar. Çok uzuuun bir video olacak. O yüzden gerçekten pilot olmak isteyenler gelsin, ne demek istediğimi dinlerken anlarsınız. Hadi kahvenizi çayınızı alıp da gelin.

Beni tanımayanlar için kısaca kendimi tanıtayım. Ben TAFA yani THY akademisini kazanarak pilot olma şansını yakaladım. Mezun olduktan sonra da Boeing eğitimimi tamamladım ve şuan Boeing 737 uçaklarını uçuran bir First Officer’ım.

Benim zamanımda pilotluk ve akademilerle ilgili o kadar az bilgi vardı ki insanlar böyle bir imkan olduğunu dahi bilmiyorlardı. Keza o dönemlerde internet, Youtube şimdi ki halinden çok uzaktı. Günümüz teknolojisine bakar isek açıkçası böyle bir videoya ihtiyaç olduğunu düşünmüyordum. Ta ki hemen her gün Instagram’dan gelen onlarca soruyu görene kadar. Demek ki hala, pilot olma yolu insanlara çok uzak ve bir o kadar da erişilmez geliyor. O halde bu süreçten geçmiş, sizler gibi soru işaretleriyle boğuşarak pilot olmuş biri olarak size biraz bilgi vereyim.

Başlamadan şunu söyleyeyim, buraya gelip video 4.dk’dan başlıyor, 8.dk’da bilmem ne oluyor zihniyetinde olanlar bu kanalı çok seyretmese de olur. Herşeye az emek vererek kısa yoldan sahip olma zihniyeti bana göre değil. Haydi biz başlayalım.

Diyelim üniversiteden yeni mezun olmuş bir gençsiniz. Veya yıllardır farklı bir sektörde çalışan ancak kariyerinden mutlu olmayan bir birey. Şirketlerin yaş kriterlerini sağladığınız sürece her ne yapıyorsanız bu gruba dahilsiniz. Eğer aklınıza pilot olma düşüncesi girdiyse ve bunun için özel okulları karşılayacak maddi gücünüz de yok ise siz de benim gittiğim yoldan gideceksiniz demektir. Peki sizi bu uzun ve meşakkatli yolda neler bekleyecek?

İlk adım şirketlerin sitelerine girerek koşuları sağlayıp sağlamadığınıza bakmalısınız? Yaş sınırı kaç, boy sınıırı kaç gibi ufak bir google aramasıyla bulabileceğiniz soruları başkalarına sormayarak iyi bir adım atabilirsiniz keza pilotluğun her bir adımı kendi başına öğrenmek araştırmaktan geçer.

AŞAMA 1

Başvurunuzu yaptıktan sonra sizi önce DLR1 sınavı bekler. DLR , Almanya’nın NASA’sı diyebileceğimi bir kurumdur aslında. Astronot seçme sınavlarını da düzenler ve temel becerileri ölçmek için kullanılan bu sınavlar sizlere modüller halinde verilir. Yani sınavlara girmeden önce antrenman yapmak için bolca imkanınız olacak merak etmeyin. Şirket size mail olarak bu modülleri gönderecek siz de pc’ye indirip kuralları öğrenip iyice çalışıp gideceksiniz.

AŞAMA 2

DLR 1 ‘i geçenler CRM safhasına hoşgeldiniz. Benim dönemimde olmayan CRM aşaması yeni girecekler için önemli bir aşama. Burada iş tamamen sizin karakteriniz, problem çözme beceriniz, tecrübeleriniz, ekipçalışma kabiliyetiniz gibi birçok yetkinliğinizi değerlendirecekler. Grup olarak gireceğiniz bu mülakatta, size belirli görevler tanımlanacak ve yeri geldiğinde ekip olarak yeri geldiğinde de tek başınıza davanızı savunmanız gerekecek. Bir kaç bölümden oluşan bu mülakatın sonunda da yine ekip olarak bir oyun gibi bir şey oynayacak ve burada belirli yetkinlikler sergileyeceksiniz. Ne gibi yetkinlikler bunlar? Ben şimdi neye çalışayım diyecek olursanız işte farkı da zaten burada koyacaksınız? Pilotlukta önemli olan karakter yapısı, olması olmaması gereken özellikler, havacılıkla ilgili temel bilgiler buralarda işinize yarayacaktır. Bunları bulabilmeniz için ise araştırma ve çalışmanın gerçekten ne demek olduğunu göeceksiniz. Fark yaratmak için farklı bir açıdan yaklaşmalı kendinizi her açıdan geliştirmelisiniz.

AŞAMA 3

Bu aşama bittikten sonra Kurul Mülakatı olacak. Burada şahsi olarak son mülakatınıza girecek size yöneltilen soruları yanıtlayacaksınız. Artık mülakatta ben nasıl davranayım? gibi soruların cevaplarını başkasından aramamamız gerektiğini biliyoruzdur diye düşünüyorum. Kendiniz olun ve fark yaratın.
Tüm bu aşamaları başarıyla tamamladıysanız, sağlık raporu gibi önemli bir aşamayı da geçtikten sonra artık size atanan filoyu beklemeye başlayabilirsiniz. Ama her şey yeni başlıyor.. Yaşayacağınızı olağanüstü sevinci ve kutlamayı tabii ki hak ettiniz. Ama unutmayın ki akademiye girme hakkını kazanmanız demek henüz pilot oldunuz demek değil.

AŞAMA 4 - ATPL DERSLERİ

AŞAMA 5 – İlk SOLO UÇUŞ

AŞAMA 6 - YALNIZ UÇUŞLAR VE GELİŞİM SÜRECİ
Aşama 7 – GECE UÇUŞU

Aşama 8 – ALETLİ UÇUŞ

Aşama 9- Çift Motorlu Uçaklar

AŞAMA 10 – Son CHECK

AŞAMA 11 – TİP EĞİTİMİ

Ve artık siz bir Boeing Pilotusunuz.

Aşama 12- CONVERSION

AŞAMA 13- BASECHECK

Ve AŞAMA 14 – LİFUSSSSS!!!!

BİTİYOR – LIFUS CHECK 15

Bitti! Son kez ( her sene gireceğiniz 2’şer simülatör check’i hariç 🙂 ) bir eğitim check’ine giriyorsunuz. Bunu da bitirin ve artık resmi olarak bir havayolunda, Boeing uçağını uçuracak bir pilotsunuz. Bir sonraki uçuşunuzda bir hoca olmayacak, üniformanızı giyerek koltuğunuza oturacaksınız. Zor, stresli, bol çalışmalı ama güzel bir meslek hayatı sizi bekliyor. Umarım her şeye rağmen sonunda her şeye rağmen ‘İyi ki’ diyeceğiniz bir yolda olursunuz, ‘İyi ki!…

Комментарии

Информация по комментариям в разработке