Dealul sângelui. Batalia de la Oarba de Mures - 1944.

Описание к видео Dealul sângelui. Batalia de la Oarba de Mures - 1944.

Surse : DACIA film :    • Oarba de Mures 2022 - omagiu in memor...  

La Oarba de Mureș au murit 11.000 de soldați români, care au fost sacrificați de sovietici într-un act de răzbunare pentru anii în care românii au luptat împotriva rușilor pentru a dezrobi Basarabia și Bucovina de Nord. Unii istorici au comparat masacrul de la Oarba de Mureș cu cel de la Katyn, unde mii de soldați și de ofițeri polonezi au fost asasinați de ruși.

Bătălia de la Oarba de Mureș a început pe 17 septembrie 1944 și s-a încheiat abia în 6 octombrie, cu victoria românilor. Însă la Oarba de Mureș a fost mai mult decât o bătălie: a fost un masacru comis la ordinul rușilor. Pe dealul Sângeorgiu se afla una dintre cele mai puternice poziții ale armatei germane. Generalul român Ion Dumitru a propus ca armata română să avanseze pe flancuri, să înconjoare dealul fortificat și apoi să îi oblige pe germani să se predea. Generalul rus Serghei Trofimenco, care avea autoritate și asupra românilor, a refuzat și a ordonat atacul frontal.

Azi, la Oarba de Mureș se află un Cimitir al Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, acesta fiind amplasat pe o amplă terasă din apropierea malului Mureșului. Cimitirul a fost amenajat în memoria militarilor români căzuți între 17 septembrie – 6 octombrie 1944 pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest. În centrul cimitirului se află un monument impunător, ridicat din inițiativa localnicilor, iar pe soclul din beton, în două trepte, se ridică o coloană cu o înălțime de 10 m. Pe soclu este gravat următorul text: GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI PENTRU APĂRAREA PATRIEI.

Muzica : https://www.purple-planet.com/
Treceţi batalioane romane Carpaţii

Комментарии

Информация по комментариям в разработке