Programa Cop d'Ull capítol 5

Описание к видео Programa Cop d'Ull capítol 5

En aquest programa número 5 es parla de l'elaboració artesanal de la Malvasia de Sitges als cellers de l'Hospital. A més de les vinyes de l'Hospital, també es conrea a la masia Can Planes, una casa amb estructura de fortificació i que es visita en aquest programa. S'ofereix també un resum de la ruta pels Colls Miralpeix i les Coves de Sitges, itinerari que s'ha ofert per trams als primers quatre capítols de la sèrie.

L’any 2004, la direcció de Canal Blau Televisió del Garraf, a Vilanova i la Geltrú, ens va proposar a dos membres de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) una col·laboració en una innovadora sèrie divulgativa de natura i paisatge rural al Penedès-Garraf. El llavors responsable de la Secció de Toponímia de l’IEP, en Vicenç Carbonell i Virella, i el cap de la Secció de Botànica de l’IEP, el Dr. Josep Antoni Herrera i Sancho, vàrem ser comissionats per l’IEP i férem finalment de directors-presentadors de la sèrie “in situ” i a través dels diversos paisatges del Garraf i del Penedès.

La Vegueria del Penedès inclou actualment quatre comarques, l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i gran part de l’Anoia. Una conjunció paisatgística ben delimitada i prou singular a Catalunya. Ens va semblar llavors però, què les diferents delimitacions administratives d’aquest vast territori muten amb inusitada espontaneïtat a través dels segles, i el que volien representar era una delimitació del paisatge immutable a escala humana. Ja ho teníem, les conques hidrogràfiques, que vertebren i donen vida a una gran part d’aquest territori. D’aquestes, la del riu Foix i la de la riera de Begues, representaven allò que se’ns sol·licitava des de la televisió: una bona representació del Penedès i del Garraf.

Al Penedès, sensu lato, ha existit i perdura una perfecta comunió, una coevolució entre les persones i el territori. Pensem què és un del millors territoris a Catalunya per representar-ho. L’activitat forestal, els boscaters, els diversos oficis del bosc, l’agricultura, la ramaderia, la pesca fluvial i marítima, però també els pous, els molins, la força hidràulica, les dificultats orogràfiques de comunicació, l’aïllament secular del Garraf... tantes coses per explicar... I un sol fil conductor, una única línia de vida, un vector hídric esculpidor i modelador alhora del paisatge esquerp, dur, eixut, però aprofitat durament pels penedesencs al llarg de la història fins a l’última gota d’esma de vida.

El paisatge del Foix i del Garraf va ser primer colonitzat per tribus diverses i civilitzacions successives, però la petjada més recent sobre inscrita són les seves principals masies. Espais naturals i masies, paisatge i humanitats penedesenques. Aquí teniu les dues sèries: la del Foix i la del Garraf, gravades durant els anys 2005 i 2006, i emeses els mateixos anys. Foren objecte de diverses re-emissions entre els anys 2007 al 2010, durant la programació estiuenca de Canal Blau TV, a petició popular i també de diverses entitats excursionistes, ecologistes i de moltes escoles i instituts del Penedès i del Garraf, que incloïen molt capítols de la sèries en la seva programació educativa dels centres.

L’actual direcció de Canal Blau TV, que ja havia descatalogat feia anys aquestes dues sèries del “Canal Blau a la carta”, i a petició formal de la presidència i de la Junta Directiva de l’IEP, ens ha cedit els drets de reemissió de les mateixes a través del web de la nostra institució. Malgrat ja han transcorregut més de 15 anys de l’estrena, el territori continua igual de viu, palpitant i ufanós com llavors. Esperem que hi pugueu fruir amb els diversos capítols i episodis de les dues sèries, com ho vàrem fer en el seu moment, trepitjant territori natural i masies, el propi Vicenç i en Josep Antoni.

Llegiu el text complet de la presentació:
http://www.iepenedesencs.org/document...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке