Papanasi fierti cu multa branza dulce de vaci, putin gris si pesmet crocant!

Описание к видео Papanasi fierti cu multa branza dulce de vaci, putin gris si pesmet crocant!

Reteta papanasi fierti (dietetici) cu branza dulce de vaci, gris si pesmet crocant. Papanasii fierti sunt de fapt niste galuste cu branza, delicate si bune. La origine ele nu contineau zahar si arome, si erau un soi de aperitiv cald. Cu timpul ele au devenit un desert si au evoluat ca sa semene la gust cu papanasii prajiti.

Ingrediente pt 3 -4 portii:
• 400 g de branza dulce, bine scursa de zer. Cantarita dupa scurgere.
• 100 g de gris fin
• 4 plicuri de zahar vanilat
• Coaja de la o lamaie sau o portocala netratata
• 2 oua
• Faina pentru format papanasii
• O lingurita rasa de sare
• 40 g unt gras
• 80 g de pesmet mare
• 20 g de zahar pudra vanilat pentru pesmet

Alegem o cratita cu gura cat mai larga posibil, punem in ea aproximativ 2 litri de apa, o lingurita rasa de sare si o punem pe foc.
Intr-e timp, intr-un castron punem branza si o desfacem cu furculita. La fel ca la papanasii prajiti, aici avem nevoie de branza granulata, nu pasta, care trebuie scursa foarte bine de zer. Cum facem asta? O punem intr-o panza curata, o strangem intr-o bocceluta, si o presam cat putem de tare pana cand nu mai iese zer din ea. Ca sa obtin 400 g de branza bine scursa eu am folosit 460 g de branza nepresata, dar bineinteles aceasta cantitate s-ar putea sa varieze in functie de cat de umeda este branza voastra.
Inca o precizare: nu trebuie sa folositi branza grasa neaparat, puteti folosi fara probleme branza degresata sau partial degresata, dupa dorinta si posibilitati.
Adaugam zaharul vanilat, coaja rasa de citrice, doua galbenusuri si grisul. Observati ca am utilizat putin gris. Avem 4 ori mai putin gris fat de branza. Daca folosim branza granule si o scurgem foarte bine, nu este nevoie de mai mult. Dar daca obtineti o compozitie mai moale din oarecare motiv, se poate plusa cu ceva gris. Amestecam putin doar pana ce totul s-a omogenizat.
Nu este nevoie sa adaugati sare in aluat, pentru ca vom fierbe papanasii in apa cu sare.
Batem spuma albusurile. Le incorporam in compozitia de branza, pentru a adauga putina afanare, la fel ca la papanasii moldovenesti.
Se infaineaza o plansa de lucru, si se rup bucati de aproximativ 60 g din aluat. Se fac mingiute, care se turtesc, se tavalesc prin faina, iar la mijloc de obicei se face un caus. Faina nu ajuta doar la modelarea aluatului, ea deasemeni protejeaza papanasii ca sa nu se destrame la fiert, asa ca este bine sa nu sariti acest pas, si sa nu faceti economie la infainare. Eu fac si bilute mici de aluat ca la papanasii obisnuiti. Mie mi-au iesit 7 bucati de papanasi cu bilute.
Cand apa a ajuns la punctul de fierbe se da focul la minim si cu o paleta se coboara papanasii unul cate unul gentil in apa! Cat timp sunt cruzi sunt foarte delicati. Daca nu aveti o cratita mare puteti pune doua vase cu apa la fiert simultan si impartiti papanasi intre ele.
Lasam papanasii sa fiarba cu focul mic. Apa nu trebuie sa clocoteasca in niciun moment pentru ca va destrama papanasii. Daca avem nevoie sa ii miscam, sa ne asiguram ca nu s-au lipit de baza vasului, utilizam o paleta de silicon.
Pe un alt ochi de aragaz, asezam o tigaie curate pe foc mediu si topim in ea untul gras. Imediat ce untul a devenit lichid, adaugam pesmetul. Va recomand cu mare caldura pesmet panko - care nu este altceva decat un pesmet cu o granulatie mai mare. El devine mai crocant si nu incarca asa mult papanasii. In ultima vreme a inceput sa se gasesca mult mai usor in comert, acesta pe care il folosec eu de exemplu este produs de Baneasa.
Se amesteca pesmetul constant pana cand acesta se rumeneste frumos. Nu va opriti din amestecat nici o clipa pentru ca se va arde foarte usor. Chiar si dupa ce ati oprit focul trebuie sa mai amestecati inca 1 minut, pentru ca mai exista caldura reziduala, care va gati in continuare pesmetul. Apoi se adauga 20 g de zahar pudra vanilat si se amesteca pentru omogenizare. Se da deoparte.
Din momentul in care papanasii s-au ridicat la suprafata se mai fierb 20 minute. Se poate pune si un capac deasupra, dar aveti grija sa nu il puneti etans, lasati o deschizatura. Daca il puneti etans temperatura creste iar apa incepe sa clocoteasca, ceea ce desigur, nu ne dorim!
Dupa 20 de minute se intorc papanasii cu causul in jos, apoi se pescuiesc cu o spumiera (daca cavitatea este in jos, atunci nu va ramane apa in ea, atunci cand ii scoatem).
Daca nu ii serviti imediat, atunci ii tineti in continuare la cald tot in apa.
Sa va arat cum arata interiorul. Asa arata. Sunt delicati, aromati, un desert in care se simte branza distinct si foarte placut, pentru ca avem de 4 ori mai multa branza decat gris.
Se tavalesc prin pesmetul crocant si se servesc simpli sau traditional, cu smantana si dulceata.
Sa aveti pofta dragilor!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке