Aurel Mantu - Inimi pentru tara | Teatru radiofonic

Описание к видео Aurel Mantu - Inimi pentru tara | Teatru radiofonic

#TeatruRadiofonic #TeatruAudio #AurelMantu
►► ABONEAZĂ-TE:    / adymagdici  
► Ascultă TEATRU DRAMĂ:    • Teatru drama  
► Ascultă TEATRU AVENTURĂ (MISTER, POLITIST):    • Teatru aventura (mister, politist)  
► Ascultă TEATRU COMEDIE:    • Teatru comedie  
► Ascultă POVEȘTI (BASME):    • Teatru basme (povesti)  
-------------------------
Piesa de teatru radiofonic Inimi pentru tara [1988], după Aurel Mantu, este o dramă istorică.
Vodă Bibescu a dat bal. În fundal se aude muzica valsurilor. Doamnele vorbesc între ele despre politică, revoluționari etc. Printre invitați se află și Goleștii, Heliade Rădulescu, lucru care nu-i este deloc pe plac boierului Manu. Explicația acestui hatâr – sunt de părere doamnele – este dragostea dintre Maria, nepoata lui Vodă, și Ștefan Golescu.
Între timp Vodă Bibescu se îndreaptă spre bufet. Boierul Manu aleargă în grabă spre el. Începe să i se plângă, informându-l că se pregătea obținerea autonomiei naționale, libertatea tiparului, alegeri libere, răsturnarea vechilor orânduiri. Boierul Manu este atât de înfierbântat încât vorbele sale sunt auzite de boierul Ștefan Golescu, care se apropie și îi apără pe țărani în fața lui Vodă.
După câteva zile o trăsură, în care se află Ștefan Golescu și Heliade Rădulescu, se îndreaptă spre Izlaz. Rostul călătoriei este acela de a proclama autonomia națională. Poporul speră să fie împroprietărit, lucru prevăzut de altfel în proclamația pregătită deja de Nicolae Bălcescu la București.
Atmosfera este încărcată. Vodă Bibescu este rănit de niște zănateci în timp ce trece pe la un cap de pod cu birja. Nu știe ce să facă. Are de ales între arestarea fruntașilor revoltei și abdicare. A doua zi lumea s-a revărsat pe străzi și s-a îndreptat spre palat. Vodă a înțeles că nu mai era cale de întoarcere: i-a primit pe delegați și a semnat noua constituție, iar apoi a abdicat. După câțiva ani, la 24 ianuarie 1859, Țara Românească îl alegea ca domn pe cel care fusese ales deja în Moldova, fapt ce a marcat unirea, adică apariția statului național român.

ÎNTREBARE: Știi care este acest domnitor ales la 24 ianuarie 1859?
------------------
Distribuție: Constantin Codrerscu, Costel Constantin, Victor Rebengiuc, Gheorghe Cozorici, Șerban Celea, George Oancea, Valentin Teodosiu, Mirela Gorea, Telly Barbu, Constantin Dinulescu, Dumitru Chesa, Candid Stoica, Radu Panamarenco.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке