ODUN TALAŞINDAN gübre olur mu?

Описание к видео ODUN TALAŞINDAN gübre olur mu?

Bu videoda toprağımıza talaş karıştıralım mı yoksa karıştırmak büyük sorunları da beraberinde mi getirir konusunu masaya yatıracağız.
Bu konuda insanlar ikiye ayrılmış durumda, ancak yanlış bilgilerle kafamızı karıştırıp, çok büyük faydaları olan talaşı da göz ardı etmek doğru olmayabilir.
Bu videoda;
Talaş gerçekten kullanılması gereken bir ürün mü?
Toprak içinde zararlı mı yoksa faydaları var mı?
Talaşı nasıl kullanabiliriz?
gibi sorulara cevap arayacağız. Yine bilgi dolu bir video ile karşınızdayız.
Öncelikle zararları olduğu söylenilen konulara bakalım.
Fakat önce kafaları karıştıran bir konuya açıklık getirelim. Ağaç talaşı dediğimiz ürün, ağaç işleme makinelerinden çıkan atık parçalardır. Bunlar ince talaş, kalın talaş ve cips talaş şeklinde çeşitleri bulunmaktadır. Bunu aklımızda tutalım, birazdan nedenini anlayacağız. Çünkü hepsini aynı kefeye koyamayız.
Şimdi deniliyor ki; talaş toprağa karıştırıldığında, toprağın asitliğini artırır hatta çam gibi ağaçların talaşları çok daha fazla asidik yapar. Bu konu önemli olduğu için biraz üzerinde duralım.
Bakın bu bilgileri her yerde bulamazsınız. İşte doğal düşünün farkı da burada… Ezbere bilgi yok, bilimle harmanlanmış ve doğru yorumlanmış bilgi var.
Ağaçları ikiye ayırırsak, yaprak dökenler ve yaprak dökmeyen çam gibi iğne yapraklılar olarak. Tahmin edilenin aksine yaprak döken ağaçların pH’ı, çam gibi ağaçlardan daha düşüktür. Ağaç kesildiği zaman, içinde bir çok kimyasal değişim olur. Bu değişimlerin hepsi de pH’ın yükselmesine yardımcı olur.
Çam parçalarından, kabuk ve iğneler taze iken 3.8 pH değerine sahipken, kuruduğu zaman pH 7 olur. Çam ağaçları asidik toprakları sever ve daha iyi yaşam koşullarına sahip olmaları için toprağı asitleştiren kimyasallar salgılar, ancak bunu canlı olduğunda yapar, kesilince bu aktivite tamamen kaybolur. Çam ağaçları, asidik toprakta büyür ve yaşam standartlarını devam ettirebilmek için ortam şartlarını kontrol eder. Bence olaya bakış açınızı değiştirmeyi deneyin. Çamlar saygı duyulası bir ağaçtır.
Bu nedenle toprağa talaş karıştırmak, toprak pH’ını düşürmez. Ağaç yaş olsa da, çam parçaları toprağa karıştırılsa da, toprağı uzun süre asidik yapma şansı yoktur.

Şimdi organik maddeler konusuna sürekli söylediğimiz bir cümle var. (ses kaydını gir) Tabi Bilim insanları da boş durmuyor, bu söylediklerimizi destekleyecek bazı araştırmalar yapıyor. Moskova Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, talaş uygulanmış ve uygulanmamış iki toprak arasında azot kaybı tamamen önemsiz çıkmış. Çünkü organizmalar selülozu parçalamak için uğraş verirken azotu tüketmiş ve organik madde dönüştürülünce kayıp olan azot yerine gelmiş durumda…
Peki boşa kürek çekeceksek, neden ağaç yongalarını toprağa karıştıralım. Öncelikle toprağa organik madde katkısı sağlamak zorundayız. Bu değişmez altın kuralımız. Ama kompostlamadık dersek, yapısı gereği bize sağlayacağı faydaları var. Şöyle ki;
Havalandırmanın yeterli olmadığı topraklar ve suya doymuş göl ve deniz kıyılarındaki topraklarda, sülfatları sülfürlere indirgeyen bakteriler toprak korozyona yol açarlar. Ağaç yongaları toprakta boşluklar oluşturarak, toprak korozyonunu engeller.
En başta aklımızda tutalım dediğim bir kısım vardı. Talaş, ince, kalın ve cips olarak üç çeşit olur. İnce talaş, ebadına göre nispeten toprak içinde daha kolay dönüşür diye düşünebiliriz. Ancak çok ince bir yapıda olduğu için, su ile birlikte birbirine yapışma ve çimentolaşma yapma ihtimali vardır. Bu şekilde daha geç çözünür ve toprakta sıkışma yapma ihtimali ortaya çıkar. Oysa kalın talaş da böyle bir sorun yaşamazsınız.
Bu videoda ağaç talaşının toprağa karıştırılması konusundan söz ettik. Oysaki bir çok kullanım alanı vardır. Mesela kompost yapabilirsiniz.
Bununla birlikte;
Talaş kökleri aşırı soğuktan korur. Kök çevresinde ısıyı koruyarak, mikroorganizmaların daha rahat çalışmasına yardımcı olur. Bu konuda en iyisi kestane ağacı talaşıdır.
Ağaç talaşı, nemi üzerine çeker, ihtiyaç olduğunda toprak tarafından üzerinde çekilir. Toprak içinde bir nevi su rezervuarı oluşturur.
Ayrıca malç için çok iyi bir malzemedir ve bence çok da estetik durur. Toprak içindeki mikroflorayı üzerine çeker. Solucanlar ağaç yongalarına bayılır.
Havuç, domates ve hıyar için uygun toprak şartları oluşturur.
Talaştan gelen ısı, kabakların tohumlarının büyümesine yardımcı olur.
Soğan, sarımsak ve çilek ince bir talaş tabakasıyla malç yapılabilir.
Daha ne olsun ki!


#doğalgübre #organikgübre #gübre #gubre #gübreleme #hobibahçesi #bahçecilik #doğalyaşam #sebzeyetiştiriciliği #zehirsiztarım #dogalyasam #fide #bahce #organiktarim #organiktarım #köylü #tohum #yerlitohum #atalıktohum #yereltohum #atatohumu #sebze #bitkibesini #fertilizer #fertilizers #organicfertilizer #permakültür #doğalbahçe #permakültürçiftliği #doğaltarım

Комментарии

Информация по комментариям в разработке