Kirşof (Kirchhoff) Gerilimler Kanunu (KGK) (KVL) / İhsan Hoca ile Kısaca Elektrik

Описание к видео Kirşof (Kirchhoff) Gerilimler Kanunu (KGK) (KVL) / İhsan Hoca ile Kısaca Elektrik

KIRCHHOFF’UN GERİLİMLER KANUNU(KGK) (KVL)

Kirchhoff’un Gerilimler Kanunu:Kapalı bir elektrik devresinde bulunan gerilim kaynakları ile bu devredeki devre elemanlarının üzerine düşen gerilimlerin cebirsel toplamı sıfıra eşittir.
ƩVk– ƩIR = 0 → ƩVk= ƩIR
Bu eşitliğe göre Kirchhoff’un gerilimler kanunu: ‘‘Herhangi bir kapalı çevrimde dirençler üzerine düşen gerilimlerin toplamı, bu çevrimde bulunan gerilim kaynakların toplamına eşittir’’ şeklinde de ifade edilebilir.
Elektrik devresinin herhangi bir noktasından başlayıp istenilen tek bir yönde hareket ederek tekrar aynı noktaya gelinceye kadar devre üzerinde dolaşılan yola kapalı elektrik devresi denir.
Bir gerilim kaynağı olan seri devrelere KGK uygulamak ve çözmek çok kolaydır. Gerçekte, elektrik devreleri birden fazla gerilim kaynağı bulunan karmaşık devrelerden oluşmaktadır. Bu tip devrelere KGK uygulayabilmek ve çözümde büyük kolaylık sağlayabilmek için devre elemanlarının üzerine düşen gerilim yönlerinin bilinmesi gerekir.
Devre Elemanlarının Gerilim Düşüm Yönlerinin Belirlenmesi: Gerilimin akım anlamında yönü yoktur ama polaritesi(kutupları) vardır. Polarite işaretleri (+) ve ( - ) dir. Gerilim kaynağı hariç, diğer iki uçlu elektrik devre elemanlarının polariteleri akım yönüne bağlı olarak belirlenir. Devre elemanının üzerine düşen gerilim polaritesi,akımın girdiği ucuna (+) diğer ucuna (-) işareti olacak şekilde belirlenir. Çünkü kapalı bir elektrik devresinde akım, yüksek potansiyel noktasından(+) düşük potansiyel noktasına (-) doğru akar. Devre elemanının uçlarına(+) ve (-) işaretleri konmakla polariteleri ve dolayısıyla gerilim düşüm yönleri belirlenmiş olur. Gerilim yönü, bir ucu kapalı okla da gösterilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке