Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο» είναι ο εξέχων διεθνολόγος, αναλυτής και δημοσιογράφος, Γιώργος Καπόπουλος. Αντικείμενο της συζήτησης η εκλογή Τραμπ και τι σηματοδοτεί αυτή για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την Κίνα, την Ευρώπη, και βέβαια για τη στάση των ΗΠΑ έναντι των BRICS, αυτής της αναδυόμενης νέας παγκόσμιας συμμαχίας.
0:00 Έναρξη εκπομπής. Περί προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ματβιένκο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για άμεση αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ. Πεσκόφ: ΗΠΑ, χώρα που πολεμάει τη Ρωσία…
3:10 Δυτικές πηγές μιλάνε για κατάρρευση του μετώπου στην Ουκρανία. Το μπαλάκι βρίσκεται στον… Τράμπ. Στην Ευρώπη τρέχουν και δεν…φτάνουν!
5:20 Οι ΗΠΑ πάσχουν από σύνδρομο αυτοκρατορικής υπέρ εξάπλωσης. Στη μεγάλη ακμή των ΗΠΑ μιλούσαν για δυνατότητες 2,5 πολέμων! Σήμερα μπορούν; Θα επιδιώξει ο Τραμπ εξορθολογισμό;
7:30 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τη σχέση Ρωσίας-Γερμανίας. Έβαλαν στο ΝΑΤΟ δυο χώρες, γειτονικές με τη Ρωσία
9:00 Στρατηγική ήττα της Ρωσίας δεν υπάρχει. Ευθύνη έχει η αυθαίρετη και ασύντακτη διάλυση της ΕΣΣΔ.
11:00 Κίνα, στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ. Οι ίδιες ώθησαν τη δημιουργία άξονα Ρωσίας-Κίνας-Β.Κορέας-Ιράν
13:50 Καυτό σημείο η Υπερδνειστερία ειδικά όταν η Μόσχα φθάσει στην Οδησσό. Θα εμπλακεί Μολδοβία-Ρουμανία;
15:40 Χοντρή παρέμβαση των Βρυξελλών στις εκλογές στη Μολδοβία.
18:00 Οι Γερμανοί δεν θέλουν γαλλογερμανικό άξονα, προτιμούν να είναι κάτω από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δε μπορούν να επιτρέψουν ευρωπαϊκή χειραφέτηση.
20:00 Ο «ρωσικός κίνδυνος» αποτελεί άλλοθι για ΗΠΑ και ευρωσυμμάχους.
22:00 Στην Ε.Ε δυναμώνουν φωνές άρσης της ρωσοφοβίας. Η Ελλάδα γιατί επιμένει και δεν επιχειρεί αναζήτηση νέων γεφυρών;
24:15 Ανατέλλει νέα εποχή: ο μετά αμερικανικός κόσμος, η Δύση και η άνοδος των άλλων. Στις ΗΠΑ κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν
26:15 Το μεγαλύτερο γεγονός το 2024, οι αμερικανικές εκλογές ή η Σύνοδος των BRICS; Σύνοδος πλανητικού επιπέδου…
28:50 Η ρωσοφοβία κάνει κακό και στην υγεία!
30:30 Τέλος εκπομπής
Η Δύση μπορεί να ξαγρύπνησε για να δει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, όχι όμως και η Ρωσία. Οι Ρώσοι, ούτε θριαμβολογούν και πανηγυρίζουν για την εκλογή Τραμπ, ούτε όμως είναι και απαισιόδοξοι. Ευελπιστούν σε μια αλλαγή σελίδας στο Ουκρανικό. Αλλά, αυτό πρωτίστως περνάει μέσα από την έμπρακτη επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η Μόσχα επί του πεδίου. Τα υπόλοιπα που λέγονται ότι ο Τραμπ, με ένα μαγικό ραβδάκι, θα λύσει το Ουκρανικό είναι χολυγουντιανά παραμύθια. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, με το άκουσμα της εκλογής Τραμπ, ανέβηκε. Αντίθετα, γκρίνια φαίνεται να υπάρχει στο Κίεβο.
Οι ΗΠΑ πάσχουν από το σύνδρομο της αυτοκρατορικής υπερεξάπλωσης. Εχουν μέτωπα στον Ινδο-ειρηνικό με Κίνα, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Στην πρώτη θητεία Τραμπ είχαμε δει κάποιες σκόρπιες και πρόχειρες προσπάθειες να εξορθολογιστούν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτός ο εξορθολογισμός της αμερικανικής ηγεμονικής παρεμβατικής παρουσίας στον κόσμο, πρέπει τώρα να είναι προτεραιότητα.
Εχει εγκαινιαστεί μια νέα εποχή στον κόσμο. Ηδη, το 2010, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Φαρίντ Ζακαρία, έβγαλε ένα βιβλίο «ο μετα-αμερικανικός κόσμος, η Δύση και οι ... άλλοι. Αυτή την πραγματικότητα ζούμε τώρα. Το καταλαβαίνουν και στις ΗΠΑ, αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.
Το κίνημα των BRICS είναι υπό διαμόρφωση. Προσπαθεί να είναι κάτι διαφορετικό από μια συσπείρωση απέναντι στις ΗΠΑ. Αναζητά συνεργασίες σε πλανητικό επίπεδο, που υπερβαίνουν τις γεωπολιτικές διαφορές και αντιπαλότητες. Οι ΗΠΑ αντιδρούν λάθος απέναντι σε αυτό. Ως συνήθως, για να αποτρέψουν κάτι που τους φοβίζει, το κάνουν να γίνει πιο γρήγορα.
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχτούν χειραφέτηση της Ευρώπης. Πόσο μάλλον, αφού η ίδια δεν την διεκδικεί. Με διάφορες προφάσεις, θα επιδιώξουν να μείνουν στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ακόμα κι΄αν δεν υπάρχει «ρωσικός κίνδυνος», οι ΗΠΑ θα τον εφεύρουν. Οπως κάνουν, άλλωστε, έως τώρα.
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Ακολουθήστε το κανάλι «Ιδεοχώρος» στο Facebook: / ideoxoroschannel
Информация по комментариям в разработке