Film 23 | Hvorfor belaster kød klimaet? | GoCook by Coop

Описание к видео Film 23 | Hvorfor belaster kød klimaet? | GoCook by Coop

Hvorfor udleder kød meget mere Co2 end grøntsager? Det er Kåre og Emil klar til at fortælle dig. Læs mere på https://madpyramiden.dk/
-----------------------------------------
MAD HAR FORSKELLIG UDLEDNING AF CO2
Når vi laver madvarer, så laver vi også drivhusgasser. Vi dyrker korn til brød. Vi fodrer køer og grise, så vi kan få kød. Vi pakker maden ind i emballage, fx af plastik eller pap. Vi kører maden hen til butikken og hjem til dig, og det laver alt sammen drivhusgasser. Men skal vi så bare holde helt op med at spise? Selvfølgelig ikke!

Nogle madvarer er bare med til at danne mange drivhusgasser, når de bliver lavet. Fx kød. Så har madvaren en stor Co2-udledning også kaldet et stort klimaaftryk. Så er den ikke så god for klimaet. Dem skal vi spise mindre af. Derfor ligger de madvarer i toppen af Madpyramiden.

Andre madvarer danner ikke så mange drivhusgasser, når de bliver lavet. Grøntsager og bælg-frugter har fx en lille udledning af Co2 - et lille klimaaftryk. Så dem skal vi spise flere af. Derfor ligger de madvarer i bunden af Madpyramiden.

Når du spiser efter Madpyramiden, sparer du 25 % på dit klimaaftryk - altså din udledning af Co2. Det svarer faktisk til, at en helt almindelig dansker lod være med at køre i sin bil. Alt dét, som bilen ville forurene i drivhusgasser, det kan du spare klimaet for, ved at spise efter Madpyramiden.

HVORFOR BELASTER KØD KLIMAET?
Du spiser ca. 500 kg mad om året. Men du tager ikke 500 kg på. Heldigvis! Du tager måske 5 kg på om året, når du vokser. Så du bruger 500 kg mad på at vokse 5 kg. Det er meget mad til at bygge få kilo krop.

Din krop bruger nemlig meget af maden på at holde dig kørende: at du er vågen, holder dig varm og trækker vejret. Selv når du ligger stille i sengen en hel dag, har du brug for mad. Det er det samme med dyrene. Dyrene skal også have noget at spise, så de kan holde varmen, vokse og få muskler, som vi kan spise. Vi giver dyrene en masse kilo mad, men vi får slet ikke ligeså mange kilo kød ud af det. Så det er på en måde “spild af mad” først at sende maden igennem et dyr, hvor meget af maden bliver “spildt” på at holde dyret kørende. I stedet for at vi bare selv spiste ‘dyrenes mad’, fx korn og grøntsager.

DYR BRUGER MEGET PLADS
Vi dyrker det meste foder til køer og grise på marker. Det kræver en masse plads. Forestil dig en mark, der er 100 meter bred og 100 meter lang. Den er 10.000 kvadratmeter stor og hedder en hektar. En hektar svarer til en fodboldbane med tilskuer-pladser.

Forestil dig marken på en hektar. På den kan du dyrke foder til køer. Du kan lave, hvad der svarer til 1000 bøffer. Det svarer til 250 kg oksekød eller 0,25 ton oksekød.

Hvis du derimod dyrker kikærter på den samme mark, kan du dyrke 3000 kg kikærter. Vi får altså 12 gange så meget mad, hvis vi dyrker kikærter frem for foder til dyr.

På næsten alle marker i Danmark vokser der korn, raps eller græs, som bliver brugt til foder til køer eller grise. Faktisk næsten 80% af markerne i Danmark. Det er kun på 10% af markerne, at der bliver dyrket mad som korn, kartofler og grøntsager, som vi mennesker kan spise direkte fra marken. Hvis vi spiste mindre kød i Danmark, ville vi altså kunne dyrke meget mere mad til mennesker.

SKOVE BLIVER ERSTATTET AF MARKER MED FODER
Derudover køber vi en masse foder til danske grise og køer fra andre lande. Landmændene i bl.a. Sydamerika fælder skove og brænder skoven af for at få mere plads til deres marker med foder til dyr. Det forurener klimaet med mere CO2. Når vi laver skov og natur om til marker, så bliver der også mindre plads til de vilde dyr og planter.

HVORFOR ER OKSEKØD VÆRRE END KYLLING?
Og hvordan udleder køer metan? Køer bøvser ekstremt meget, når de fordøjer deres mad. De bøvser gasser ud af munden, og der kommer også en masse gasser ud af deres kokasser. Det er gassen metan (CH4). Metan er en drivhus-gas ligesom CO2. Den er bare meget værre for klimaet. Køer laver meget mere metan end grise og høns. Så husdyr påvirker altså klimaet forskelligt. Desuden tager det længere tid for koen end for kyllingen at vokse sig stor. Det kræver mere foder, og forurener dermed klimaet mere. Derfor er oksekødet helt oppe i spidsen af Madpyramidens top, mens kyllingen ligger lidt længere nede i toppen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Projekt GoCook bliver løbende udviklet. De største dele af projektet er lige nu GoCook Smagekassen, som er Danmarks største skoleaktivitet, tv-udsendelserne ’Gorm og 100% din ret’, bogsystemet til madkundskab og kokkeskoleapp’en GoCook og gocook.dk.

Besøg vores andre platforme:
Hjemmeside: http://gocook.dk/
Facebook:   / gocook_by_coop  
Smagskassen: http://gocook.dk/smagekassen
iOS app: https://itunes.apple.com/dk/app/gocoo...
Android app: https://play.google.com/store/apps/de...
Instagram: GoCook_by_Coop
Snapchat: GoCookdk

Комментарии

Информация по комментариям в разработке