96. Welke opslagcapaciteit heb je nodig bij een thuisaccu?

Описание к видео 96. Welke opslagcapaciteit heb je nodig bij een thuisaccu?

• Bereken je opslagcapaciteit: https://www.energie-transitie.info/ca...
• Download de tips & tricks over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/ti...
• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/th...
Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
https://webshop.energie-transitie.inf...
• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.inf...
• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/in...
• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/ti...

Ondersteun de vlogs met een donatie:
https://www.energie-transitie.info/on...

Met regelmaat krijg ik de vraag binnen hoeveel kWh aan opslag nou nodig is voor een thuisaccu. Een heel goede vraag die heel erg afhangt van jouw eigen situatie en wensen. Laat ik eens een paar situaties naast elkaar leggen zodat je kan inschatten wat nou voor jou verstandig is.
We gaan er in de voorbeelden sowieso vanuit dat wanneer je een thuisaccu hebt, dat je dan ook een dynamisch energie contract hebt. Want dit heeft op vele vlakken zijn voordelen.
Laat ik even heel simpel bij mijn eigen situatie beginnen. In de zomer wek ik op een goede zonnige dag 20-24 kWh op aan energie. En in de winter verbruik ik op een koude dag ook weer 25-30 kWh. Dit omdat wij met airco’s en infrarood verwarmen. De energie die je in de zomer opwekt kan je natuurlijk nooit meenemen naar de winter want dan zou ik al snel een 2 duizend kWh aan energie moeten kunnen opslaan. Dat gaat niet. Daarvoor zijn de accu’s nog te klein. Vandaar dat in het verleden het salderen is bedacht. Maar dat vinden energiebedrijven ineens niet meer fijn en daar gaat spoedig dus een eind aan komen.
Maar wat wil ik nou eigenlijk? Ik wil zoveel als mogelijk mijn eigen opgewekte energie gebruiken en wat ik niet verbruik wil ik voor een zo hoog mogelijke prijs weer kunnen verkopen. Dat kan door deze stroom op te vangen in de accu wanneer de prijs laag is.
En op een later tijdsstip wanneer de prijs weer hoog is, de stroom weer te verkopen. Simpel gezegd zou je dan in dit voorbeeld kunnen stellen dat ik zo’n 15-20 kWh opslagruimte nodig zou hebben.
Omdat wij in de winter veel stroom verbruiken is het handig om voor de winter de stroom zo goedkoop mogelijk in te kopen en weer te verbruiken op het moment dat het stroomtarief weer hoger is. Nu is natuurlijk niet continu de prijs aan de hoge kant, dus ook hier zou ik met de 15-20 kWh aan opslag heel goed uit de voeten komen.
Maar wil ik ook nog rekening houden met mijn noodstroomvoorziening en wil ik een paar uur stroom in de accu als reserve houden voor noodstroom. Wanneer ik dan in de wintermaanden 25 kWh verbruik op een dag dan kan ik met 5 kWh die ik als reserve houd toch weer een paar uurtjes doorkomen. Dus die zou ik ook willen dekken.
Wil ik dat het accusysteem ook nog kan gaan handelen met de dynamische energietarieven, dan is wat extra ruimte om te handelen best wel prettig. Maar dit is wel afhankelijk van de snelheid waarmee jouw accusysteem kan laden en ontladen. Want meestal zijn de prijzen 3-4 uur hoog of laag. Kan jij niet zo snel laden of ontladen, dan heeft veel extra opslagruimte helemaal niet zoveel zin.
Zo zie je dat je op basis van al deze gegevens heel goed een schatting kan maken hoeveel ruimte voor jou handig is. Of hoe snel jouw accusysteem zou moeten kunnen laden en ontladen.
Heb jij nou 20 panelen op het dak en leveren die overdag zomaar 55 kWh op en heb je ook nog een elektrische auto die pas ’s avonds weer voor de deur staat? Dan is het wel lekker als je die energie in de auto kan laden. Of je wilt wellicht in de avond nog even in je jacuzzi zitten? Heerlijk toch wanneer je op die manier je eigen energie weer kan gebruiken.
Maar maakt het jou niet uit of je een terugleververgoeding moet betalen voor de stroom en wil je alleen de nacht doorkomen met eigen stroom, dan is 5-10 kWh aan opslag meer dan voldoende. En dat is natuurlijk ook helemaal goed.
Bedrijven hebben misschien wel heel andere beweegredenen voor een accu-opslag.
Heb jij een bedrijf en je wilt uitbreiden met stroomcapaciteit omdat je wilt uitbreiden? Maar er is geen ruimte op het net? Dan zijn extra panelen en een slim accuopslag systeem wellicht de oplossing. Er zijn zelfs bedrijven die door slim gebruik te maken van accu opslag terug kunnen naar een lagere netwerkaansluiting. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van peakshaving. Dat scheelt duizenden euro’s per jaar.
Om snel een inschatting te kunnen maken hoeveel accuopslag voor jou handig is, hebben we een rekentool gemaakt. Deze staat op onze site. De link vindt je in de omschrijving.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке