Neden teknolojiyi takip etmek yerine yaratmıyoruz?

Описание к видео Neden teknolojiyi takip etmek yerine yaratmıyoruz?

Takipçilerimizden ‪@hakanangin‬ 'in sormuş olduğu soruya cevap vermeye çalışıyorum.
#yazılım #teknoloji #teknolojidünyası #bilim #işyaşamı #technology #investment #yatırımcılık #girişimcilik

--
Merhaba

Youtube'a içerik üretmek malumunuz üzere bir yaratım süreci gerektiriyor. Haliyle bazen hangi konuyu seçeceğimize karar vermek zor oluyor. Bu sebeple kanalda hangi konuyu istediğinizi size sormuştum. Gelen bir cevap ise şöyle:

Mesela NodeJs çıkıyor peşine NodeJs ile geliştirilen kütüphaneleri yapıştırıyorlar. Biz de senelerce Nodejs kullanmayı öğreniyoruz. Yada React çıkıyor onun karşısına adam Svelte'i koyup React'tan daha iyi olduğunu iddia ediyor. Biz ise senelerce ne React'ı ne de Svelt'i öğrenmeyi bitiremiyoruz. Teknolojiyi inşa etme, yönlendirme ve geliştirme konusunda neyi eksik biliyoruz yada neyi eksik yapıyoruz

Özetle, Hakan şunu sormuş: Neden biz teknoloji üretmiyoruz ve sürekli takip ediyoruz? Güzel soru için teşekkürler.

Teknoloji yetişmemiz mümkün olmayan bir hızda gelişiyor. Hakan'ın da dediği gibi sürekli yeni bir yazılım teknolojisi çıkıyor ve biz bunları öğrenip bitiremeden gündem değişiyor ve yeni bir teknoloji hayatımıza giriyor. Ne olacak bu işin sonu?

Yazılım teknolojileri nasıl gelişir? Ya da herhangi bir teknoloji nasıl gelişir dediğimizde bakmamız gereken ilk yer bilim dünyası. Çünkü, teknoloji dediğimiz şey bilimsel bulguların insan için faydalı hale getirilmesinden başka bir şey değil. Anlayacağınız üzere teknoloji geliştirebilmenin ilk koşulu bilim üretebiliyor olmak.

Bilim ise çoğunlukla paraya odaklanmayan bilgi üretiminden oluşuyor. Bu sebeple devlet politikası olarak desteklenen, kimi araştırmalarda ticari kaygı ön planda olsa da, çoğunlukla araştırma aşamasında merak odaklı ilerleyen bir sistem sayesinde var olabiliyor.

Yazılımla bağlarsak, yazılım dili teorisyenleri, matematikçiler ve bilgisayar bilimciler de benzer şekilde, pratik faydası ilk aşamada görünmeyen işler için bütçeler bulabiliyor ve bu işler için vakit ve efor harcayabiliyorlar. Sonuçta bazı denemeler başarıya ulaşıp yeni bir paradigma, yazılım dili veya yapay zeka modeli olarak karşımıza çıkıyor ve biz de öğrenmeye başlıyoruz.

Örneğin, bir süredir Unison adında, bence çok ilginç bir yazılım dili geliştiriliyor. Unison yazılım geliştirme ortamını metin dosyalarından çıkartıp kendine özgü bir veritabanında tutuyor. Kendilerinin söylediği gibi gelecekten gelmiş bir yazılım dili gibi çalışıyor. Hala çok erken alpha sürümünde ancak geliştirici ekip bu dili geliştirmek için araştırmalarını yürütüyor ve belli bir kaynak bu iş için ayrılabiliyor. Bu işin başarıya ulaşacağının bir garantisi yok, ancak destekleyenlerin bildiği bir şey var. Kendinden sonraki teknoloji işi bir yol açma potansiyeli olan bir çaba.

Türkiye'de ise maalesef ilk günden fayda sağlayamayacak işler için kesinlikle bir bütçe bulma sorunu var. Başarılı olduğunu bildiğimiz pek çok insan çıkıp ben böyle bir ürün geliştiriyorum dediğinde, yermekten ve aşağı çekmekten başka hiç bir şey yapılmıyor. Örneğin, Serdar Doğruyol, Kemal adında, Crystal denen bir dil için bir web framework'ü geliştirdi. Dünya'da destek görebildi fakat Serdar'ın arzuladığı yurtiçi desteği görmekten bir hayli uzak kaldı bu framework. Neden bir veya birkaç firma Serdar'a sponsor olmayıp sadece bu işe efor harcamasını istemedi? Çünkü işlerine yaramayacağını düşündüler, bu framework'ü kullanarak müşterilerine iş satma riskine girmektense, hali hazırda varolan başkaları tarafından geliştirilmiş altyapıları kullanmaya devam ettiler.

Çünkü maalesef ülkemizde ne bireylerde ne şirketlerde ne de siyasilerde uzun vadeli düşünme gelişmiş değil. Kalkıp da uzun vadede geri dönüşü hesaba katmaktansa, gemisini yürüten kaptandır diyerek günü kurtarmak için minimum risk almayı tercih ediyorlar.

Buna büyük bir sebep olarak da, zaman zaman türkiye'de yapılan büyük dolandırıcılıkları da sayabiliriz. Genel olarak insanların anlamadıkları teknolojilere yatırım yapma riskine girmemesinin bir sebebi de dolandırılma korkusu olabilir. Bu sebeple insanlara kendini anlatma becerimizin ve güven toplama yeteneklerimizin de sorunlu olduğunu düşünüyorum.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке