Bronşit | Tüm Detaylar

Описание к видео Bronşit | Tüm Detaylar

Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Göğüs Hastalıkları Bölümü doktoru Doç.Dr.Servet Kayhan ile "Bronşit Nedir?" konusu hakkında konuştuk.

“Bronşların iltihaplanmasına kısaca bronşit diyoruz. Alt solunum yolu enfeksiyonu olarak da tanımlayabiliriz. Alt solunum dediğimiz kısım ses tellerinden itibaren başlayan ana nefes borusu, bronşlar, bronşcuklar şeklinde akciğere havanın iletildiği kısımdır. Bu kısmın iltihaplanmasına bronşit diyoruz. Bronşit akut ve kronik olabilir.
Hızlı başlayan, günler içerisinde ortaya çıkan bronş iltihaplanmasına bronşit diyoruz. Uzun süreli bronş iltihaplanmalarına ise kronik bronşit ismini veriyoruz. Bronşit genellikle bakteri ve virüs kaynaklı mikroorganizmaların vücudumuzda yapmış olduğu iltihaplanma olayıdır. Bronşit duvarındaki bu iltihaplanmadan kaynaklı olarak ilk başta öksürük, balgam, bronşların iltihaplanmasından kaynaklı nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi bir takım klinik bulgular ile hasta bize müracaat eder.

Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıklıkla bir takım virüs kökenli bronşit hastalıkları görmekteyiz. Virüslerin yol açmış olduğu bronşit hastalıklarında antibiyotik kullanmak gereksizdir. Özellikle influenza denilen grip mikrobuna bağlı virüslerin yol açmış olduğu bronşit hastalığını kış aylarında sık görmekteyiz. Bunun yol açmış olduğu bir takım komplikasyonlar nedeni ile ikincil bir enfeksiyon oluşursa antibiyotik kullanımı gerekebilir. Buna hastamız değil hekimin karar vermesi ve hekimin önerisine göre antibiyotik tedavisi kullanılması gerekir.

Kronik bronşit çeşitleri olarak astım ve KOAH hastalıklarını söyleyebiliriz. KOAH, özellikle sigara içenlerde 45 yaşından sonra kronik hava yolu daralmasına bağlı nefes darlığı, öksürük ve balgam belirtileri ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastanın kronik olmasından kaynaklı olarak bronş açıcı tedaviler, balgam söktürücü tedaviler, akciğerde bakteri kolonizasyonu durumunda ortaya çıkan balgamın yoğunluğunda ve rengindeki değişikler antibiyotik kullanımını gerektiren şartlardır. Astım ise geriye dönüşümlü olarak hava yollarının daralmasından kaynaklı farklı bir kronik bronşit çeşididir. Astım tedavisi akut bronşitten ve KOAH hastalığından daha farklı bir tedavidir. Uzun süreli hekim-hasta işbirliği ile çözülebilen hastalık olup bronş açıcı ilaçların mutlaka tedavide yer alması gerekmektedir.

Başta sigara dumanı maruziyeti olmak üzere birtakım zararlı toz ve partiküllerin solunum yolu ile akciğerlerimize ulaşmasından kaynaklı kronik bronşit ortaya çıkabilir. Öksürük ve balgam yakınmasının en az üç ay sürmesine kronik bronşit denir. Sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, mesleksel birtakım zararlı gazlara ve tozlara, sigara dumanına aktif veya pasif olarak maruz kalmak kronik bronşitin başlıca nedenlerindendir.

Çocuklukta geçirilen ağır bronşitler ve zatürreler özellikle akciğerin yapısında bir takım tahribatlara yol açabilir. Bronşların aşırı genişlemesinden kaynaklı problem astıma, nefes darlığına, kronik olarak balgam çıkartmaya ve öksürmeye yol açabilir.

Kronik bronşit astıma ve KOAH’a dönüşebilir. Özellikle sigara içenlerde 45 yaşından sonra öksürük, balgam ve nefes darlığı ile seyreden KOAH dediğimiz kronik hava yolu hastalığı darlığı ortaya çıkabilir. Hava yolu aşırı duyarlı olan kişilerde ise hava yolu darlığı ile seyreden astım hastalığını görebiliriz.”

Bizi diğer sosyal medya hesaplarımızdan da takipte kalmanız için;
Instagram ; https://goo.gl/UDr9aE
Facebook ; https://goo.gl/omUwqJ
Twitter ; https://goo.gl/4PH4bg

Hastane ve doktorlarımızla ilgili detaylı bilgiye www.medicalpark.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Herkes için sağlık!

#medicalparktv #göğüshastalıkları #bronşit

Комментарии

Информация по комментариям в разработке