Kısa ve ÖZ |

Описание к видео Kısa ve ÖZ |

Paganizm ve Neopaganizm Nedir?

Paganizm; doğadaki bütün varlıkları kutsal gören bir inanç sistemidir. Semavi dinlerden önce ortaya çıkmış, günümüze kadar “değişerek” ulaşmıştır.
Paganizm veya günümüzdeki ifadesiyle neopaganizm, bünyesinde çok fazla inanç sistemini barındıran teolojik ve ruhsal bir akımdır. Doğanın kutsallığı temelinde kurulan pagan inanışları tek bir yol değildir. “İnsanların yaşadıkları yerlerin, geçmişlerinin ve atalarının getirdiği inançlarının değişkenlik gösteren ruh birliği” olarak tanımlanır. Paganizmde “pentagram” adı verilen 5 köşeli bir yıldız; toprak, hava, ateş ve suyu temsil eder. Uyumun ve döngünün koruyucusu bu dört element, bu dünyanın ve öte dünyanın eşiklerini oluştururlar. Doğadaki varlıkları kutsal olarak sayarlar ve bu varlıklara “tanrısallık” atfederler. İbadethaneleri, yazılı belgeleri ve peygamberleri yoktur. İbadetler doğadaki varlıkların ruhlarına yapılır. İbadetleri, birçok farklı ritüel içerebilir.

Eski paganlar; kendi yaptıkları putlara, heykellere, oyma taşlara veya doğal olarak meydana gelmiş ilginç cisimlere “tanrıya ulaşmak için” tapardı. Deprem, tsunami, volkanik hareketlilikler ve denizdeki dalgalanmalar bile tanrılarla açıklanırdı. Günümüzdeki neopaganizm akımları, eski dogmatik doktrin ve ritüellerden arındırılmıştır. Druidizm ve Wicca gibi pagan inançları, Avrupa’da yaygındır. Paganizm, bir din değildir; dinler bütünlüğü veya şemsiyesi diyebiliriz. Bünyesinde onlarca inanç sistemini barındırdığı için farklı ülkelerde farklı doktrinler bulunabilmektedir. Putperest değillerdir; ancak putperestler paganların içinde bulunabilir. Hindu değildirler; ancak Hinduizm pagan dinleri arasında yer alır. Bu sebeple paganizmi anlamak gerçekten kolay değil!

Nasıl Ortaya Çıktı?
Paganizm, Latince kökenli bir kelimedir. “Kırsal” anlamındaki “paganus” kelimesinden türetilmiştir. Kırsal kesimlerde yayılmaya başladığı için bu adı aldığı tahmin ediliyor. Hıristiyanlık, ilk yıllarında daha çok şehirlerde yaygındı. Köylüler ise, eski dinlere tabi olarak yaşıyordu. O dönemde Hıristiyan olmayan ve doğa dinlerine inanan kişilere “paganus” deniyordu. Bu dönemden günümüze kadar kullanılan “pagan” kelimesine, ilk olarak 14. yüzyıl İngilizce sözlüklerinde rastlanıyor. “Paganizm” kelimesine ise 17. yüzyılda bazı belgelerde rastlanmıştır.
Paganizm’in kökeni, eski doğa dinlerine dayanıyor. Başlangıcı bilinmeyen birçok doğa dininin genel adıdır. İbrahimî dinler (Musevilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet) öncesi ortaya çıkan pagan inançları, 20. yüzyılın ilk yıllarından itibaren “neopaganizm” adıyla tekrar yaygınlaşmaya başladı. Doğa dinlerine dayanan spritüel (ruhsal) bir yaşam tarzı olan paganizm, Avrupa ve Doğu’nun eski dinlerinin farklı varyasyonları olarak ortaya çıkmıştır.

Paganizm Öğretileri
Paganizm, doğadaki her varlığın kutsallığına inanır. Bunu, mirasları ve kökenleri olarak görürler. Eski inanç ve değerlerini koruyarak, bunları modern yaşama uyumlu hale getirmeye çalışırlar. Doğanın kutsallığı önemli bir öğretidir. Bazı paganlar, Avrupa mitolojilerindeki tanrı ve tanrıçaların izinden gider. Bazıları da “cinsiyetsiz” tek bir yaşam gücüne inanır. Bir kısmı da, kendilerini “tanrı ve tanrıça” veya “hanım ve efendi” olan kozmik bir çifte adarlar.

Neopaganizm öğretilerinden bazıları şunlardır;

Doğa kutsaldır, her şeyde ve varlıkta ilahi bir yön vardır.
Yaşamın ve var olmanın sebebi “tabiat ana”dır. Her varlık ona aittir.
Erkekler ve kadınlar, eşsiz varlıklardır. Çocuklara sevgi ve saygı duyulur.
Herkes eşsizdir, herkesin manevi deneyimleri de eşsiz olmalıdır.
Hayvanlara yuva olan ormanlar ve açık alanlara sevgi beslenmelidir.
Evrendeki her varlığa, görünen ve görünmeyen, bilinen ve bilinmeyen her şeye saygı duyulur.
İlahi olan dişi veya erkek her varlık “kutsal bütünün parçaları olarak” onurlandırılır.
Ruh, ölümden sonra yaşamaya ve yeniden doğmaya devam eder.
Bireysel ruhani tecrübeler önemlidir. Bu tecrübeyi, doğal dünya ile ilişki kurarak yaşarlar.
İlahi olanlarla kurulan ilişkiler, doğanın farklı durumlarına uyum sağlanarak gerçekleştirilir. Bu amaçla içsel benlik keşfedilir.
İlahi olanla bir aracı vasıtası ile değil, doğrudan yüz yüze karşılaşmak gerektiğine inanırlar.
Rehberler, sadece teşvik edici ve hızlandırıcı rol oynarlar. Bu kişiler bilgilerini ve deneyimlerini, sorumlulukları altındaki kişilerin ilahi olanla ilgili keşiflerini hızlandırmak için paylaşırlar.


Merhabalar;

Kanalımda ilginç hikayeler, sır dolu olaylar, paranormal olaylar, biyografiler ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Kitap okumanın çok sevilmediği bir ülkede yaşıyor olmamız sebebiyle, okumamız veya öğrenmemiz gereken konular ile ilgili sesli hikayeleri kanalımdan takip edebilirsiniz. Teşekkürler.

Dikkatinizi çekebilecek diğer içeriklere ulaşmak için;    • Видео  

#hytygt #paganizm #neopaganizm

Комментарии

Информация по комментариям в разработке