Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır Kıdem tazminatı ne kadar alırım 2021

Описание к видео Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır Kıdem tazminatı ne kadar alırım 2021

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Kıdem tazminatına hangi yan ekler dahildir?
Çalışanların, iş hayatında en önemli sorulardan biri de kıdem tazminatının nasıl hesaplandığıdır. Bu hesaplama ile ilgili olarak bir çok telefon uygulaması ve internette site mevcut fakat birçoğu ya eski fiyatlarda kalmış yada hesaplama yaparken başka hatalar vermektedir. En güncel hesaplama yöntemi ise kendinizin hesaplamasıdır. Kendi hesaplamanız size en azından fikir edinmeniz konusunda yardımcı olacaktır.
Hesaplama kısmına geçmeden önce, kıdem tazminatı alabilmeniz için gerekli olan şartlara bir göz atalım; Öncelikle kıdem tazminatı alabilmeniz için, işveren sizi işten çıkartmış olmalıdır. Diğer bir hak kazanma durumu ise iş kanuna göre çalışanın haklı nedenle fesih gerçekleştirmesi durumudur. Diğer yazılarımla ve İş kanunu video konu anlatımında detaylı olarak incelediğim Madde-24’e göre iş sözleşmenizi fesh ederseniz ve haklı nedeninizi ispatlayacak durumda iseniz, kıdem tazminatı ve bazı durumlar içinde ihbar tazminatı almaya hak kazanırsınız. Bunların dışında, kadın çalışanlar için evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde kıdem tazminatlarını alarak kendi istekleri ile işten ayrılabilirler. Ayrıca erkekler içinde askerlik hizmetini yapmak üzere işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını alabilirler, Malulen ve normal emeklilik şartlarını sağlayan çalışanlarda kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılabilirler. Bu sayılı durumlar dışında kıdem tazminatı almak mümkün değildir. ( 1999 yılı ve öncesi çalışan ve 3600 gün primi dolduranlar da kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir. -özel durum-)
Örnek Excel Tablosunu indirmek için: https://bit.ly/3ahA7at
Kıdem tazminatı hesaplanırken, temel kural her çalışılan yıla bir brüt maaş ücreti kadar kıdem verme şartı bulunmaktadır. Çalıştığınız süre boyunca bu kıdeminiz eklenir. Kıdem hesaplaması yapılırken işten ayrılacağınız son maaşınız esas alınır. Son maaşınıza göre geçmiş süreleriniz hesaplanarak toplam ödenmesi gerek kıdem tazminatı belirlenir. Bu tazminattan damga vergisi dışında hiçbir vergi ve kesinti yapılmaz. Sadece 0.00759 oranında damga vergisi kesilmektedir. Önemli olan diğer bir nokta ise devletin her yıl açıkladığı tavan ücret uygulamasıdır. Bu nokta çok önemlidir! Devlet belirlediği tavan ücretin, sizin alabileceğiniz her yıl için maksimum tutarı belirlemiş olur. Örneğin; siz yirmi bin TL maaş alıyor olsanız bile tavan ücret 2021 yılı için 7.638,96 TL’dir. Tüm kıdem hesaplamanızda söz konusu ücret üzerinden hesaplama yapılır ve size ödenir. Eğer sizin brüt ücretiniz tavan ücretin altında ise o zaman aldığınız brüt ücret ile diğer sosyal yardımlarınızda eklenerek belirlenir ve son toplanmış maaşınıza göre kıdem tazminatınız hesaplanmış olur.

Kıdem tazminatına eklenecek olan diğer yardımlar ise, size sürekli olarak işveren tarafından verilen sosyal yardım veya ek ücretler, yemek ücreti, yol ücreti, sağlık sigortası gibi ücretler de kıdem tazminatı hesaplamasında maaşınıza eklenir ve toplam maaşınız bulunur. Burada yemek ücreti yerine Sodexo, Ticket gibi yemek kartları kullanıyor olsanız bile maaş bordonuzda görünmese bile kıdem tazminatı hesaplamasında eklenmesi gerekir.
Kıdem tazminatı hesaplanırken çalışma sürenizi Yıl, ay ve gün olarak ayrı ayrı bulmak ve brüt toplam maaşınız ile hesaplamasını yaptıktan sonra damga vergisini de düştüğünüzde elde ettiğiniz ücret hak kazandığınız kıdem tazminatına denk, gelmektedir.
Bu konu da hazırlamış olduğu Excel dokümanını aşağıda bulunan linkten indirerek kendiniz de kolayca hesaplama yapabilirsiniz. Ayrıca hesaplamaları izlemek ve daha detaylı bilgi almak istiyorsanız da aşağıda bulunan anlatım videosunda detaylı ve örnek çözümlü şekilde kıdem tazminatı hesaplamayı öğrenebilirsiniz.

Videoyumu beğenmeyi unutmayın! Kanalıma abone olabilirsiniz.

Sosyal Medyada beni takip edebilirsiniz;
Facebook için: https://bit.ly/2WSpsvj
Twitter için: https://bit.ly/3nT8oRC
Instagram için: https://bit.ly/3pn8PUC

Yapım: Metin Salık | Çalışma Hayatı
#çalışmahayatı #kıdemtazminatı

Комментарии

Информация по комментариям в разработке