Manastirea Bognada - prezentare

Описание к видео Manastirea Bognada - prezentare

Mănăstirea Bogdana este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău. Ansamblul format din biserica „Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime”, paraclisul, stăreția, chilia, turnul clopotniță și zidul de incintă este categorisit ca și Monument de arhitectură, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România din 2010 cu indicativul cod LMI BC-II-a-B-00794. În arealul acesteia se găsește și o biserică de lemn clasificată și ea ca monument istoric.

Mănăstirea Bogdana a fost ridicată în anul 1660. Zidită din piatră şi caramidă, cu ziduri de apărare şi turn clopotniţă, cu biserica în plan treflat, a avut ca model necropola lui Ştefan cel Mare de la Putna. Solomon Bârlădeanu, a înzestrat mănăstirea cu moşii, obiecte de cult, cărţi, odoare de argint. Lăcaşul a înfruntat de-a lungul vremurilor numeroase intemperii ale vremurilor, fiind jefuită de toate valorile.

După cel de-al doilea război mondial, mănăstirea a cunoscut o intensă viaţă monahală, devenind cea mai mare mănăstire a judeţului Bacău. Episcopia Romanului a început în 1979 refacerea vechii aşezări monahale organizând totodată un depozit-muzeu care cuprinde un patrimoniu de carte veche şi artă medievală românească.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке