Van wie is de Reguliersdwarsstraat?

Описание к видео Van wie is de Reguliersdwarsstraat?

Het gaat goed met de Reguliersdwarsstraat, de uitgaansstraat die zich de ‘huiskamer van de regenboogfamilie’ noemt. Ook hetero’s weten de straat goed te vinden, al staat een deel van de traditionele doelgroep daar niet bij te juichen. Hoe bewaart de straat de balans?

Vrijdagnamiddag, de Reguliersdwarsstraat maakt zich op voor het weekend. Op het terras zitten voornamelijk mannen, maar lang niet alle bezoekers zijn gay. Heterostelletjes nippen aan een drankje, vriendengroepen verorberen veganistisch fastfood en toeristen lopen met pas gekochte kleding richting Leidsestraat of Rembrandtplein.

In zo’n ‘safe space’ kunnen homo’s, lesbiënnes, biseksuelen, transgender personen en andere queers onder elkaar zijn, zonder de blikken en meningen van een (heteroseksuele) meerderheid. “Zo’n plek is belangrijk voor jongeren”, zegt schrijver en publicist Rocher Koendjbiharie. Hij houdt zich veel bezig met de emancipatie van de regenboog gemeenschap. “Als een jongere in zo’n plek is, kan die zichzelf ontdekken.” Daarbuiten is dat lastiger, stelt Koendjbiharie. Hij verwijst naar de LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Die stelt dat de veiligheid van jonge Nederlandse homo’s, lesbiënnes, biseksuelen en transgender personen niet is verbeterd.

Hoewel Emma zich niet altijd meer thuis voelt in de Reguliers, denkt ze dat de straat het prima kan redden zonder de poorten al te nadrukkelijk voor hetero’s te openen. “De stad richt zich ook sterk op queer toerisme en Amsterdam heeft een grote queer bevolking.”

Een blik op de historie van de Reguliers laat ook al een gemengd beeld zien. In de jaren 80 en 90, hoogtijdagen van legendarische homoplekken als de Havana, de Downtown en de April, waren er genoeg ‘gewone’ uitgaansgelegenheden in de Reguliers.

“Het is eigenlijk altijd al gemengd geweest”, zegt Peter Koop. Op reguliers.net schrijft hij over de geschiedenis van de straat, haar bezoekers, ondernemers en kroegen. “Als je kijkt naar de opkomst van de straat als uitgaanscentrum, begin jaren 80, dan zie je dat de straat direct een hit was onder zowel homo’s als hetero’s.” Hij spreekt van een soort spiegeling: homo’s gaan naar café April aan de noordkant, hetero’s bezoeken daartegenover café Oblomov. “De relatie tussen de eigenaren en het publiek was goed in die tijd. Met straatfeesten liep alles en iedereen er door elkaar.”

Daarnaast komt in die tijd in de zaken die bekend staan als homokroeg ook een heel gemengd publiek. Horecaondernemer Frans Monsma runt in de jaren 80 en 90 verschillende kroegen in de Reguliers, en weet nog goed hoe ook binnen zijn zaken soms alles door elkaar liep. “In de Havana kwamen ze allemaal. Homo, hetero, autochtoon, allochtoon - het mixte eigenlijk vrij probleemloos.”

Monsma verkoopt de Havana in 1997 aan horecatycoon Sjoerd Kooistra, die uiteindelijk een groot deel van de kroegen in de Reguliers verwerft. Ook hij heeft een ‘liberale’ Reguliers voor ogen, waar homo’s en hetero’s door elkaar uitgaan. “De tijd dat homo’s apart uitgaan, is voorbij.” Hij laat de regenboogvlaggen van de gevels van zijn zaken halen.

Kooistra pleegt in 2010 zelfmoord, het jaar waarin zijn imperium als een kaartenhuis in elkaar stort. Al zijn kroegen, toonaangevende homozaken in de Reguliers, sluiten in korte tijd allemaal de deuren. Eén winter lang is de pas geopende Taboo de enige homobar van de straat - en even hangt de regenboogvlag in de straat aan een zijden draad.

Als de straat in de jaren daarop weer opkrabbelt, lijkt de Reguliers zich te ontpoppen tot een meer gemixte straat. Ondernemer Casper Reinders neemt enkele oude Kooistra-zaken over en zijn zaken richten zich minder nadrukkelijk op lhbtq+ publiek. Zijn trendy zaken vallen op door hun interieur, dat dikwijls in de prijzen valt. Rond diezelfde tijd, in 2016, zet de BIZ van de Reguliers de straat actief op de kaart als ‘Secret Village’: een groene, chique stadsoase met goede restaurants, waar het ook overdag goed toeven is.





AT5 - Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
   / at5  

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Комментарии

Информация по комментариям в разработке