De omstreden Gelderse Pekingeend | Deel 1 | Zembla

Описание к видео De omstreden Gelderse Pekingeend | Deel 1 | Zembla

Jaarlijks worden miljoenen eenden geslacht in Ermelo, bij de enige eendenslachterij in ons land: Tomassen Duck-To. Zembla duikt in dit 'hoofdpijndossier'.

Het eendenvlees van Tomassen gaat naar Chinese restaurants en Aziatische toko’s, maar het overgrote deel gaat naar het buitenland. Omwonenden klagen over stankoverlast en liggen met de gemeente en het bedrijf in de clinch over vergunningen. Voor de gemeente Ermelo is het eendenbedrijf al jarenlang een hoofdpijndossier.

De regionale krant De Stentor bericht bijna wekelijks over gedoe rondom vergunningen van deze slachterij. Verslaggever Gep Leeflang: “Er spelen eigenlijk twee soorten conflict. De ene is tussen de bewoners en de gemeente. En het andere is tussen de bewoners en Tomassen Duck-To. Dat laatste is de aanleiding voor het conflict met de gemeente. Plat gezegd: ze hebben last van stank, geluid, verkeersbewegingen. De regels zijn heel simpel, zeggen ze. Die moeten gewoon worden nageleefd. En als ze daarbinnen blijven binnen die regels, kunnen wij er wel mee leven. En dat is nou juist wat er niet gebeurd.”

Buurtbewoners hebben zich verenigd in de stichting DOEH en verzetten zich al jaren tegen de overlast die het bedrijf volgens hen veroorzaakt. Cora van Eijsden: “Sinds september 2016 begon het op te vallen van hé, wat stinkt het, en dat is volgens ons Tomassen.” Het bedrijf groeit enorm in 2016, als alle activiteiten van de enig overgebleven Nederlandse concurrent wordt overgenomen. De hele productie van Nederlands eendenvlees komt in Ermelo terecht. Het aantal eenden dat per jaar geslacht wordt gaat daarmee in korte tijd van ruim 4 miljoen naar zo’n 8 miljoen. “Op een gegeven moment kreeg ik behoorlijk last van het vrachtverkeer. Dat viel me op dat er veel en veel meer vrachtwagens door onze straat heen reden”, vertelt buurtbewoner Heidi Daenen. “Wat wij eigenlijk willen, is dat die teruggaat naar de productie, wat hem vergund is. En dat hij geen overlast meer veroorzaakt voor de omgeving.”

De omwonenden klagen voortdurend bij de gemeente dat het bedrijf zich niet houdt aan werktijden, meer vrachtwagens laat rijden dan is toegestaan en zonder vergunning extra gebouwen neerzet. De buurtbewoners willen dat de gemeente hiertegen optreedt en voeren daarom talloze rechtszaken, soms tot aan de Raad van State toe. Maar op het moment dat de gemeente het bedrijf maatregelen oplegt, stapt Tomassen zelf naar de rechter. Tijdens één van die rechtszaken krijgt de gemeente Ermelo een stevige tik op de vingers.

Gep Leeflang: “Die rechter heeft simpelweg vastgesteld, dat er broddelwerk is geleverd. Bestuurlijk-juridisch broddelwerk. De gemeente Ermelo had kunnen handhaven. Bijvoorbeeld: breek illegaal neergezette gebouwen weer af waarvoor nog steeds geen vergunning is. Of: wij legaliseren dit en zorgen dat het erdoor komt. Maar die duidelijkheid is niet gegeven en daarvan heeft de rechter gezegd: iedereen heeft er last van. Het bedrijf heeft geen duidelijkheid. De omwonenden hebben geen duidelijkheid. En daar heeft de gemeente gewoon totaal fout in gehandeld.”

Er zijn ook zorgen over het dierenwelzijn in de eendenhouderijen en slachterijen. Vorig jaar constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat de eenden tijdens het slachtproces nodeloos lijden, wat het bedrijf op enkele dwangsommen is komen te staan.
Animal Rights onthulde in 2018 schokkende beelden over hoe de pekingeenden worden gevangen voor de slacht. Daarnaast zijn er zorgen over hoe de eenden worden gehouden omdat ze geen toegang hebben tot open water. Op die manier wordt niet tegemoetgekomen aan de natuurlijke behoeften van de eenden, zeggen dierenwelzijnsorganisaties.

Onderzoek door: Evelien Vehof en Norbert Reintjens

Abonneer je op ons kanaal: http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA
Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: https://spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: https://apple.co/3wVX4ZA

Volg ons ook hier:
Instagram:   / zembla_bnnvara  
Facebook:   / zembla.tv  
Twitter:   / zembla  
LinkedIn:   / zembla-bnnvara  

#eendenhouderij #ermelo #stankoverlast

Комментарии

Информация по комментариям в разработке