Ce se întâmplă cu APPLE după STEVE JOBS

Описание к видео Ce se întâmplă cu APPLE după STEVE JOBS

Deocamdată războiul dintre SUA și China e ceva economic. Economic vorbind, compania reprezentativă a Statelor Unite este APPLE. Reprezentativă, la modul că raportează venituri și de 365 miliarde de dolari anual. Deci, cu peste 100 de miliarde de dolari peste PIB-ul României. Facebook raportează cam 120 de miliarde de dolari.

Episoadele următore o să vorbim despre războiul dintre Facebook și TIK TOK, acum ne ocupăm de Apple, care e în dispută cu Huaweii, companie ce deocamdată are venituri de jumătate din cele ale APPLE. E în dispută cu compania chineză, dar ieși într-o dependență spectaculoasă de China.

Acestea fiind spuse, hai să ne apucăm de treabă. Cum arată compania Apple,după ce Steve Jobs a părăsit incinta.

Relația celeei mai importante companii americane cu China e aproximativ vitală pentru ea. Sau așa pare. China reprezintă o parte importantă a veniturilor sale, veniturile din China sunt de peste 43 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din veniturile totale ale companiei. Apoi producția de device-uri Apple în China este esențială pentru companie, majoritatea produselor sale sunt fabricate acolo.

Apple a început să își extindă prezența în China încă din anii '90, însă chestia asta s-a accentuat întruna de atunci. Acum Apple a ajuns să aibă sute de mii de angajați în China. Ca să înțelegeți, cam un sfert din forța sa globală de muncă. Apple, în lume are peste 2 milioane de angajați. În China sunt un sfert.

Mai mult, în iulie 2020 a anunțat un plan de investiții de 1 miliard de dolari pentru a-și extinde operațiunile în țară.

Pare că au planuri mari de viitor acolo. La începutul anilor 90, compania Apple își producea tot în Statele Unite ale Americii. Acasă practic. Asta până când, în companie, a apărut domnul acesta, Tim Cook, că altfel nu putem să-i spunem. La finalul anilor 90 a apărut în companie in funcția de senior vice president pentru operațiunile globale.

Era perioada în care Apple-ul condus de Steve Jobs se pregătea să lanseze primul IMAC. Aceasta era prima mare relansare, după întoarcerea lui Jobs la conducerea companiei, știți povestea, a plecat 11 ani.

Și acum se pregăteau de această lansare
care se astepta să fie ceva big. Dar sigur n-aveai cum să fii. Aștept în duse la o mare reușită, problema era să poată să livreze la nivelul comenzilor. Era și înainte de Crăciun. Se așteptau la sute de mii de comenzi în perioada imediat următoare.

Și aici apare Tim Cook. Soluția lui a fost să apeleze la furnizorii de transport aerian și să achiziționeze în avans transporturi în valoare de o sută de milioane de dolari. Ceea ce a fost un risc. Dacă n-aș fi avut acel impact Apple ar fi pierdut sume importante. Steve Jobs l-ar fi dat afară. Și așa s-ar fi încheiat cariera lui la Apple. Ceea ce nu s-a întâmplat. După cum știm, a fost o nebunie. Iar Apple a putut rezolva absolut toate comenzile, care au fost enorm de multe.

Asta l-a făcut pe Tim Cook să-i pară o persoană valoroasă lui Jobs. Era una dintre marile probleme ale Apple, furnizarea. iPod-ul a fost un succes enorm. La modul.. zeci de milioane de unități vândute în fiecare an. Succesul acesta trebuia amplificat. Așa cā trebuiau să se extindă masiv lanțurile de aprovizionare. Și aici apare China.

iPhone-ul urma să fie lansat în magazine. Steve Jobs purta un prototip la el în buzunar. Când a remarcat că se întâmpla ceva pe ecran, adică se zgâria. A convocat o ședință, și-a scos cheile, le-a pus pe telefon, acesta s-a zgâriat și atunci le-a explicat: toți își vor ține telefonul în buzunar lângă chei, va fi rău.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке