SAVAŞ PİLOTLARININ ESKİŞEHİR'DE ZOR SINAVI...USAEM'de savaş pilotları için özel eğitimler

Описание к видео SAVAŞ PİLOTLARININ ESKİŞEHİR'DE ZOR SINAVI...USAEM'de savaş pilotları için özel eğitimler

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindeki uçakları yüksek güvenlik ve kabiliyette kullanmaları hedeflenen pilotlar, insan vücudunun sınırlarını zorlayan cihazlarda birbirinden güç testleri geçmek zorunda.

Türk Silahlı Kuvvetleri, insan faktörü nedeniyle oluşan uçak kazalarının en aza indirilmesi için pilotlara, Eskişehir'deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığında (USAEM) özel eğitim veriyor.

USAEM'de pilotlara yapılan testleri ve verilen eğitimi görüntüledi.

Uçucu personelin sağlığını belli standartta tutmak ve geliştirmek için çalışmalar yapılan merkezde, uçuştan kaynaklı ruhsal ve fiziksel etkilerin önlenmesine yönelik de eğitim veriliyor. Merkezde, uçulan hava aracının performansı sonucu ortaya çıkan birtakım fizyolojik tehditlerle bunlardan korunma yollarının pilotlara öğretilmesi amaçlanıyor. Böylece insan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek uçak kazalarının en aza indirilmesi amacıyla uçuş emniyetine katkı sağlanıyor.

Dünyada birkaç ülke böyle bir merkeze sahip

Dünyada birkaç ülkenin sahip olduğu eğitim merkezinde, TSK uçucularının yanı sıra 15 yabancı ülkeden yaklaşık 2 bin pilot fizyolojik eğitim aldı. Uçucu sağlığına yönelik Türkiye'deki tek eğitim merkezi olan USAEM'de, pilotlara gökyüzündeyken karşılaşabilecekleri durumların fizyolojik etkisine karşı eğitimler veriliyor.
Eğitimler pilotların kullandıkları uçakların modeline göre farklılık gösteriyor. Teorik ve pratik olarak iki bölümde verilen eğitimlerin ardından pilotlar, son teknoloji cihazlarda teste tabi tutuluyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki uçakları yüksek güvenlik ve kabiliyette kullanması hedeflenen pilotlara, insan vücudunun sınırlarını zorlayan cihazlarda birbirinden güç testler uygulanıyor.

Savaş pilotları, uçuş şartlarında karşılaşabilecekleri problemlerden kurtulmanın yollarını yerdeki bu cihazlarda emniyetle test ediyor.

G kuvvetine dayanıklılık seviyeleri ölçülüyor

Hava Harp Okulundan mezun olan pilot adayı subaylar ile TSK'daki uçucular, USAEM'deki insan santrifüjünde (G-Lab), uçucu vertigosu eğitim cihazında (Gyro-Lab), alçak basınç odasında, atlama sandalyesinde eğitim görüyor, gece görüş konusunda karşılaşılabilecek durumlara ilişkin bilgilendiriliyor.

Pilotlar, testler öncesinde uçuş tabiplerinin kontrolünden geçiriliyor. Bu kontrollerde herhangi bir sağlık sorunu belirlenmeyen pilotlar, özel uçuş ekipmanlarını giyinerek cihazlardaki yerini alıyor.

G-Lab'da Anti G pantolonu (G suit) giyinen pilotlar, teknik personelin son kontrolünün ardından pilotluk kariyerine büyük etki edecek teste başlıyor.

İnsan santrifüjündeki uçucunun her türlü verisi, kontrol odasından takip ediliyor. Pilot, bu cihazda belirlenen seviyelerde G kuvvetine maruz kalıyor. Bu dayanıklılık testine göre pilot, "uçuş men" ya da "uçuşa devam" raporu alıyor.

Eğitmenlerden Yarbay Selçuk Yüksel, merkezdeki en önemli eğitimin insan santrifüjü (G-Lab) konusunda olduğunu belirtti. Yüksel, yüksek performanslı uçaklarda görev yapan pilotlara, manevralar sırasında vücutları üzerine binen G kuvvetlerinin olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi ve bu kuvvetlere bağlı ortaya çıkabilecek bilinç kaybının önlenebilmesi için bu testlerin yapıldığını kaydetti.

Uçucu vertigosuna karşı eğitim

Uçak tiplerinden bağımsız, bütün pilotlara ve kokpit içindeki uçuş teknisyenlerine verilen en önemli eğitimlerden biri de uçucu vertigosu (Gyro-Lab) eğitimi.

Gyro cihazındaki eğitimde, gece uçuşu, bulut içi uçuş veya yeterli görüş referansı olmayan diğer durumlarda pilotun pozisyonunu ve yönünü yanlış algılamasına yol açan his yanılgıları durumundan kurtarıcı işlemler öğretiliyor.

Yarbay Yüksel, "Burada pilotlara uçuşta yaşanabilecek bazı hadiseler senaryo edilerek uçak içinde hissettikleri pozisyonun ne olduğunu soruyoruz. Genellikle pilot, hislerine güvenerek karar verdiğinde bu sorumuzu kesinlikle doğru yanıtlamıyor. Pilot, karşılaştığı böyle bir durumda hislerine değil uçuş aletlerine güvendiğinde uçağın kontrolünü sağlamada başarılı olduğunu tecrübe ediyor. Uçucu vertigosu kaynaklı kazalar, diğer kaynaklı kazalara göre üç kat fazla daha ölüm oranına sahip. Yani buradaki istatistikleri de koyduğumuz zaman uçucu vertigosu eğitimlerinin önemi karşımıza çıkıyor" ifadesini kullandı.

https://www.medyamidas.com

Frigya'dan Truva'ya... Gerçek haberin peşinde...

Facebook:   / medyamidascom  

Twitter:   / medyamidascom  

Instagram:   / medyamidascom  

Yaay: https://yaay.com.tr/medyamidascom

Telegram: http://t.me/medyamidascom

Комментарии

Информация по комментариям в разработке