HEYBELİADA'DA TERK EDİLMİŞ YERLER GEZDİM

Описание к видео HEYBELİADA'DA TERK EDİLMİŞ YERLER GEZDİM

Kanala destek olmak için bu kanala katılın:
   / @hasanada  

İletişim: [email protected]
İnstagram: @hasannnada

Heybeliada Abbas Halim Paşa Köşkleri:

Heybeliada Abbas Halim Paşa Köşkü 1899 yılında yapıldığında:
”su tesisatı bulunan köşk kaloriferle ısıtılmaktaydı.
İstanbul’daki ilk jeneratörlerden biri bu köşkü aydınlatmıştı.
Yemek servisi için monte-charge‘ın (yemek asansörü) bulunduğu köşkte
haberleşme için “iç telefon” denilen bir boru sistemi kullanılmaktaydı”
Abbas Halim Paşa’nın, Heybeliada’nın Burgaz Adası’na bakan
“Abbas Paşa Mahallesi” olarak bilinen kuzeybatı kesiminde bulunan köşkleri , yaklaşık üç dönüm genişliğindeki arazi içinde, harem, selamlık ve bendegan dairesi olmak üzere üç yapıdan oluşmaktadır.
Mimar Hovsep Aznavur tarafından 1897-99 yılları arasında tasarlanmış olan köşklerin her biri farklı bir üslupta yapılmıştır.
Abbas Paşa Sokağı ile Yeni iskele Sokağı’nın kavşağında, ağaçlık bahçe içinde konumlanan harem köşkü bugüne ulaşmamıştır.
mimar aznavur tamamıyla prefabrike bir yapı ortaya koymuş.
Çivi kullanmadan, numaralanmış malzemenin vidalanması yoluyla inşa
dilen ve “Vidalı Köşk” olarak bilinen yapı, paşanın vefatından on yıl sonra,
1945 yılında vasiyeti üzerine yapıldığı gibi parça parça sökülerek
Mısır’a taşınmış, arsası ise satılmıştır.
Mimar Aznavur, Mısır hanedan üyesi Abbas Halim Paşa’nın
ikamet edeceği köşk için, Egyptian Revival (Mısırın Uyanışı) olarak adlandırılan üslubu seçmiştir. Bodrum üzeri iki tam kat ve servis katından oluşan köşk tasarım dili açısından, antik Mısır tapınaklarının pi/on adı verilen anıtsal giriş cephelerini yansıtan bir düzenlemeye sahiptir.
Dört cephede de yukarı doğru daralan kesik piramit formu ve bayrak direklerinin kullanımı, bu etkiyi ortaya çıkarmış ve yapıyı İstanbul’da benzersiz kılmıştır. Orta eksene göre simetrik tasarlanan ön cephede,
karşılıklı iki yandan başlayıp ortada tek bir kol halinde birleşen merdivenden çıkılarak kapıya ulaşılır. Merdivenin bitiş hizasında konumlanan, üstü hiyerogliflerle bezeli, lotus başlıklı iki sütun,
üst katta bulunan balkonu destekler ve girişi vurgular.
Merkezde kapı ve iki yanında birer pencerenin bulunduğu orta bölüm iki yan kanattan geri çekilmiştir.
Geride konumlanan bu yüzeyde, ikinci katta yer alan balkonun balustradları da birinci kattaki balkonun hizasından geri çekilerek, cepheye derinlik kazandırılmıştır. Yan kanatlar, yukarı doğru daralan kes piramit formundadır.
Bu bölümlerde, giriş katındaki balkonların gerisinde kare şeklinde geniş birer pencere üst katta ise ikişer dikdörtgen pencere açılmıştır.
Basık tutulan son katta alttakilerin hizasında birer bant pencere bulunur. İki kanatta da birinci kattan itibaren pencerelerin iki yanından birer bayrak direği yükselir. Bu cephede pencere gruplarının
üzeri kobralar ve akbaba kanatlarıyla çevrili güneş diskleriyle taçlandırılmıştır. Bina cepheleri, mazgal benzeri yüksek bir parapetle sonlanır. İki yan cephede dışa taşkın pi/on esintili bölümlerde parapet bir kademe alt hizada tekrarlanmıştır . Harem Köşkü konfor açısından çağın modern olanaklarıyla donatılmıştı. Prenses Zeyneb Halim’in belirttiğine göre, su tesisatı bulunan köşk kaloriferle ısıtılmaktaydı. Bunlara ek olarak,
İstanbul’daki ilk jeneratörlerden biri bu köşkü aydınlatmıştı.
Yemek servisi için monte-charge’ın bulunduğu köşkte haberleşme için “iç telefon” denilen bir boru sistemi kullanılmaktaydı.
Kare planlı, orta sofalı köşkün plan düzenlemesinde
iki yan cephenin orta aksa denk gelen bölümleri öne çıkarılmıştır.
Zemin katta giriş aksı boyunca dikdörtgen orta sofa uzanır, iki yanda sofaya açılan odalar sıralanmış, üst kata çıkan ana merdiven,
sofanın sağında, dışa taşkın orta aks üzerinde konumlanmıştır.
Bugün harem köşkünden geriye, boş arsayı çevreleyen kesme Malta aşından örülmüş orijinal cümle kapısı payeleriyle parmaklık dikmeleri kalmıştır.
Abbas Paşa Sokağı’ndaki cümle kapısının iki yanındaki payeler lotus ve kobra kabartmalarıyla bezenmiştir, üstlerindeki boya izleri hala seçilebilmektedir. Bu kabartmalarda, lotuslara tırmanan kobralar Aşağı Mısır’ı temsil eden kırmızı tacı taşırlar. Parmaklık dikmelerinde ise ortada lotus ve iki yanda Mısır tanrılarından Ptah’ın sembolü çoban asaları görülmektedir.
Daha fazlası
kaynak:
https://yakupcinar.wordpress.com/2020...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке