Dram Ölmek Değil, Doğmaktır! | EMIL CIORAN FELSEFESİ

Описание к видео Dram Ölmek Değil, Doğmaktır! | EMIL CIORAN FELSEFESİ

Kaygılı, huzursuz ve umutsuz bir karaktere sahip olan ve var olmanın saçmalığı üzerine aforizmalar kaleme alan büyük filozof Emil Cioran, 8 Nisan 1911 yılında Romanya’da dünyaya geldi. Dindar bir Ortodoks Hıristiyan ailenin altı çocuğundan ikincisi olan yazar Bükreş Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı.

Friedrich Nietzsche ve Arthur Schopenhauer’dan çok etkilenen filozof yavaş yavaş kendi felsefi fikirlerini geliştirmeye başladı. 1933 yılında Almanya'da okumak için burs kazandı. Berlin Üniversitesi ve Freiburg Üniversitesi'nde felsefi çalışmalar yaparak; varoluşsal umutsuzluk, Nihilizm ve Absürdizm temalarına odaklandı.

“Ümitsizliğin Doruklarında” adlı ilk kitabı yayınladığında varoluşçuluk felsefesi için gelecek vaat eden filozoflar arasında gösterildi. Yazar kitapta, varoluşçu görüşlerini ve hayatın anlamsızlığıyla giriştiği mücadeleyi anlatıyordu. 1939 yılında hayatının geri kalanını geçirdiği Fransa'ya taşındı. Felsefi çalışmalarının ana dilini Fransızca yaptı ve devam eden yıllarda; yabancılaşma ve acı çekme gibi varoluşsal temalar üzerine çalışmayı sürdürdü.

1949 yılında “Çürümenin Kitabı”, 1973 yılında da en ünlü eseri olarak gösterilen “Doğmuş Olmanın Sakıncaları Üzerine” adlı kitabını yayınladı. Felsefi karamsarlığına rağmen eserlerinde ironiden ve espriden vazgeçmedi. Cioran, halkın ilgisinden kaçınarak münzevi bir hayat sürdürdü. Hiç evlenmedi ve çok az arkadaşı oldu. Zamanının çoğunu okuyarak, yazarak ve felsefi konular üzerinde düşünerek geçirdi.

Az sayıda eseri olmasına rağmen batı felsefesinin en önemli ve en kışkırtıcı filozoflarından biri oldu. İnsanlığın, sürekli bir özlem ve tatminsizlik içinde sıkışıp kalmış tuhaf bir varlık olduğunu dile getiren yazar, birçok düşünür ve filozofu etkilemeyi başardı.

#emilcioran #felsefe

Bölümler
0:00 Girizgâh
2:20 Umutsuzluk
4:53 Zavallı Gibi Yaşamak
6:28 Acı Çekmenin Dayanılmaz Hafifliği
7:46 İntihar
9:43 Kapanış
---
İçerikleri faydalı buluyorsanız, maddi olarak sizi zorda bırakmayacak şekilde KATIL ile destek olabilir ya da tek seferlik desteğim olsun diyorsanız teşekkür özelliğini kullanarak videoların sürdürülebilir olmasına katkı sağlayabilirsiniz.
KATIL:    / @sercanbaylan  

Daha fazlası için abone olmak ister misin: https://bit.ly/2Av7Nig
Desteğin için sonsuz teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

Sosyal Medya
  / srcnbaylan  
  / srcnbaylan  
https://1000kitap.com/srcnbaylan

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER OYNATMA LİSTELERİ

Kitap Önerileri:
   • 2020 Yılında Türkiye'de En Çok Okunan...  

Filozoflar ve Felsefesi:
   • Tiranlık Sanatı | MACHIAVELLI FELSEFESİ  

Bunları Okumadan Ölmeyin:
   • Bu Kitapları Okumadan Ölmeyin! | KİTA...  

Daha Fazla Okunması Gereken Kitaplar:
   • Daha Çok Okunmayı Hak Eden Kitaplar |...  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке