ΑΥΛΩΝΑΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 6 -13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ!

Описание к видео ΑΥΛΩΝΑΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 6 -13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ!

Αυτά που διαδραματίζονται κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη στο Αυλωνάρι της Εύβοιας είναι πέρα και πάνω από κάθε περιγραφή! Ένα πανηγύρι που ίσως δεν έχει όμοιό του σε ολόκληρη την Ελλάδα!
Οι ρίζες της εμποροπανηγύρεως βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που η διακίνηση των προϊόντων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στα παζάρια.
Αρχικά το παζάρι γινόταν στον οικισμό της Αγίας Θέκλας όπου ευρίσκεται ο ομώνυμος βυζαντινός ιερός ναός.
Περίπου το 1870 μεταφέρθηκε στο Αυλωνάρι, στον περίβολο του τρισυπόστατου ιερού ναού του Αγ. Δημητρίου στα Χάνια Αυλωναρίου.
Το 1844 ο βασιλιάς Όθωνας και η Αμαλία μαζί με τον πρώτο καθηγητή Αρχαιολογίας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γερμανό Λουδοβίκο Ρός κατά την περιοδεία στην Εύβοια, επισκέφθηκαν το Αυλωνάρι. Στα 1848 ο Λ. Ρός έγραψε τις εντυπώσεις του: “Επισκεφθήκαμε πρώτα μία μεγάλη εκκλησία: της Αγίας Θέκλας απέναντι από το Αυλωνάρι , από την άλλη μεριά της ποταμιάς. Εδώ πριν λίγες ημέρες είχε γίνει εμποροπανήγυρη κι ήταν ακόμη αχάλαστες οι παράγκες…”.
Tο παζάρι γίνεται κάθε χρόνο, η μόνη διακοπή που έχει στα τόσα χρόνια είναι την περίοδο της Κατοχής. Μέχρι το 1960 γινόταν στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου και από το 1961 σε ιδιόκτητο κοινοτικό χώρο. Στο παζάρι είχαμε κάθε χρόνο συγκέντρωση αξιόλογων ντόπιων και ξένων λαϊκών μουσικών και οργανοπαιχτών.
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με το παζάρι, ήταν ο λαουτιέρης Μήτσος Κωνσταντίνου από τη Βρύση που με την κομπανία του προσέφερε κέφι στο παζάρι πάνω από 35 χρόνια.
Έκτοτε λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία έως και σήμερα, παρουσιάζοντας μία δυναμική συνεχώς αυξανόμενη με μικροπωλητές και εμπόρούς από όλη την Ελλάδα, με αριθμό επισκεπτών περίπου στους 30.000 και διαρκεί από 6 έως 14 Οκτωβρίου.
Σήμερα εκτός του οικονομικού ενδιαφέροντος που έχει, αποτελεί και ένα πολύ αξιόλογο λαογραφικό στοιχείο για όλο τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.

Πηγή πληροφοριών : https://www.orthodoxianewsagency.gr

Комментарии

Информация по комментариям в разработке