Topdrukte bij AEB door coronacrisis

Описание к видео Topdrukte bij AEB door coronacrisis

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) kijkt langzaam weer naar de toekomst. De coronacrisis zorgt voor twintig procent meer huishoudelijk restafval bij het AEB. Dit komt doordat Amsterdammers meer zijn gaan thuiswerken. Ook worden er steeds vaker rare vondsten gedaan in het huisafval.

'Dagelijks rijden er zo'n vijftig vrachtwagens vol afval naar de scheidingsinstallatie. Soms zestig of zeventig. Dat is afhankelijk van de aanvoer', zegt Nick Kramer, teamleider van de scheidingsinstallatie. Door de coronacrisis is de aanvoer van huisafval toegenomen.

Jaarlijks wordt al 300 miljoen kilo gescheiden. Per uur verwerken ze bij het AEB 40.000 kilo huishoudelijk afval. Daartussen vinden ze steeds vaker rare zaken, die eveneens gevaarlijk kunnen zijn. 'We vinden regelmatig fietsaccu's terug. Deze moet je gewoon niet weggooien, want dat brengt veel brandgevaar met zich mee', benadrukt Kramer.

Gemiddeld hebben ze elke week te maken met een brandje. Om deze te kunnen blussen hebben ze een speciaal blussysteem aangelegd. Behalve accu's treft Kramer nog gekkere zaken aan in het afval. 'Kogels, soms wel een hele rits aan kogels. Die dingen kom je liever niet tegen in de scheidingsinstallatie.' Ook de kogels kunnen voor brandgevaar zorgen.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om het AEB. De verbrandingovens moesten worden stilgelegd vanwege de veiligheid en vanuit de gemeente zijn er vele miljoenen geïnvesteerd om het bedrijf overeind te houden.

De gemeente wil het AEB verkopen, maar de teamleider van de scheidingsinstallatie kijkt toch met vertrouwen naar de toekomst. 'We zijn opklimmende. De basis is nu in orde. We gaan in een stijgende lijn omhoog.'





AT5 - Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
   / at5  

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Комментарии

Информация по комментариям в разработке