ŞEFAAT VAR MI YOK MU? - MEHMET OKUYAN

Описание к видео ŞEFAAT VAR MI YOK MU? - MEHMET OKUYAN

ŞEFAAT VAR MI YOK MU? - MEHMET OKUYAN

Âyetler arasında çelişki yoktur. Her ikisinde de şefaatin Allah'ın iznine bağlı olduğu, Allah'ın dışında putlar vb. gibi şeylerden yardım ve şefaat beklenemeyeceği vurgulanmıştır. Bilindiği gibi müşrikler putları, Allah ile insanlar arasında bir aracı ve şefaatçi olarak kabul ediyorlardı. Halbuki Allah putlara şefaat etme izni vermemiştir. Âyetin açıkladığı budur. Bu mana Bakara sûresinde açık bir şekilde açıklanmıştır.

Zümer suresinde ilgili âyetlerin açıklaması şöyledir:

Bütün bu uyarılara karşı müşriklerin yegane tutundukları tutamak şefaat davası olduğu için buyuruluyor ki: Yoksa Allah'tan başka şefaatçiler mi edindiler? Allah'a karşı yalan söyleyen,

"Biz onlara ancak bizi Allah'a daha çok yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz." (Zümer, 39/3)

diyen, Allah çocuk edindi diyen o müşriklere

"De ki: Onlar hiçbir şeye güç yetiremezler ve akıl erdiremezlerse de mi (böyle yapacaksınız)?" (Zümer, 39/43)

Bu önce putların şefaati davasını iptaldir. Diğerleri hakkında da şöyle buyuruluyor: Bütün şefaat Allah içindir. Onun da sahibi O'dur. O'nun izni olmaksızın huzurunda kimse şefaat edemez. Şefaat izni verilenler de hep O'nun rızasını düşünerek şefaat edebilirler. Çünkü "Göklerin ve yerin mülkü O'nundur..."

Şefaat dediğimiz hadiseyi, Cenab-ı Hak Peygamberimize (asm) başta olmak üzere tüm enbiyaya, melaikeye, Allah’ın sevgili kulları olan velilere, şehitlere ve küçük yaşta vefat eden masum çocuklara vermiştir.

Fakat şefaat denilince, Allah’ın cennete koymak istediği kişileri Allah’ın sevdiği kişilerin eliyle ve şefaatiyle yaptırmak irade eder. Burada Allah’ın istemediği ve sevmediği veya kurtulmaya hak kazanamayan kişileri hiç kimse yine kurtaramayacaktır.

Dolayısıyla şefaate hak kazanan kişilerin yine Allah’ın rızasını kazanan kişilerdir. Yoksa kafir ve müşrik gibi dünyada Allah’ı razı etmemiş kişiler şefaate istihkak kesp etmeyecektir.

MEHMET OKUYAN KİMDİR?
Akademisyen, İlahiyat Profesörü, Tefsirci, Araştırmacı Yazar, Televizyon programı sunucusu. 1965, Çaykara / Trabzon doğumlu. İlköğrenimini Çaykara’da, ortaöğrenimini Trabzon’un Hayrat ilçesinde tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1987) mezunu. Aynı fakültede Tefsir Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak (1988) göreve başladı. Yüksek lisansını “Yirminci Asrın İlk Yarısındaki Türk Müfessirleri” başlıklı tezi ile (1990) aynı yerde, doktorasını “Necmuddin Daye ve Tasavvufi Tefsiri” başlıklı tezi ile (1994) Ondokuz Mayıs Üniversitesi SBE’de tamamladı. Aynı fakültede yardımcı doçent (1994) ve doçent (2002) olarak görev yaptı. 2008’de profesörlük unvanını aldı.

Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Ondokuz Mayıs Üniviversitesinde Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Temel İslam Bilimleri Tefsir Usülü ve Tarihi Bilim Dalı Başkanlığı, Temel İslam Bilimler Bölüm Bşk. Yardımcılığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Okuyan’ın makaleleri İlmî Araştırmalar, İslâmî Araştırmalar adlı dergilerde yayımlandı. TDV İslâm Ansiklopedisinde madde yazarlığı yaptı.

Halen OMÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliğine devam etmektedir. Ramazan günleri ağırlıklı olmak üzere çeşitli televizyon kanallarında dini programlar hazırlayıp sunmaktadır. 3 çocuk babasıdır; Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Kanalımıza abone olmayı unutmayın: https://bit.ly/3Amme4L

Mustafa İslamoğlu Tüm Sohbetleri: https://bit.ly/3fIuXXd
Siretü'l Kur'an Tüm Bölümler: https://bit.ly/3s1XHPE
Cuma Hutbeleri: https://bit.ly/3CtwPwH
Mehmet Okuyan Sohbetleri: https://bit.ly/3iw3LNi

#kuranveislam #tefsir #sohbet #hadis

Комментарии

Информация по комментариям в разработке