Ρωσία - ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Описание к видео Ρωσία - ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Την ιδιαίτερη βαρύτητα μιας είδησης που δεν αναδείχθηκε ιδιαιτέρως- τουλάχιστον στα ελληνικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα αμερικανικά και άλλα Δυτικά - αναδεικνύει ο Δημήτρης Λιάτσος στην εκπομπή του «Ιδεοχώρου». Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας - Δύσης τον 21ο αιώνα, και σίγουρα τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί τώρα; Τι σημαίνει αυτή η κίνηση; Τι μηνύματα στέλνει; Μπορεί να σηματοδοτήσει εκτόνωση και στο Ουκρανικό; Ιδωμεν! Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο πλευρές πρόβαλαν επικοινωνιακά, σε εντυπωσιακό βαθμό, την ανταλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόσχα υποδέχτηκε τους Ρώσους που επέστρεψαν ο ίδιος ο Πούτιν, και στην Ουάσιγκτον στήθηκε προεκλογικό σόου με τον Μπάιντεν και την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, δίπλα του.

0:00 Έναρξη εκπομπής. Η μεγαλύτερη ανταλλαγή φυλακισμένων στον 21ο αιώνα, μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Οι ηγεσίες τους υποδέχονται στα αεροδρόμια
3:20 Ισχνές οι διμερείς επαφές, άρα η συνέχιση σχέσεων μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, είναι θετικό σημάδι. Προς το παρόν τίποτα άλλο θετικό
5:55 Αποφυλάκιση Κράσικοφ, εκτελεστή Τσετσένου τρομοκράτη στη Γερμανία. Αποτρόπαια τα εγκλήματα του. Και όμως σουλατσάριζε στη δημοκρατική Δύση, ανενόχλητος.
9:00 Ο Πούτιν εξ´ αρχής έδειχνε στη Δύση ότι θωπεύει τρομοκράτες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
11:45 Γερμανία, η χώρα που ζει με την ψυχολογία του ρεβανσισμού. Οι ΗΠΑ, με την περίπτωση της ανταλλαγής του Κράσικοφ, εξευτέλισαν το Βερολίνο, δείχνοντας ότι δεν έχει καμμία κυρίαρχη πολιτική.
14:20 Εκείνοι, στο Βερολίνο που θεώρησαν ότι το 2014 ήρθε η ώρα του ρεβανσισμού κατά της Ρωσίας, λάθεψαν. Η στάση της Γερμανίας κατά της Ρωσίας την έριξε τελικά στην πλήρη υποταγή στις ΗΠΑ.
17:00 Σε παγκόσμιο επίπεδο λόγο έχουν δυο: Ρωσία+σύμμαχοι της, ΗΠΑ+υποτακτικοί τους.
19:40 Η Ρωσία στην ανταλλαγή, κυρίως, έδωσε στελέχη των αντικαθεστωτικών. Δείγμα ότι δούλευαν για ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ρετσινιά του προδότη. Διότι «την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς».
21:30 Τόπος ανταλλαγής, Τουρκία! Η Άγκυρα σε ρόλο νέας… Ελβετίας;
24:40 Το Δεκέμβριο 24, ο Πούτιν είχε καλέσει τον Μητσοτάκη να γίνει η Ελλάδα «γέφυρα» συνεννόησης Ρωσίας-Δύσης. Δεν εισακούσθηκε. Τώρα, το ρόλο αυτό τον πήρε η…Τουρκία! Μαθήματα…
27:30 Παλαιότεροι Έλληνες πολιτικοί πάντα άφηναν παράθυρο συνεννόησης με τη Ρωσία. Τέλος εκπομπής

Συνολικά ανταλλάχθηκαν 26 άτομα. Δεκαέξι από τη Ρωσία προς τη Δύση, κυρίως προς τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, καθώς και άλλες χώρες, και δέκα από τη Δύση προς τη Ρωσία.
Η ανταλλαγή δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δύο είναι οι κυρίαρχοι παίκτες. Η Ρωσία με τους συμμάχους της και οι ΗΠΑ με τους υποτακτικούς τους. Και αυτό ας το λάβουν υπόψιν τους κάποιοι «μικροί», όπως η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει βάλει όλα τα καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
Τόπος ανταλλαγής ήταν η Τουρκία, που κάνει συστηματική προσπάθεια να εμφανιστεί ως άλλη Ελβετία, χώρα ουδετερότητας και διαμεσολάβησης στην επίλυση μεγάλων διεθνών ζητημάτων.
Αν και μέλος του ΝΑΤΟ, μιλάει και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να δείχνει στην Ουάσιγκτον «αναγκαία». Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει εκφράσει την επιθυμία να γίνει και μέλος των BRICS.
Να θυμίσουμε ότι, τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Ρωσία, ο πρόεδρος της Ρωσίας του είχε πει: «Η Ελλάδα λόγω της ειδικής σχέσης με τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ».Ο Κ.Μητσοτάκης κούνησε το κεφάλι του, συγκατένευσε, αλλά κατόπιν όλοι ξέρουν ποια ήταν η συνέχεια. Τώρα βλέπουμε μια άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, να παίζει αυτόν τον ρόλο.
Η ανταλλαγή ήταν πλήρης πολιτικών μηνυμάτων. Εδειξε, μεταξύ άλλων, ότι το Βερολίνο έχει γίνει «yes man» της Ουάσιγκτον. Η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε την ανταλλαγή, επειδή αρνείτο να επιστρέψει στη Ρωσία τον συλληφθέντα Ρώσο εκτελεστή ενός Τσετσένου δολοφόνου, «μαχητή της ελευθερίας» όπως χαρακτηρίζουν στη Δύση άτομα σαν κι' αυτόν που έλιωνε τα κεφάλια Ρώσων αιχμαλώτων στρατιωτών πατώντας τους με φορτηγό, παλιότερα στον πόλεμο στην Τσετσενία. Το Βερολίνο το κατάπιε αμάσητο, όμως, επειδή το επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Σε αυτούς που έστειλε η Ρωσία στη Δύση, ήταν και Ρώσοι, αρκετοί με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι αυτοπροβάλλονταν ως αντικαθεστωτικοί. Ασημαντότητες που θα φέρουν τη στάμπα αυτού που πούλησε την πατρίδα του, και φαίνεται ότι εξυπηρετούσαν αλλότρια συμφέροντα, αν δεν ήταν τρόφιμοι διαφόρων ... ευαγών ιδρυμάτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Ακολουθήστε το κανάλι «Ιδεοχώρος» στο Facebook:   / ideoxoroschannel  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке