🖌️📚Eğitim Videoları Bölüm 8 - Fibonacci ve Düzeltme Seviyeleri

Описание к видео 🖌️📚Eğitim Videoları Bölüm 8 - Fibonacci ve Düzeltme Seviyeleri

FİBONACCİ KİMDİR?
Leonardo Fibonacci, orta çağın en yetenekli matematikçisi olarak kabul edilen İtalyan matematikçidir. Fibonacci modern çağda en fazla Hint-Arap Sayılarını Avrupa’ya getirmesiyle ve 13. yüzyıl başlarında yayınlanan Liber Abaci isimli hesaplama yöntemleri kitabıyla tanınır. Liber Abaci kitabında bir örnek olarak yer alan modern sayılarla hesaplanmış kendi adıyla anılan sayı dizisi Fibonacci Dizisi olarak anılmaktadır. 
ALTIN ORAN NEDİR?
Fibonacci oranları ile ilgili genel kuramlar basit bir sayı dizesini temel almaktadır. Fibonacci’nin ilgili kitabında kapalı bir ortamda tavşanların üremesiyle ilgili bir problemden yola çıkarak izah ettiği bu sayı dizesinde her rakam kendisinden önce gelen iki rakamın toplamına eşittir.
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89… şeklinde uzayıp giden ve genellikle “Fibonacci sayıları” şeklinde adlandırılan bu sayı dizisinin en önemli özelliği her sayının kendisinden bir önceki sayıya bölünmesi ile her aşamada gittikçe 1,618 rakamına yaklaşılmasıdır. 
Bir çubuğu öyle bir yerden ikiye ayırın ki, büyük parçanın uzunluğunun küçük parçanın uzunluğuna oranı ile çubuğun uzunluğunun büyük parçanın uzunluğuna oranı aynı olsun. Bu oran Altın Oran şeklinde anılmakta olup birçok alanda kullanılmaktadır.
Fibonacci Sayı Dizileri
0, 1, 1(1+0), 2(1+1), 3 (2+1), 5 (3+2), 8(5+3), 13(8+5), 21(13+8)…
Fibonacci geri çekilme seviyeleri: 0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764
Fibonacci sürdürme seviyeleri : 0.382, 0.618, 1.000, 1.382, 1.618
FİBONACCİ DİZİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Dizide her üçüncü sayı 2 ye, her dördüncü sayı 5 e ve her altıncı sayı 8 e bölünebilir.
Fibonacci sayı dizisindeki herhangi bir sayının 1,618 (altın oran) ile çarpımı bir sonraki sayıyı yaklaşık olarak vermektedir. Sayılar büyüdükçe, yaklaşma oranı daha da artmaktadır.
Herhangi bir sayının 0,618 katı bir önceki sayıyı yaklaşık olarak vermektedir. Yine sayı büyüdükçe, yaklaşma oranı artmaktadır.
FİBONACCİ DİZİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Herhangi bir sayının 2,618 katı, iki sıra sonraki sayıyı vermektedir.
Herhangi bir sayının 0,382 katı, iki sıra önceki sayıyı vermektedir.
1 ve 2 dışında tüm sayıların dört katının başka bir Fibonacci sayısı ile toplamı başka bir Fibonacci sayısı verir.
FİBONACCİ ORANLARI
Teknik analizde Fibonacci oranlarından genellikle 6 şekilde yararlanılmaktadır:
Düzeltme Seviyeleri (Fibonacci Retracement)
Genişleme (Fibonacci Expansion)
Kanalları (Fibonacci Channel)
Zaman Aralıkları (Fibonacci Time Zones)
Fanları (Fibonacci Fan)
Yayları (Fibonacci Arcs)
FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYELERİ
Teknik analizde en çok kullanılan yöntem Fibonacci analizi yöntemidir.
Bu analiz yönteminde, trendin dip seviyesinden zirve seviyesine çekilen çizgi yardımıyla, Fibonacci destek ve direnç seviyeleri elde edilir.
Tek başına al sat sinyali için yeterli olmayan bu yöntem özellikle orta ve uzun vadeli destek ve direnç seviyelerinin tespitinde oldukça başarılıdır.
Kısa vade için de bu yöntem kullanılabilir. Ancak başarı oranı, orta ve uzun vadeye göre biraz daha düşüktür.
Bu yöntemin temel mantığı, trendlerde dip ve zirve arasındaki farkın, her Fibonacci katsayısı ile çarpımının ayrı bir düzeltme seviyesini başarılı bir şekilde tespit etmesidir.
FİBO DÜZELTMESİ NASIL KULLANILIR?
Fibonacci düzeltmesi bir yükseliş trendinde dip nokta 1 (ya da %100) ve tepe nokta 0 (%0) olur. Yükseliş trendinin üzerine çizilen Fibo düzeltmesi seviyesi, piyasanın geri çekilmeye başlaması durumunda test edilecek potansiyel destek seviyeleri hakkında bilgi verir.
Fibonacci analizinde genellikle 0,236, 0,382, 0,500, 0,618 katsayıları kullanılmaktadır.
Tersinde ise bir aşağı trend sırasında dip nokta 0 (%0) ve tepe nokta 1 (%100) olur. Fiyat aşağı trendde olduğu için bu durumda geri çekilmenin dip noktadan olduğuna yani bir sıçrama yaşandığına dikkat edilmelidir.
Fibonacci düzeltmesi aracı bu örnekte piyasanın yukarıya hareket etmesi durumunda potansiyel direnç seviyeleri hakkında bilgi verir.
NEDEN FİBONACCİ GÖSTERGESİ?
Yatırımcılar potansiyel işlem giriş seviyelerini, fiyat hedeflerini ya da zarar durdurma noktalarını belirlemek için Fibonacci seviyelerini kullanabilirler.
Bu stratejiler yatırımcının alım satım stiline göre farklılık gösterebileceği gibi bazı stratejiler belirli iki Fibonacci seviyesi aralığında kar elde etmeye odaklanabilir.
Yükseliş trendinde çizilen düzeltmeyi örnek alırsak %38,2 düzeltme seviyesinden alım yapıp %23,6 seviyesinden satmak gibi.

Yzr.(Yücel Tonguç Erbaş)

Комментарии

Информация по комментариям в разработке