Yeşil Dönüşüm Liderleri Anlatıyor: Dönüşüm Hızlandı

Описание к видео Yeşil Dönüşüm Liderleri Anlatıyor: Dönüşüm Hızlandı

Ekonomist ve Capital dergilerinin düzenlediği ‘Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Zirvede, liderler yeşil dönüşüm stratejileri, döngüsel ekonomi, yeşil finansman gibi konularda yeni dönem hedeflerini anlattı.

Yeşil ekonominin, sürdürülebilirliğin, yeşil finansmanın öneminin ve farkındalığının gittikçe arttığı günümüz dünyasında, şirketlerin odağında yeşil dönüşüme uyum stratejileri var. Bu dönüşüme ışık tutmayı hedefleyen Ekonomist ve Capital dergileri iş dünyasının önde gelen liderlerinin katılımıyla ‘Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ni düzenledi. Ana sponsorluğunu sahibinden.com’un üstlendiği zirvenin, co-sponsoru Beko, destek sponsorları ise Biotrend, H&M ve Prometeon oldu.

Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nin ‘Yeşil Dönüşüm Liderleri’ başlıklı ilk paneli, SKD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelin konuşmacıları; Sahibinden.com CMO’su Nazım Erdoğan, Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz, H&M CEO’su Müge Arpacıoğlu ve Biotrend Enerji CEO’su Özgür Umut Eroğlu yeşil ekonomi stratejilerini anlattı.

2000 yılında kurulmuş bir teknoloji şirketi olarak son 5 yıldır ikinci el ürün kategorisinde büyüdüklerini söyleyen sahibinden.com CMO’su Nazım Erdoğan, bu kategoride her yıl yüzde 15 büyüdüklerini belirtti. Döngüsel ve sürdürülebilir enerjiye katkının en temel iş modeli olduğunu ifade eden Erdoğan, geçen yıl sahibinden.com platformu üzerinden satılan ürünlerden 12,6 milyon karbon salınımını engellediklerine dikkat çekti. Bunun 202 milyar fincan çay üretimi için harcanan karbon miktarına eş değer olduğunu söyleyen Erdoğan “Başka bir deyişle bu 41 milyar adet kredi kartı üretimi için harcanan karbon salınımına tekabül ediyor” dedi. 2017 yılında ofis olarak yeşil sertifika alan ilk şirket olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Benzinli ve dizel olan şirket araçlarımızı hibrite çevirdik. Bu işin en temel noktası çalışanlarımızdan başlıyor. Geçtiğimiz yıl Bursa’da orman dikimine gittik” diye konuştu.

Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz da gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tarım ve doğaya bağımlığına dikkat çekti. 2050’de dünya nüfusunun 9,7 milyar kişiye ulaşacağını ifade eden Yılmaz, bununla birlikte gıda üretimine ihtiyacın yüzde 60 daha fazla artacağını belirtti. Tarımı dönüştürmenin en önemli yolunun sanayi ve üretici arasındaki iş birliğini arttırmak olduğunu kaydeden Yılmaz, “Tarımı dönüştürmek için gıda sanayinin üreticilerle el ele çalışmasına ihtiyaç var. Sütaş olarak entegre bir yapıya geçtik. Tüm organik atıkları biyogazdan enerjiye dönüştürüyoruz. Tüm tesislerimizin enerjisinin yüzde 88’ini buradan elde ediyoruz. Hedefimiz 2025’te bunun yüzde 100’e ulaştırmak” dedi.

TÜM ÜRÜNLER SÜRDÜRÜLEBİLİR OLACAK

H&M CEO’su Müge Arpacıoğlu ise, H&M olarak uzun yıllardır sürdürülebilirlik konusunda çalıştıklarını ifade etti. Tekstilde ilk olarak ürünlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının önemine dikkat çeken Arpacıoğlu, şöyle devam etti: “Bizim gibi şirketlerin büyük taahhütler verip bunu paylaşıyor olması çok önemli. 2023 itibariyle ürettiğimiz tüm ürünlerin sürdürülebilir ya da geri dönüştürülmüş olanlardan olmasını hedefliyoruz. Şu anda ürünlerimizin yüzde 84’ü bu ürünlerden oluşuyor. Çeşitli kontrol ve denetimlerle çalıştığımız firmaları da sürdürülebilirlik konusunda sıkı takip ediyoruz. Sürdürülebilir olmak ucuz bir şey değil ama bu gezegende yaşıyorsak çocuklarımıza sürdürülebilir bir dünya bırakmalıyız. Bunun için sürdürülebilir bir döngüyü oluşturmalıyız. Sürdürülebilirliğin tüm alanlarda olduğu bir sistemi kurgulamalıyız.”

Biotrend Enerji CEO’su Özgür Umut Eroğlu da, sektörde genç bir şirket olduklarını, yaptıkları işin Türkiye’de ve dünyada yeni ve gelişen bir sektör olduğunu söyledi. Eroğlu, “Kendimizi gezegenin sürdürülebilirlik departmanı olarak konumlandırdık. Biz gezegene yaptığımız faaliyetlerle para kazanıyoruz çünkü yaptığımız her iş gezegene fayda sağlıyor. Halka açık bir şirketiz ve ortaklarımız arasında EBRD’de var” dedi. Sürdürülebilir yakıt, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir enerji konularının ana odakları olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Evlerimizden attığınız her bir çöp torbası 17 tesisimize geliyor ve otomatik olarak ayrıştırılıyor ve geri dönüştürülüyor. Atıktan oluşturulmuş her yakıt başta çimento sektörü olmak üzere sanayiye sunuluyor. 9 çeşit plastik, organikten çıkan yakıt geri dönüştürülüyor” diye konuşu. Geçtiğimiz yıl 6 milyon ton karbonun emisyonunu engellediklerini belirten Eroğlu, atmosfere çok daha zararlı olan metan gazının atmosfere salımını da engellediklerini vurguladı.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке