Διαλειμματική Νηστεία: τι είναι; πότε δουλεύει; θα με βοηθήσει;

Описание к видео Διαλειμματική Νηστεία: τι είναι; πότε δουλεύει; θα με βοηθήσει;

Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ drpantazis.gr

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός, είμαι εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού. Σήμερα, θα ήθελα να μιλήσω για την διαλειμματική νηστεία. Θα ξεκινήσουμε πρώτα λέγοντας, τι είναι διαλειμματική νηστεία; Η διαλειμματική νηστεία είναι, όταν κατα τη διάρκεια του 24ώρου, αυτός που επιλέγει να την ακολουθήσει, ορίζει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν καταναλώνει καθόλου τροφή.
Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι από 12 εώς 22 ώρες, αυτό το ορίζει ο ίδιος, μπορεί να λέει ότι 12 ώρες την ημέρα, δεν τρώω, 12 ώρες την ημέρα, τρώω ή 20/ημέρα δεν τρώω, 4 ώρες/τρώω. Αφήνει λοιπόν ένα παράθυρο, που μπορεί να είναι από 1 μέχρι 12 ώρες και για αυτό το διάστημα, εγώ μπορώ να τρώω αλλά, όλες τις υπόλοιπες ώρες δεν τρώω. Το τυπικό φυσικά είναι το 16 - 8, δηλαδή 16 ώρες νηστεία, 8 ώρες διατροφή ή το 20 - 4, 20 ώρες νηστεία, 4 ώρες τροφή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δούμε, αν δουλεύει και αν δουλεύει, πού δουλεύει, γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να πας απο το σημείο Α στο σημείο Β, δηλαδή υπάρχουν πολλοι τρόποι να πας από την Ομόνοια στο Σύνταγμα και δεν σημαίνει ότι όλοι οι τρόποι είναι σωστοί ή όλοι οι τρόποι είναι λάθος και ίσως η διαλειμματική νηστεία να έχει νόημα σε κάποιες περιπτώσεις και να είναι αποτελεσματική και θα δούμε στο τέλος, σε ποιές περιπτώσεις συγκεκριμένα, οι μελέτες δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα και η δική μου εμπειρία επίσης.
Καταρχάς, θα ξεκινήσουμε με το σημαντικότερο πράγμα, αν η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής και αυτό όντως είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί όταν προσεγγίσουμε, μια θεραπευτική προσέγγιση, μια παρέμβαση, είτε στη διατροφή μας, είτε φαρμακευτική, είτε οπουδήποτε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι, αν αυτό είναι ασφαλές. Μπορούμε με απόλυτη ασφάλεια να το εφαρμόσουμε και η αλήθεια είναι ότι τόσο οι μελέτες όσο και η δική μου εμπειρία, που την εφαρμόζω την διαλειμματική νηστεία εδώ και αρκετά χρόνια, δείχνει ότι ναι, είναι απολύτως ασφαλής. Μπορείτε με απόλυτη ασφάλεια να την εφαρμόσετε από αύριο κιόλας αν το θέλετε, από άποψη ασφάλειας, δεν έχετε να ρισκάρετε τίποτα απολύτως, είναι απολύτως αποδεκτή, απολύτως φυσιολογική, απολύτως ασφαλής.
Δεύτερον, μένει να δούμε αν η διαλειμματική νηστεία, επηρεάζει το μεταβολισμό. Καταρχάς ξεκίνησε με αυτή τη λογική, ότι όταν κάποιος μένει πολλές ώρες χωρίς να τρώει, αυτό ενεργοποιεί μια σειρά από ορμόνες στον οργανισμό, οι οποίες βοηθούν τον μεταβολισμό. Αυτό ισχύει, σε μερικές περιπτώσεις, όχι πάντα και θα πούμε στο τέλος συγκεκριμένα, σε ποιες περιπτώσεις. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα, θα ήθελα να πω εξαρχής ότι τυπικά τα αποτελέσματα είναι καλύτερα στους άνδρες, έτσι λοιπόν αν είστε γυναίκα πάνω από 40 ετών, η πιθανότητα να σας βοηθήσει η διαλειμματική νηστεία είναι μικρότερη, είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθείτε από κάτι τέτοιο, άρα αν δεν σας είναι πολύ εύκολο καλύτερα να μην το δοκιμάσετε.
Στους άνδρες αντιθέτως, φαίνεται να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και εδώ πάλι υπάρχει μια υποκατηγορία ανδρών οι οποίοι στην επιστημονική βιβλιογραφία ονομάζονται big eaters δηλαδή αυτοί που μπορούν να καταναλώσουν σε ένα γεύμα πάρα πολλές θερμίδες, προφανώς τα πάνε χειρότερα δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι τους είναι δύσκολο να φάνε υπερβολικές ποσότητες σε ένα γεύμα, έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Άρα λοιπόν ήδη είδαμε δύο παραμέτρους για το που μπορεί να είναι χρήσιμη, αν κάποιος είναι ικανός να καταναλώσει 5.000 θερμίδες σε ένα γεύμα που δεν είναι απίθανο, ξέρω πολλές τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ απίθανο να βοηθηθεί από τη διαλειμματική νηστεία.
Επίσης έχουμε παρατηρήσει και στις μελέτες και από προσωπική μου εμπειρία ότι είναι πιο αποτελεσματική στις μικρότερες ηλικίες, βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ανθρώπους εώς 40 ετών, είτε άντρες, είτε γυναίκες. Μετά τα 40 έτη η αποτελεσματικότητα είναι μετριασμένη, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι χρήσιμο, μπορεί να είναι κομμάτι μιας συνολικής προσέγγισης. Το ερώτημα λοιπόν που μου κάνει κάποιος συχνά είναι: Είναι η διαλειμματική νηστεία καλύτερη από μια ισοθερμιδική δίαιτα; Δηλαδή αν ένας άνθρωπος είναι να καταναλώνει 2.000 θερμίδες, είναι καλύτερα να τις φάει σε 1 γεύμα ή σε 5 γεύματα; Η απάντηση είναι, δεν ξέρουμε, δεν ξέρουμε για τον καθένα. Συνολικά στις μελέτες φαίνεται να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, είτε να τις φας σε 1 γεύμα, είτε να τις μοιράσεις σε 5 γεύματα των 400 θερμίδων, η επίδραση στο βάρος είναι ίδια. Λίγο καλύτερα στους άντρες λίγο χειρότερα στις γυναίκες, συνολικά είναι ίδια.Παρόλα αυτά και εδώ πρέπει να τονίσω, κάποια άτομα πάνε καλύτερα, εμφανίζουν δηλαδή ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που φαίνεται ότι η διαλειμματική νηστεία τους ταιριάζει περισσότερο.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке