Tekrarlayan düşüklerin araştırılmasında hangi testler yapılmalıdır?

Описание к видео Tekrarlayan düşüklerin araştırılmasında hangi testler yapılmalıdır?

İletişim & Randevu: 0 (850) 811 76 40
Doç. Dr. Esra Ayşin TONGUÇ - https://www.doktorsitesi.com/doktor-e...
1-Genetik nedenler:
a- Erken gebelik kayıplarının yarısından fazlasında neden genetik sorunlardır. Genetik sorunların çoğunluğu anne veya babadan aktarılmamakta gebelik sırasında fetüste oluşmaktadır. Ancak tekrarlayan düşüklerin %2-4'ünde kalıtsal genetik kusurlar bulunmaktadır.
Öncelikle embryoya ait bir problem olup olmadığını anlamak için gebelik materyelinin (düşükte elde edilen dokuların) sitogenetik analizi yapılmalıdır.
Çünkü düşüklerde embryonun genetik kusurlu olması mümkündür ve öyle ise daha sonraki gebeliğin olumlu gitme olasılığı artmaktadır.Fetal karyotip anomalisi var ise daha iyi prognoz beklenir.Sonraki gebelik prognozu hakkında aileye bilgi vermede yararlı olur.
b-İkinci olarakta anne ve babaya ait kromozomal bir anomali olup olmadığını anlamak için her ikisinin karyotip incelemesi yapılır.
2-Anatomik nedenler:
Rahimdeki doğuştan şekil bozuklukları (septum, çift rahim gibi) kadar myomlar ve polipler gibi edinsel hastalıkların ve özellikle kürtaj sonrası gelişebilen rahim içi yapışıklıklardan şüphelenildiği durumlarda hastaya HSG, histerosonografi veya histeroskopi yapılmalıdır.
3-Trombofililer: Bu amaçla Faktör V Leiden,Protrombin gen mutasyonu,aktive protein C rezistansı,Protein C,Protein S, Antitrombin III gibi tetkiklerden oluşan trombofili paneli istenir.
4-İmmünolojik problemler:
Önemli tetkiklerden olan antifosfolipid antikorları; (Lupus antikoagulan; antikardiolipin antikorları) araştırılır.
5-Endokrinolojik nedenler: Diabetes Mellitusun (şeker hastalığı) için Kan şekeri ve HbA1C, tiroid hastalığının içinse TSH bakılmalıdır.Luteal faz defekti araştırılmalıdır.
6-Enfeksiyonlar: Enfeksiyöz etkenlerin erken gebelik kayıplarıyla ilişkisi oldukça zayıf olup tekrarlayan düşüklere neden oldukları gösterilmiş değildir. Ancak olası bir gebeliğin devam etmesi durumunda oluşabilecek zararlardan dolayı taranmaları ve gereğinde tedavi edilmeleri göz önüne alınabilir.
Semptomlara göre gerekli araştırmalar yapılır.
7-Çevresel nedenler:Tüm bunların yanında fazla kilolu veya çok düşük kilolu olmak gebelik seyrini etkilemektedir beden kütle endeksi 19 – 25 kg/m2 aralığının dışındaki kadınlar yeterli folikasit de içeren dengeli bir diyetle normal vücut ağırlığına ulaştıktan sonra gebe kalmaya çalışırsa daha iyi olacaktır. Sigara, kafein, alkol kullanımı gebelik kaybıyla ilişkili bulunduğundan bu maddelerden kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar gözden geçirilerek uygun olmayanlar değiştirilmelidir.


https://www.doktorsitesi.com/
  / drsitesi  
  / doktorsitesi  
  / doktorsitesi  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке