Michael Schumacher ve Kenan Işık Gibi Komadan Yatan Hastalara Dikkat!

Описание к видео Michael Schumacher ve Kenan Işık Gibi Komadan Yatan Hastalara Dikkat!

Komada olan ünlü F1 pilotu Michael Schumacher ile oyuncu ve sunucu Kenan Işık’ın durumları son günlerde yeniden gündeme gelirken Yoğun Bakım Sorumlusu ve Anestezi Uzmanı Dr. Uğur Altınışık, “Formula 1 pilotu ve günümüzde Kenan Işık da çok konuşuluyor. Koma hali hastanın verdiği tepkiyle ölçülür, beyinde oluşan hasarın yeri ve derecesi önemli. İlgili hekim bilebilir, karar verebilir yalnız uzun süre verilen tedavilerle beyindeki hasarın gerileme şansı var, uyanma ihtimali vardır ancak uyanma bazen olmayabilir. En sık karşılaştığımız sorun; enfeksiyonlardır, uyandığında da bu hastaların ciddi oranda beyin fonksiyonlarında kayıp olur” dedi.

Kanalımıza Abone Oldunuz mu?
📌 http://bit.ly/IHA-Abone

Kayak yaparken düşerek başını çarpan ve 9 yıl önce komaya giren ünlü F1 pilotu Michael Schumacher ve geçirdiği beyin kanaması sonrası 8 yıldır komada olan oyuncu ve sunucu Kenan Işık’ın durumları son günlerde yeniden gündeme geldi. Schumacher’ın arkadaşı insanlarla göz teması kurduğunu ifade ederken, Işık’ın arkadaşı ünlü sunucunun görüntüsünün hafızalardaki ile aynı olduğunu anlattı. Haberler sonrası komadaki hastaların bakımı ve tedavi süreçleri de yeniden konuşulmaya başlandı. Beykent Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu ve Anestezi Uzmanı Dr. Uğur Altınışık da koma süreçleri ve tedavilere yönelik bilgi verdi.
“Koma hali hastanın verdiği tepkiyle ölçülür"
Koma durumunda bulunan hastalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Beykent Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu ve Anestezi Uzmanı Dr. Uğur Altınışık, “Beynimizde hasar geliştiğinde buna bağlı koma hali oluşabiliyor, Koma halinin farklı evreleri var, bu evrelerden dolayı da halk arasında bir kafa karışıklığı var. En bilinen tabirle beyin ölümü; bu oldukça ileri bir tablodur, beynin kan akımının tamamen kesilmesidir. Dünyada en uzun yaşayan beyin ölümü hastası yaklaşık 14 gün yaşamıştır. Bu durum oldukça ağır bir durumdur ama bununla karıştırılan bitkisel hayat var. Bitkisel hayatta ise hasta yemek yiyemeyebilir, yürüyemebilir, kendi günlük aktivitelerini yapamaz. Ancak hayati bazı fonksiyonlarını yerine getirebilir. Örneğin; nefes alabilir, verilen beslenmeyi sindirebilir ve hayatına devam edebilir. Dolayısıyla bitkisel hayat ile beyin ölümü farklı olgulardır. Buna benzer başka, farklı evreler var, bunlar genel olarak halk arasında koma diye tanımlanıyor. Koma hali hastanın verdiği tepkiyle ölçülür, koma halindeki hastalar genellikle yoğun bakımda takip edilen, solunum cihazına ihtiyaç duyan hastalardır. Hasta kendi solunumunu tam olarak yerine getiremez. Çünkü beyindeki hasar ileri seviyededir, bu hastalar da solunum cihazına bağlanır. Bağlandığında kimi zaman entübasyon dediğimiz bir işlemle hastanın solunum işlemi yapılır. Kimi hastalarda da boyundan delik açılarak solunum sağlanabilir. Bunun yanında başka sorunları da vardır, hasta ağızdan direkt beslenemediği için burundan takılan veya mide üzerinden açılan delikle nazogastrik sondayla veya PEG (Perkütan Endoskopik Gastrostomi) dediğimiz sondalarla beslenebilir. Kimi hastalarda da damardan beslenme yapılabilir" dedi.
"Uyandığında hastada ciddi oranda beyin fonksiyonlarında kayıp olur"

#koma #komadayatanhasta #gündem

-----------------------------------------------------------------------

Bir Çok Merak Edilen Konuda Uzman Görüşlerini Sizlerle Buluşturduğumuz İHA Aktüel Kanalımız 👇
📌 https://bit.ly/IHA-Aktuel

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
🌐 http://www.iha.com.tr

Sosyal Medya'dan Bizi Takip Edin!

📍   / iha.com.tr  
📍   / ihacomtr  
📍   / ihacomtr  
📍 https://t.me/ihacomtr
📍   / ihacomtr  

Bize Ulaşmak İçin 👇
🌐 https://www.iha.com.tr/iletisim

Комментарии

Информация по комментариям в разработке