גוש דן ותחבורה ציבורית - י - ניתוח התהליך ותכניות לשדרוג התכניות

Описание к видео גוש דן ותחבורה ציבורית - י - ניתוח התהליך ותכניות לשדרוג התכניות

רקע ורשימת הפרקים: http://guyshachar.com/content/heb/201...
ניתוח תהליך התכנון של מערכת הסעת ההמונים בגוש דן ותכניות לשדרוג התכניות.

(בשל מגבלות אורך תיאור, יופיעו כאן הנושאים הנסקרים בפרק)

בשתי חלופות שהוצגו ב1998 המליצה חברה זרה להקים את הקו האדום כקו מטרו. משרדי האוצר והתחבורה החליטו שלא להשתמש בטכנולוגיית מטרו בשל העלויות הגבוהות והיקף הנסיעות החזוי.
חברת נתע החלה לגבש תכנית אב המושתתת על רכבת קלה ואוטובוסים ארוכים. ריבוי צוותים, אנשים, משימות וחלופות סירבל את התהליך והכנת התכנית ארכה כמעט 4 שנים. במהלך התהליך הפסיק משרד התחבורה את עבודת התכנון של נתע למשך חצי שנה, לרגל אי הסכמתו למנהור הקו הירוק במרכז תל אביב.
נתוני תחזית האוכלוסיה ל-2030 עליהם התבססה נתע התבררו כשגויים וחלקם התממשו כבר ב-2014.
ההסתמכות על פתרונות על קרקעיים הביאה לבזבוז משאבי זמן וכסף בניסיונות לקדם תכנון קווים בצירים בעייתיים. לדוגמה, הניסיון להעביר את הקו הסגול ברחובות צרים בדרום פתח תקווה. נתע נסוגה לבסוף מהתכנית, וחלקו המזרחי של הקו הסגול מתוכנן לעבור בדרכים רחבות מחוץ לריכוזים צפופים, ולא מתוכנן שירות מספק לרצועה הדרומית של פתח תקוה, בני ברק רמת גן וגבעתיים.
בינתיים התחוללו התפתחויות שלא נחזו מראש: ה"קאמבק" של האופניים ופריצת האופניים החשמליים, ומהפכת הטלפונים החכמים המאפשרת לתמוך בפתרונות כגון מערכת נסיעות שיתופית שתביא להעלאת מספר הנוסעים במכוניות פרטיות ותקטין את גודש הרכבים הפרטיים. פיתוח כלי רכב אוטונומיים פותח אף הוא אפשרויות מעניינות.
ברמה הארגונית עברו על נתע טלטלות לא מעטות - בשנת 2010 התפוצץ ההסכם עם קבוצת MTS - הזכיינית שאמורה היתה לבצע את העבודות בפועל.
בשנת 2013 הוכן דו"ח שהצביע על הוצאות חריגות בהיקפים של מיליארדי שקלים. שנה לאחר מכן נעצר ובהמשך התפטר מתפקידו יו"ר החברה על רקע חשדות לשחיתות.
במקביל החלו "להכות על חטא" במשרד התחבורה ובמיוחד במשרד האוצר. בדצמבר 2012 התפרסמה התכנית האסטרטגית לפיתוח התחבורה הציבורית שנערכה בעזרת צוות יועצים מצומצם. התכנית הכירה לראשונה בפיגור העצום של שירותי התחבורה הציבורית בישראל יחסית למקובל בעולם, והעריכה אותו ב-200 עד 250 מיליארד שקל. הפסד התוצר השנתי למשק בשל הגודש התחבורתי הוערך ב25 מיליארד שקלים.
ב-1 באוקטובר 2015 התפרסמה בYNET כתבה שחשפה לראשונה את תוצרי הצוות שפיתח את התכנית לשדרוג הפתרון הקיים, בכלל זה המלצה על קווי מטרו תת קרקעיים ופתרונות לנסיעות לאורך טבעות המטרופולין.
האתגרים כעת: גיבוי התכניות בתקציבים, הוצאה לפועל של התכנית המשודרגת מבלי לעכב משמעותית את הפתרונות שבדרך, מתן פתרונות ביניים ע"י הקצאת נתיבים לתחבורה ציבורית ואופניים.
למדנו אודות הבעיתיות הגדולה בהישענות על מודלים ותכנון מענה לביקושים חזויים. בכל הנוגע לניידות, תשתיות וביקושים הם סוג של "ביצה ותרנגולת" - שיפור היצע התשתיות מייצר עוד ועוד ביקושים. אנחנו רואים את זה עם כבישים ומכוניות. הגיע הזמן לראות את זה במערכות הסעת המונים.
התכנית גובשה במתכונת המוכרת מעבודה בחברות הייטק - צוות מקצועי לא גדול, שמתכנן בשקט ומגיע לפתרון מוצלח בזמן לא ארוך. אם גישת הסטרטאפ ניישן מגיעה גם לעולם התכנון בישראל, הרי שיש סיבה לאופטימיות.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке