Sendika Nedir 1. Bölüm (Sendika , Sendika türleri, Neden Sendikalaşmalıyız?)

Описание к видео Sendika Nedir 1. Bölüm (Sendika , Sendika türleri, Neden Sendikalaşmalıyız?)

Instagram:
https://www.instagram/devrimciokul1917

Yazan & Seslendiren:
Fatih ÇOKER
https://www.instagram/fatihcoker95

Sendika Nedir 1. Bölüm (Sendika , Sendika türleri, Neden Sendikalaşmalıyız?)

Sendika Nedir? Sendika çalışanların haklarını işverenlere ve devlete karşı korumak ve geliştirmek üzere oluşturdukları örgütlere verilen isimdir. Sendikalar sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan çalışanlarla işverenler arasındaki güç eşitsizliğini ortadan kaldırmak için oluşturulmaya başlanmıştır. Sendika, diline, dinine, rengine, siyasi görüşüne bakmaksızın bütün işçileri kapsayan bir kitle örgütüdür. Sendika sadece işçilerin örgütlü olduğu bir sınıf örgütüdür.

Bir çok sendika türü vardır. Bunlardan başlıcaları, işyeri sendikası, meslek sendikası, işkolu sendikası, federasyon ve konfederasyonlardır. İş yeri sendikaları aynı iş yerinde çalışan işçilerin örgütlendiği sendikalardır. Meslek sendikaları ise işkolu ve işyeri ayrım yapmadan aynı meslekte çalışan işçilerin örgütlendiği sendikalardır. Örneğin elektrikçiler sendikası gibi. İşkolu sendikası mesleki farklılıkları önemsemeksizin bir işkolunda ya da endüstride çalışanların tümünü örgütleyen sendikalardır. Örneğin metal,tekstil, ulaşım, maden sendikaları gibi. Federasyonlar ise bölgesel yada ulusal düzeyde aynı meslek yada işkolu sendikalarının oluşturduğu üst yapılardır. Konfederasyon en üst sendikal örgütlenme modelidir. Farklı işkollarında faaliyet gösteren sendikaların biraraya gelmesiyle kurulur. Örneğin Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu kısa ismiyle DİSK.

Peki neden sendikalaşmalıyız? Biz işçiler emekçiler yaşamak için çalışmak ve emek-gücümüzü satmak zorundayız.
İşverenler işçileri keyfi kararla işten atabiliyor. Hergün temel yaşam gıdalarına günlük ihtiyaçlara yüksek ordan zamlar yapılırken işçinin maaşına ise artış çok gülünç rakamlar ile yapılmaktadır. İşverenler masraflardan kaçınıp iş koşullarını iyileştirmemekte ve hatta birçok işçinin yetersiz önlemden dolayı iş cinayetlerine kurban gitmesine sebebiyet vermektedir. Çalışma saatlerinin 12-13 saate kadar çıktığı görülmekte işçi sınıfı en azami oranda sömürülmektedir. Toplu sözleşme gibi yasal kazanılmış olan haklar dahi işverenler tarafından görmezden gelinmekte, ve patronların devleti ise bunlara kayıtsız kalmaktadır.
İş garantisi için, ücret zammı için,çalışma koşulların iyileştirilmesi için, iş kazaları yaratan koşulların ortadan kalkması için, çalışma saatlerinin kısaltılması için emeğimizin karşılığını almak, sömürü ve adaletsizliğe dur demek için sendikalaşmak haklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Çünkü haklarımızı bireysel aramaya kalktığımız takdirde işverenler hertürlü yasal ve yasadışı yola başvurarak bizleri ya işimizden atmakta yada farklı bir yolla sindirmeye çalışmaktadır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке