GERÇEK MOTİVASYONUNU NASIL BULURSUN? / Dopamin Bağımlılığından Kurtul!

Описание к видео GERÇEK MOTİVASYONUNU NASIL BULURSUN? / Dopamin Bağımlılığından Kurtul!

Motivasyon karmaşık bir konu. Hepimiz motive olmak istiyoruz ancak çoğunlukla yanlış şeylere karşı motive oluyoruz. Motivasyon videoları ve reklamlar neden bizi gaza getiriyor? Peki başarılı, mutlu ve tatmin olmak için gerçekte neye motive olmalıyız? Dopamin bizi ve arzularımızı nasıl etkiliyor ve dopamin bağımlılığını nasıl yönetiriz? Hepsi bu videoda. Bu işler #inceişler #ilişkiler #motivasyon

Abone olup, beğenip bizlere bu videoları yapmamızda destek olabilirsiniz.

Üçüncü Kitabım: Biz Hiç Kavga Etmeyiz.
https://www.dr.com.tr/kitap/biz-hic-k...

İlk kitabımı sesimden dinle: Bu işler ince işler!
https://www.storytel.com/tr/books/bu-...

İkinci kitabım: O dediğin masallarda olur canım!
https://www.dr.com.tr/Kitap/O-Dedigin...

Uygulamamızı indirdin mi?
https://onelink.to/tr8nys

Bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutma:
  / benozguruysal  
  / inceislertv  
  / inceislertv  

Discord kanalımız:
  / discord  

Özgür Uysal Kimdir?
https://ozguruysal.net/

Motivasyon nasıl çalışır?
Harvard Center on the Developing Child, Çocuk Gelişimi merkezi makalesi. İki tip motivasyon vardır diyor. İçsel ve dışsal motivasyonlar. İçsel motivasyonlar çocuk yaşta başlar ve istediğimizi elde etmek için yaptığımız hareketleri devam ettirmemizi sağlar. Her çocuk keşfetme arzusuyla yola çıkar. Meme almak için denenen ağlama çeşitleri, sevgi, ilgi görmek için denenen şeyler, gülmek, yaramazlık yapmak, vb... Yani çocuk elde edeceği şey için keşfetmeye, çabalamaya, yeni yollar denemeye motivedir. Buna içsel motivasyon denir. Dışsal olansa sonuçtur. Ödüldür. Memedir, yemektir, ilgidir. Bunlar da kısa süren hazlar verirler.

https://developingchild.harvard.edu/r...

O yüzden aslında bir şeyi arzulamak ve ona motive olmanın kendi içinde ne yazık ki bir paradoksu vardır. Bir şeyi isteriz, arzularız, yanıp tutuşur onun için mücadele veririz. Zaman harcarız, kalori harcarız elde edince de kısa süreli bir haz duyarız ve artık o bizim için arzu nesnesi olmaz. Sevgili, araba, ev, bir mevki, mezuniyet... Herhangi bir şey olabilir. Yani asıl uzun süren keyif aramanın, çabanın kendisindedir. Uzun sürenler daha büyük bir orgazmla boşaltır insanı ama orgazmın boyutu ne olursa olsun eninde sonunda o his geçer ve yeni bir arzu nesnesi istersin. Yani aslında beyin bir şeyi isteme halindeyken onu abartır ve büyütür. Böylece süreçte karşısına çıkan engelleri aşabilir. Ancak eriştiğinde aldığı keyif hiçbir zaman hayal ettiği gibi olmayacaktır. İlk buluşmayı düşünün, ilk öpüşmeyi nasıl hayal ettiğinizi.. Ya da daha basiti aç olduğunuzda her şeyi yemek istersiniz ama üçüncü ısırıktan sonra artık doymak için yiyorsunuzdur, işin zevki geçmiştir. Yani mutlu sonlar çabuk biter.

Peki soru! Ya motive olduğmuz şeylere çok hızlı ulaşıyor olsaydık. Yani sürekli beynimiz sonucu yaşıyor olsaydı. Hiç flört etmeden direkt sevgili olsaydık. Hiç çabalamadan bir şeyleri elde ediyor olsaydık. Yani daha bizim kanalın tabiriyle hiç durmadan, aralıksız şekilde boşalıyor olsaydık. Artık boşalmanın, orgazmın bir zevki kalır mıydı? Yani daha bizim kanalın tabiriyle hiç durmadan, aralıksız şekilde boşalıyor olsaydık.

Motivasyon Bağımlılığı
- Motivasyon videolarını düşün. Hem güdülüyor hem de mutsuz ediyor. Seni gaza getiriyor dopamin veriyor ama sonra dopamin bitince ne kadar kötü durumda olduğunu, ne kadar yol kat etmen gerektiğini düşünüp bir daha motive olmak istiyorsun. Motivasyon bağımlısı oluyorsun. Daha çok çalış. Az çalışıyorsun. Sürekli çalış. Alt metni şu anda yeterince çalışmıyorsun, çalışman yeterli değil. Başarılı CEO'lar hiç uyumaz. Sen uyursan başarısız olursun. Huzursuz uyu. Huzursuzluğunu benim gibi başka videolar izleyerek giderebilirsin. Başarmak nefes almak gibi olsun. Peki yaşamak?

Motivasyon yapısı nasıl değişiyor?
Üç yolu var.
- Bakım çağında ilgi ve yanıt aldıkları bir çocukluk geçirmedilerse ana motivasyonları ilgi görmek, kaçınmak, kaos, üzüntü bile olabiliyor. Üzülmeye, şikayet etmeye motive olabiliyorlar.
- Umutsuzluk motivasyonu yok ediyor. Öğrenilmiş çaresizlik. Yunuslar, balıklar, pireler deneyi. Denemeyi, başarısız olmayı bırakanlara umutsuz denir.
- Uyuşturucu ve bağımlılık yapıcılar.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке