Supraviețuire prin iubire și simțul umorului în calvarul de la Auschwitz

Описание к видео Supraviețuire prin iubire și simțul umorului în calvarul de la Auschwitz

Supraviețuire prin iubire și simțul umorului - experiența Holocaustului povestită de Susana Diamantstein lui Ștefan Mandachi
Dacă ți-a plăcut acest video, abonează-te acum! Fii la curent cu toate noutățile ce le postez! Apasă pe clopoțel pentru a activa notificările : https://www.youtube.com/c/StefanManda...

Doamna Susana Diamantstein este, după spusele dumneai, cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului, din România. A trecut prin ghetou, prin deportarea ţn ghetou, la munca silnică din fabrica de cărămizi şi apoi a trecut prin mai multe lagăre de concentrare.

A supravieţuit. Dumneai şi un văr care nu mai este printre noi, ca după eliberare să îşi întemeieze o familie frumoasă, care i-a dat sens şi împlinire. A încetat să mai fie un număr demult, însă a înţeles în cei 99 de ani că greşelile trecutului se pot repeta, dacă nu suntem atenţi.

Şi a mai înţeles că numai iubirea mai poate salva omenirea de la repetarea ororilor care s-au petrecut în lagărele de concentrare.

O lecţie de viaţă profundă, care poate fi urmărită de mai multe ori.

00:00 - 19:30 Copilăria şi experienţa deportărilor în lagărele de concentrare
Copilăria doamnei Susana a fost una cât se poate de normală, chiar dacă tatăl său natural a murit pe când doamna avea 6 ani. Însă, mama dumneai s-a recăsătorit, iar tatăl adoptiv, fost prizonier la ruşi, a fost un om bun, care a avut grijă de familie. Astfel, din spusele doamnei, provine dintr-o familie mic burgheză, de oameni de cultură, unde i s-a insuflat dragostea pentru lectură şi pentru cărţi.
Un contrast puternic cu situaţia discriminatorie care a apărut în 1944 şi deportarea evreilor în ghetou, la muncă la fabrica de cărămizi, petrecută în perioada legionarilor instalaţi la putere.
Şi acela a fost doar începutul dramei. A fost desparţită de tata şi deportată împreună cu mama sa, la Auschwitz. Apoi la în lagărul Kraków-Płaszów. Apoi, înapoi la Auschwitz- Birkenau. Apoi, în alt lagăr de concentrare.


29:25 – 38:29 Norocoasă în ciuda Auschwitzului
Unele lucruri nu pot fi cuprinse în cuvinte, dacă nu sunt experimentate. Sunt de nedescris. De nevorbit despre muncile şi umilinţele la care au fost supuşi evreii şi consideră, în comparaţie cu membrii familiei şi alţi prizonieri, că soarta a fost blândă cu dumneai. În principiu, pentru că nu a fost abuzată fizic şi pentru că a supravieţuit. Şi pentru că nu a văzut pe nimeni murind. De aceea, nu îşi aminteşte să fi avut “cea mai grea zi la Auschwitz”.
Nu a trăit chinurile celor gazaţi, deci consideră că a fost ocrotită de soartă. Şi este supărată că lagărul de la Auschwitz este vizitat ca un muzeu şi numit obiectiv turistic.

38:30 - 46:20 Sentimente şi gânduri privind înapoi
S-a întors peste ani la Auschwitz, împreună cu soţul dumneai, şi nu a simţit decât supărare. Nu a fost şocată de ce a găsit. Nici nu simte nici să se răzbune pe nimeni dintre cei care au îngăduit acele atrocităţi. Poate că simte încă umilinţa de a fi fost scuipată, înainte de deportări, pentru vina de a fi evreică.

46:21 - 57:08 Fericirea dincolo de traume şi soluţia salvării de la repetarea greşelilor trecutului
Traumele au rămas şi a învăţat să trăiască dincolo de ele, împlinită sufleteşte prin familia pe care şi-a format-o. Este iubită şi fericită având strănepoţi, trăieşte în pace cu toţi oamenii, are prieteni români, iar băieţii dumneai au învăţat că îşi pot alege soţii de orice naţionalitate şi religie. Fără să existe discriminări de niciun fel.
Crede că şi în zilele noastre se mai pot repeta din greşelile trecutului şi crede că singura formă prin care se poate împiedica acest lucru este încetarea discriminării de orice tip şi iubirea. Şi simţul umorului.


#stefanmandachi #mandachitelevijan #caietulvisurilor

---

Salut, sunt Ştefan Mandachi, si pe canalul meu de Youtube, îmi doresc să creez un tărâm virtual al asumării, creativităţii şi al exprimării libere, în care ideile să circule libere, fără cenzură, să fie utile, integre şi originale, dar mai ales, să inspire.

Întemeietor de brand: Spartan, Hercule, Hotel Mandachi de 4* Platforma Patron-X, Caietul Visurilor, Ciorna Milionarului, filmul „30 de ani şi 15 minute”, fundaţia de caritate Jeni Mandachi sunt doar o parte dintre proiectele care mă motivează zi de zi să fiu tot mai bun.

Îmi doresc să ofer valoare aici şi prin viaţa mea. Să împărtăşesc din experienţa mea profesională şi personală şi să am alături oameni care gândesc şi simt ca mine, pentru ca împreună să facem o lume mai asumată şi mai autentică. Mă găsești și aici:

Facebook -   / stefanmandachi  
Instagram -   / stefan.mandachi  
Linkedin -   / %c8%99tefan-mandachi-3ba5011a7  
Site - https://www.stefanmandachi.ro/
Proiectele mele de suflet: Mandachi Televijân
CAIETUL VISURILOR - https://caietulvisurilor.ro/
PLATFORMA PATRON X - https://patronx.ro/

Комментарии

Информация по комментариям в разработке