Bilim Bakalım 11. Bölüm - Usturlap Nedir?

Описание к видео Bilim Bakalım 11. Bölüm - Usturlap Nedir?

Ülke TV’de Erman Yapan’ın sunumuyla ekrana gelen Bilim Bakalım programı bilimsel keşifleri Konya Bilim Merkezi’nden izleyicilere aktarıyor.

Bilim Bakalım’da bu bölüm “Usturlap nedir? Usturlap kim tarafından bulunmuştur? Usturlap ne işe yarar?” soruları yanıtlandı.

Erman Yapan, ilk usturlabın milattan önce ikinci yüzyılda İznik’te yaşamış Hipparkhos tarafından bulunduğunu, ömrünü matematik ve astronomiye veren bu bilim insanının usturlabı keşfederek belki de dünyanın kaderini değiştiren en önemli aleti ortaya koyduğunu ve usturlap olmasaydı ne denizcilik ne de mimarlığın gelişebileceğini belirtti.

Antik çağda küresel konumlandırma sistemleri, modern teleskoplar yokken atalarımızın yıldızları gözlemlediğini, yönlerini bulduğunu, yıldızlar arasındaki mesafeyi ölçebildiklerini söyleyen Yapan, usturlabın çok farklı ölçümler yapabilmesinin, küçük ve kolay taşınabilir bir büyüklükte olmasının onun kullanımını da kısa sürede yaygınlaştırdığını aktardı.

Programda ayrıca, Ebu İshak El Fezari’nin usturlabı İslami usturlaba dönüştürerek namaz saatlerini hesapladığı, Ahmet Fergani’nin usturlap kullanarak güneşin yarı çapını ölçmeyi başardığı, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde doğan Battani’nin ise usturlabın üzerine yıldız tabloları yerleştirip bir yılı üç yüz altmış beş gün beş saat kırk altı dakika yirmi dört saniye olarak ölçtüğü izleyicilere aktarıldı. #AboneOl #ÜlkeTV

Комментарии

Информация по комментариям в разработке