Bağdat'ta görülen rüyanın eseri; Bursa Mevlevihanesi

Описание к видео Bağdat'ta görülen rüyanın eseri; Bursa Mevlevihanesi

BAĞDAT’TA GÖRÜLEN BİR RÜYA….
KONYA’DA VERİLEN BİR GÖREV…
VE BURSA’DA VÜCUT BULAN EŞSİZ BİR ESER…
TARİHİN TOZLU RAFLARINDA HATIRLANMAYI BEKLEYEN BİR KAYIP HİKÂYEYİ DAHA SİZLERLE PAYLAŞMAK İÇİN BURSA MEVLEVİHANESİ’NDEYİZ…

Tüm hayatını ilahi aşkı aramaya, hoşgörüye ve insan sevgisine adayan Mevlana’nın öğreti ve hoşgörüsünü gelecek nesillere aktarmak üzere Bursa’da da bir Mevlevihane kurulur.
Pınarbaşı’ndaki Mevlevihane’yi, 1615 yılında Osmanlı tahtının hâkimi 1. Ahmed’in isteğiyle Cünûnî Ahmed Dede kurar.

MEVLEVİHANE’NİN BURSA’DA VÜCUT BULMASINDA İKİ RÜYANIN BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞI RİVAYET EDİLİR. ŞÖYLE Kİ;
Konya’da bulunan merkez dergâhta uzun süre semâ ile meşgul olan Cünuni Ahmed Dede, burada Mevlevî çilesi çıkardıktan sonra Bağdat Mevlevîhânesi’ne mesnevîhan olarak tayin edilir.
Ömrünün en verimli zamanlarını Bağdat’ta hizmet etmekle geçirir.
Bağdat’taki hizmetinden sonra Konya’ya dönen Cünuni Ahmet Dede, burada Ebubekir Çelebi ile karşılaşır. Ebubekir Efendi, Bursa’da bir mevlevîhâne yapılması gerektiğini ve bu işi de ancak kendisinin yapabileceğini söyler.

İHTİYARLIĞINI BAHANE EDİP, BU TEKLİFE RAZI OLMAYAN CÜNÛNÎ AHMED DEDE’NİN AKLINA, BAĞDAT’TA İKEN GÖRDÜĞÜ BİR RÜYA GELİR.
“Rüyada eline bir gül verilen Cünuni Ahmet Dede, gülün kokusunu alamaz ve ‘Bu güzel gülün kokusu da olsaydı ne güzel olurdu’ diye düşünürken, ‘Bu gülün kokusu sana Bursa’da koklatılacaktır’ diye bir ses duyar.” Tasavvufta rüya manevî bir işarettir. Bu işareti alan Ahmed Dede, Bursa’ya gelir.

CÜNUNİ AHMET DEDE, MEVLEVİHANENİN YERİNİ İSE, YAŞLI DOSTU DERVİŞ MEHMED’DEN İSTİHARE YOLUYLA BELİRLEMESİNİ İSTER VE DERVİŞ MEHMED DE O GECE BİR RÜYA GÖRÜR.
Rüyaya göre Karapınar mevkiinden iki sancağın ardından bir sürü Mevlevî dervişi gelmektedir. Sancağın biri Yakub Efendi Dergâhı yönüne sevk edildiği hâlde mütemadiyen Pınarbaşı’na tekrar tekrar dönmüştür. Derviş Mehmed uykusundan uyanır ve rüyasını Ahmed Dede’ye arz eder. Rüyanın yorumuna göre dergâhın inşa edileceği Pınarbaşı’nda bugünkü mevlevîhânenin olduğu yer belirlenmiştir.

BURSA’DA MÜSLÜMANLAR, GAYRİ MÜSLİMLER, TÜRKLER VE DİĞER MİLLETLER TARİH BOYUNCA HEP BİRARADA, BARIŞ İÇİNDE YAŞAMIŞTIR..
- NE DİYOR MEVLANA HAZRETLERİ:
- BİZ BİR PERDEDE BİN NÂME ÇIKARAN NEY GİBİYİZ../ YETMİŞ İKİ MİLLET SIRRINI BİZDEN DİNLER.
İŞTE BURSA'YLA HZ.MEVLANA'NIN GÖRÜŞLERİNİN BULUŞTUĞU YER BURASIDIR. #bursa #büyükşehir #belediye #mevlevi #mevlevihane #sema #semazen #mevlana #bağdat #rüya #alinuraktaş #türkiye

Комментарии

Информация по комментариям в разработке