„Șirul greșelilor” comise de guvernare și care au dus la rezultatele „neașteptate” ale alegerilor

Описание к видео „Șirul greșelilor” comise de guvernare și care au dus la rezultatele „neașteptate” ale alegerilor

Guvernarea „s-a aventurat” într-un exercițiu electoral necesar R.Moldova, dar extrem de periculos pentru a fi realizat fără să fi desființat „această grupare criminală”, care, fiind dirijată de Rusia, cumpără voturile alegătorilor, afirmă analistul politic Igor Boțan în podcastul „Dincolo de Știri”.

Iar pentru că nu a întreprins suficiente măsuri de blocare a activității acestei structuri infracționale, condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, Republica Moldova se află în acest moment într-o situație inedită, fiind teren de experimente pentru Federația Rusă, susține în continuare analistul politic Nicolae Negru, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului.

Potrivit lui, în această campanie electorală, Kremlinul „a experimentat” diverse mecanisme și scheme de subminare a democrației R.Moldova, pe care nu le-a mai folosit nicăieri până acum.

„Acolo, la Moscova, sunt laboratoare care gândesc tot felul de scheme. Promsviazbank nu s-a implicat fiindcă Șor l-a rugat pe guvernator să se implice. Lucrul ăsta nu s-a făcut fără indicația de sus. E o bancă de stat, nu este glumă”, a afirmat și Nicolae Negru.

Șirul greșelilor pe care le-a comis guvernarea PAS poate fi continuat cu modalitatea de selectare a cadrelor în instituțiile statului, care a fost și ea defectuoasă și care explică deficiențele de comunicare atât cu alte forțe politice pro-europene, care s-au simțit marginalizate, cât și cu întreaga societate, consideră în continuare comentatorul Nicolae Negru.

„Actuala guvernare se simte ca într-un castel de fildeș, într-un palat de cristal în care nici vânt rece nu-i ajunge. Din păcate, vedem că abia după rezultatul la aceste alegeri și la referendum dau semne că vor să comunice”, a continuat Igor Boțan, potrivit căruia rezultantul „neașteptat” al referendumului nu este chiar atât de neașteptat. Sondajele de opinie, potrivit lui Igor Boțan, arătau încă din februarie o scădere a opțiunii moldovenilor pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar acest lucru ar fi trebuit să alarmeze autoritățile.

„Dorința cetățenilor de a se integra în UE a coborât până la 50%, dar semnalul a fost trecut ușor cu vederea”.

Un alt factor important, de care partidul aflat la guvernare, dar și celelalte forțe politice pro-europene nu au ținut cont, este cultura politică a populației R.Moldova, care, potrivit sondajelor de opinie, arată că aproape jumătate din populație nu este interesată de politică. Acest dezinteres, mai spune comentatorul, le-a picat bine grupărilor criminale, care „au exploatat sărăcia și dezinteresul oamenilor pentru politică cu cadouri electorale”.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 24 octombrie:

🔸După alegeri, autoritățile, dar și președinta în exercițiu, Maia Sandu, au anunțat despre fraude electorale în proporții deosebit de mari, care au atentat la democrația statului. Sute de persoane au fost deja documentate, iar Centrul Național Anticorupție a anunțat că sancțiunile aplicate pentru această infracțiune s-ar ridica la un total de aproximativ 1 milion de lei.
🔸Duminică vor avea loc primele dezbateri electorale între cei doi candidați rămași în cursa pentru prezidențiale. La ce întrebări ar trebui să răspundă ei ca să convingă electoratul să-i voteze.
🔸Lideri occidentali i-au felicitat pe moldoveni pentru votul lor în favoarea integrării europene. Aprecieri doar entuziaste, de încurajare sau și loc de prudență sau chiar de preocupare?
🔸Și cum poate fi explicat procentul mai ridicat al votului pro-european printre rezidenții transnistreni la referendum, în contrast cu cel covârșitor antieuropean în autonomia găgăuză sau substanțial în alte regiuni? Până la ce limită a firescului sunt cele peste 20 la sută din voturi NU în diasporă?

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere - https://bit.ly/3KRR8th
pe Apple Podcasts - https://bit.ly/3BjVRzC
și pe Spotify - https://bit.ly/3VHV0AI

***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook -   / europalibera.org  
Instagram -   / europalibera  
Odnoklassniki - https://ok.ru/group/52203659460797

🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - https://moldova.europalibera.org/

📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:

1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке