Fara cantar si cu doar 1 ou! Gogosi pufoase simple si economice!

Описание к видео Fara cantar si cu doar 1 ou! Gogosi pufoase simple si economice!

Acesta reteta de aluat pentru gogosi pufoase simple si economice se face la ochi, fara cantar. Contine doar 1 ou, ulei sau untura in loc de unt, este foarte rapid, permisiv, economic si usor de facut! Chiar daca nu va pricepeti la gatit, este foarte greu sa-l ratati!

📌 S-a folosit pt masurare o cana de 350 ml 📌

Ingrediente:

• 2 cani mari de faina 000 (500g) + extra pentru framantat
• 1 cana de lapte gras, caldut, nu foarte plina (300 ml)
• Un cubulet de 25 g de drojdie proaspata sau un plic de 7 g de drojdie uscata, oricare verificate sa fie in termenul de valabilitate.
• Doua prafuri generoase de sare
• 1 ou intreg
• 2 plicuri de zahar vanilat + alte arome dupa plac
• 1 lingura de zahar (25 g)
• O lingura de untura (40-50 g) sau 5 linguri de ulei (50 ml)
• Ulei pentru prajit

Pregatim un castron incapator pentru framantat. Masuram in el doua cani de faina .

Cu aceeasi cana masurati laptele (~300 ml - o cana fara 2 degete). In el dizolvati zaharul vanilat, zaharul, alte arome dupa plac, si drojdia. Amestecati si lasati putin deoparte.

In faina faceti o gropita si puneti oul intreg la mijloc, deasupra lui doua prafuri generoase de sare si amestecati cu o furculita. Apoi treptat turnati laptele cu drojdie, amestecand continuu. Dupa ce ati aditionat lichidul, adaugati untura sau uleiul, si incorporati.

Lucrati aluatul obtinut, adaugand faina la framantat daca este nevoie. Puneti oricata faina este nevoie pana aluatul nu se mai lipeste de maini.

Daca din oarecare motiv, v-a iesit un aluat tare care se framanta greu, incorporati in el putin cate putin, lapte caldut, pana devine mai moale.

Framantati intre 8-10 minute sau pana ce aluatul devine neted si elastic.

Transferati intr-un castron uns cu putin ulei, acoperiti cu folie de plastic, si lasati la dospit pana isi tripleaza volumul (45-60 min).

Apoi se desumfla, se intinde pe masa intr-o foaie dreptunghiulara grosuta (~1 cm), si se decupeaza din el rotocoale, cu un pahar sau cu un cutter rotund pt fursecuri.

Transferati gogosile pe un fund de lemn uns cu ulei. Daca doriti puteti sa le impungeti la mijloc cu degetul. Astfel evitati ca sa faca buzunarase de aer pe dinauntru.

Acoperiti cu o folie de plastic si mai lasati sa creasca vreo 20 de minute. Ca sa nu mai stea sa reframante aluatul, bunica mea taia aceste resturi in bucatele si la prajea asa. Si nu este o idee deloc rea, mai ales daca va grabiti, pentru ca odata reframantat si taiat in rotocoale, aluatul va avea nevoie de mai mult timp ca sa creasca. Asa ati rezolvat tot aluatul dintr-un foc.

Puneti uleiul la incins cu focul mic spre mediu, in niciun caz mare.
Intodeauna trebuie sa aveti la prajire suficient ulei ca gogosile sa pluteasca. Daca ating fundul vasului la prajit se ard.

Daca vreti sa folositi totusi mai putin ulei alegeti un vas cu un volum mai mic. Veti praji gogosile in mai multe sarje, desigur, dar veti face economie la ulei.
Dupa ce gogosile s-au umflat, se transfera in uleiul potrivit de incins. Cate incap. Pentru aceasta grosime si marime de gogosi, cam 3-4 minute de gatire sunt necesare. In total. Pentru gogosi mai mici si mai subtiri, intre 2 si 3 minute probabil ca ar fi suficient.

Culoarea gogosilor trebuie sa fie aurie si frumoasa. Daca va ies mai colorate, focul este prea iute.

Se scot pe servete de hartie cand sunt gata. Se repeta operatiunea pana terminam toate gogosile.

Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se savureaza cu toata familia!
Retineti doar ca acestea se consuma proaspete, in aceeasi zi in care au fost preparate. Nu se pastreaza foarte bine pentru a doua zi !! Daca va doriti o reteta care isi pastreaza prospetimea si moliciune si 4 zile atunci va recomand reteta de gogosi cu cartofi pentru care aveti link la sfarsit!

Numai bine!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке