Claimgames - het zeer veelzijdige logistieke bordspel met losse segmenten

Описание к видео Claimgames - het zeer veelzijdige logistieke bordspel met losse segmenten

CLAIMgames

Ruim 40 jaar geleden kreeg een groepje studenten op de Universiteit Twente een ruimte toegewezen om met hun zojuist opgerichte spellenvereniging ‘Fanaat’ bij elkaar te komen.
De vereniging had een paar spelletjes en de toenmalige leden kwamen regelmatig samen om een potje Halma, Risk of Monopoly te spelen. Al snel werden er met het beschikbare materiaal nieuwe spellen bedacht. De legers van Risk kregen een andere functie en werden gecombineerd met de blokjes van Halma.

In die tijd kwam ook Martin Medema regelmatig op bezoek bij Fanaat.
Hij had de wens om een spel te creëren, waarmee variabele speelborden konden worden gevormd en waarop met hetzelfde materiaal verschillende spellen konden worden gespeeld. Zo is het segment ontstaan, dat nu nog steeds de basis vormt van CLAIMgames.

In die tijd beschikte Fanaat over zo’n 150 blokjes in 6 verschillende kleuren en deze werden het tweede basiselement van een spel dat de naam 'Claim' kreeg. Als snel bleek het aantal voorradige blokjes veel te klein en iemand bedacht om bezemstelen in platte schijfjes te zagen, die handmatig in de zelfde 6 kleuren geschilderd zorgden voor een uitbreiding van het spelmateriaal. De nieuwe schijfjes waren een slag groter dan de oorspronkelijke blokjes en zo werd bepaald dat 1 schijf telde voor 6 kleine blokjes.

Het spel kreeg al snel varianten en werd fanatiek gespeeld bij de vereniging. Sommige mensen wilden het spel zelf hebben en een groep mensen besloot om met de decoupeerzaag honderden segmenten te gaan zagen. Dat gebeurde bij een van de studenten thuis in de keuken, die dagenlang werd getransformeerd tot werkplaats.
Naast de segmenten, die met behulp van een mal van de nodige cirkels werden voorzien, werden er ook talloze bezemstelen in schijfjes gezaagd en op spelden geprikt geschilderd en te drogen gehangen.

Jarenlang werd wekelijks, soms dagelijks Claim gespeeld, niet alleen bij Fanaat, maar ook thuis bij mensen die het spel nu zelf in hun bezit hadden. Langzamerhand groeide de groep spelers. De meeste mensen die het spel leerden kennen, waren enthousiast, een enkeling vond het niets. Regelmatig werden er nieuwe speelborden gelegd en nieuwe spelvormen bedacht en uitgetest.

Ergens halverwege de 90-er jaren besloten bestuurders van de universiteit dat de bloeiende spellenvereniging Fanaat alleen nog maar door studenten op vertoon van hun studentenkaart bezocht mocht worden en dat kostte de vereniging ruim driekwart van zijn leden. Claimspelers vielen in kleine groepjes uiteen, gingen thuis Claim spelen en verloren onderling contact. Allen Martin bleef een soort verbindende factor, want hij kwam overal en bracht nog wel eens nieuws van de een of de ander mee.

Martin was door een conflict met zijn woningbouwvereniging zijn woning kwijt en had besloten verder als zwerver door het leven te gaan, altijd vergezeld door zijn trouwe hondje, Beertje. Hij had een enorm netwerk aan vrienden en bekenden, waar hij terecht kon voor een overnachting of een douche, maar hij had ook zijn vaste plekken in de natuur, waar hij soms dagenlang verbleef. Hij bleef ook trouw bezoeker van Fanaat, waar hij een soort van erelidmaatschap had gekregen en als enige niet-student binnen mocht.
Hij was steeds meer wars van de gevestigde orde en weigerde ook om een spel uit te geven, waar een uitgever of spellenfabrikant aan zou verdienen. Wie het spel leuk vond en het wilde hebben, moest zelf maar met zaag en verfkwast aan de slag. Zijn grootste droom was om met zijn spellen in zijn rugzak te wereld rond te gaan reizen...

De jaren verstreken en in 2015 overleed deze kleurrijke uitvinder. Het bericht verspreidde zich als een lopend vuurtje en bij de op het laatste moment georganiseerde gelegenheid om afscheid te nemen, verschenen bijna 100 mensen, waaronder vele oud-Fanaatleden.

Claim leefde voort en regelmatig kwamen mensen bij elkaar om het spel te spelen. Ook nieuwe mensen leerden het spel kennen en als ze enthousiast waren was de vraag steevast: "Waar kan ik het kopen?"
Op een gegeven moment besloten Tosho Kooimans en Hans Planje de mogelijkheid om het spel op de markt te brengen verder te gaan onderzoeken.

Na een zoektocht naar de beste manier om de segmenten en schepen te produceren, blokjes en schijven, pionnen en dobbelstenen in te kopen, de rest van het spelmateriaal te produceren en niet te vergeten het op papier zetten van de spelregels en deze eindeloos laten lezen en aanpassen, en het spelen met nieuwe mensen, zijn we uiteindelijk gekomen tot een basisspel. Daarmee kunnen steeds diverse verschillende spellen worden gespeeld en gecreëerd.

Intussen is er ook een website www.claim.games waarop alle ins en outs van het spel CLAIMgames te vinden zijn: spelmateriaal en spelregels, diverse spellen en spelvarianten van de basisset en uitbreidingen, foto's en een filmpje over het spel, diverse mogelijkheden om te oefenen met het spelprincipe, een mogelijkheid om in te schrijven voor de claim-community en natuurlijk een webshop.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке