Πλουτάρχου "Περί Ευθυμίας". Πώς να βρίσκει κανείς κ΄ να διατηρεί την Ψυχική Γαλήνη –Γιώργος Λαθύρης

Описание к видео Πλουτάρχου "Περί Ευθυμίας". Πώς να βρίσκει κανείς κ΄ να διατηρεί την Ψυχική Γαλήνη –Γιώργος Λαθύρης

.
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την συνέντευξη «"ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ" του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ - ΣΤΟΧΟΣ και ΣΚΟΠΟΣ ΖΩΗΣ».
ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΛΗΝΗ.

Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής - Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.

Η συνέντευξη είναι βασισμένη στην πραγματεία "Περὶ Εὐθυμίας" του αρχαίου φιλοσόφου μας Πλουτάρχου.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή των Φρυκτωριών και της Αρσινόης Δεληγιάννη «Φιλοσοφικές αναζητήσεις».
Μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης Radio1d, στις 3 Απριλίου 2018.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ο θυμός ή θυμικόν ή θυμοειδές μέρος είναι η σφαίρα εκείνη της ψυχής που περικλείει το συναίσθημα και την βούληση.

Ο Έλληνας άνθρωπος είναι βαθιά συναισθηματικός. Γι΄ αυτό και συχνά υποφέρει. Αυτό σημαίνει ότι το συναίσθημά του είναι εγκλωβισμένο, αλλά τουλάχιστον είναι ακόμα ζωντανό. Αν ακολουθήσει την κατάλληλη αγωγή, θα θεραπευτεί και θα γίνει υγιές. Η ευθυμία θα επικρατήσει εντός του και το χαμόγελο, που είναι το εξωτερικό γνώρισμα της ευθυμίας, θα ανθίσει στα χείλη του. Άνθρωποι η και ολόκληροι λαοί, που μπήκαν σε αντεξελικτικούς κύκλους και νέκρωσαν το συναίσθημά τους, δεν έχουν σημειώσει καμμία πρόοδο και χωρίς να το γνωρίζουν έχουν απλώς μετατραπεί σε χιμαιρικά όντα.

Ο θυμός, στην αρχαία του σημασία, δεν ταυτίζεται με ό,τι σήμερα γνωρίζουμε ως “συναίσθημα του θυμού”, αλλά αναφέρεται σε ολόκληρο το κέντρο του συναισθήματος, που αποτελεί και τον πυρήνα της υπάρξεώς μας. Με αυτή την έννοια, απεικονίζει την εν γένει διάθεσή μας και μοιάζει να είναι η απορροή αυτού που είμαστε.

Η Ευ-θυμία ως αρίστη κατάσταση του θυμικού κέντρου της ψυχής εξετάζεται στο παρόν έργο μέσα σε είκοσι μεστά κεφάλαια, με τρόπο ζεστό, φιλικό και άμεσο.
Ο Πλούταρχος δεν “ηθικολογεί” γενικά και αόριστα·αναφέρεται σε συγκεκριμένες εκφάνσεις της καθημερινότητας. Χρησιμοποιεί με τέχνη τον πλούτο της γραπτής παράδοσης, παραθέτοντας γνώμες από έξοχους άνδρες και συγγραφείς της αρχαιότητας τις οποίες εύστοχα συσχετίζει με τις δικές του πρωτότυπες ιδέες και παρατηρήσεις.
Το σύγγραμμα αυτό επέδρασε καταλυτικά στον στοχασμό πολλών μεταγενέστερων οι οποίοι χρησιμοποίησαν στα έργα τους ακόμα και ολόκληρα μέρη.

Tην “Ευ-θυμία” οφείλει κανείς να την αναζητήσει εντός του, έχει εσωτερική διάσταση, αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί αν αγνοήσουμε τις εξωτερικές συνθήκες, τους εξωτερικούς παράγοντες. Οι ανθρώπινες σχέσεις, τα υλικά μέσα και αποκτήματα, ο πλούτος και η έλλειψή του, τα τυχαία γεγονότα κλπ. είναι παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Αν κανείς αποδειχθεί ικανός να σταθεροποιήσει και ενοποιήσει την εξωτερική ζωή του, αυτό θα επιδράσει θετικά και στην ενοποίηση της εσωτερικής ζωής του, θα τον βοηθήσει στο να αποκτήσει εσωτερικής συνοχή και ένα είδος “εσωτερικού βάρους”.
Η Ενοποίηση του ψυχισμού είναι ένα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα θαυμαστό έργο. Πάντα επίκαιρο και επιτακτικό σήμερα όσο ποτέ.

Το παρόν σύγγραμμα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για το δύσκολο αυτό έργο και συχνά θα χρειαστεί να ανατρέξει κανείς σε αυτό για έμπνευση και καθοδήγηση...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ – ΙΑΛΥΣΣΟΣ
Από την Εισαγωγή του βιβλίου «Περί Ευθυμίας» του Πλουτάρχου
Πως να βρίσκει κανείς και πως να διατηρεί την ψυχική του γαλήνη
Αρχαίο κείμενο – Σύγχρονη Απόδοση – Σχόλια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ
3η Έκδοση, Αθήνα 2014 – Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ - Σειρά: Ελληνική Παράδοσις, Αρ. 1

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥ

Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: https://drive.google.com/file/d/0B3fk...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευχαριστούμε τον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης Radio1d για την συνεργασία του.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

Комментарии

Информация по комментариям в разработке