Dünyanın En Fakir 10 Ülkesi

Описание к видео Dünyanın En Fakir 10 Ülkesi

Bu videoda dünyanın en fakir ülkelerini araştırdık. Bazıları o kadar yoksul ki, her yıl binlerce vatandaşı açlıktan ya da yokluğa bağlı basit nedenlerden hayatını kaybediyor.

Yapyap mobil

https://play.google.com/store/apps/de...
https://itunes.apple.com/tr/app/yapya...

Oha diyorum mobil

https://play.google.com/store/apps/de...
https://itunes.apple.com/tr/app/id117...

Bir Batı Afrika ülkesi olan Gine ile başlıyoruz. Kişi başına düşen milli gelir sadece 550 dolar. Karşılaştırma yapabilmeniz için ülkemizde kişi başına düşen milli gelirin 11 bin dolar civarında olduğunu söylelim. 1958 yılına kadar bir Fransız sömürgesi olan Gine’nin çok zengin altın ve elmas yatakları var. Ancak ne yazık ki bunları ülke ekonomisine ve halkına faydalı olacak şekilde işletemiyorlar. 11 milyon nüfuslu ülkede açlık, salgın hastalıklar ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği yüzünden ortalama yaşam süresi 60 yaşın altında.

Afrika’nın doğusunda yer alan Etiyopya da dünyadaki en fakir ülkelerden biri. Ayrıca 88 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alıyor. Kişi başına düşen milli gelir sadece 500 dolar. Yine karşılaştırma yapabilmeniz için Amerika Birleşik Devletleri’nde kişi başına düşen mili gelirin 53 bin dolar olduğunu söyleyelim. Etiyopya’da insanlar en çok salgın hastalıklardan ölüyor. Sağlık hizmetleri yok denecek durumda. Yetersiz beslenme de önemli sorunlarından biri. 2000’li yıllardan sonra biraz toparlansalar da hala yabancı ülkelerin yardımları ile ayakta durabiliyorlar.

Afrika’nın yüzölçümü olarak en küçük ülkesi olan Gambiya ile devam ediyoruz. Yüzölçümüne göre son derece yüksek bir nüfusa sahip. Kişi başına milli geliri 488 dolar. Ülke ekonomisinin gelişmesini sağlayacak kaynakları yok denecek kadar az. Diğer fakir Afrika ülkeleri gibi açlık ve salgın hastalıklar en önemli ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Afrika’nın en büyük ikinci ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti ise dünyanın en fakir yedinci ülkesi. Aslında çok zengin doğal kaynakları var. Fakat bunlar çok küçük bir kesimin ve yabancı şirketlerin elinde. Kişi başına milli gelir sadece 484 dolar. Ayrıca ülkede uzun süredir siyasi sorunlar var. Bu da beraberinde kanlı iç çatışmaları ve toplu katliamları getiriyor. İnsanlar en temel sağlık hizmetlerini dahi alamıyor. Türkiye’de basit diyeceğimiz hastalıklar maalesef Kongo’da pek çok insanın ölümüne yol açıyor.

Sırada bir ada ülkesi olan Madagaskar var. Hint Okyanusu’ndaki ada 22 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Nüfusun yüzde 90’ı açlık sınırının çok altında gelire sahip. Turizm, balıkçılık ve tarımla ayakta kalmaya çalışan Madagaskar’da kişi başına düşen gelir 450 dolar civarında. Ülkede altyapı neredeyse hiç gelişmemiş. Eğitim ve sağlık hizmetleri çok sınırlı. Ortalama yaşam süresi de dünya standartlarının hayli altında.

Beşinci sırada yine bir Afrika ülkesi olan Liberya var. Geçmişte yaşadığı iç savaştan sonra hem politik hem de ekonomik olarak toparlanamadı. Pek çok Liberyalı hayatını günde 1 dolardan az parayla sürdürmek zorunda. Ülkede içme suyu şebekesi neredeyse yok. Ebola, AIDS gibi salgın hastalıklar bir numaralı ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Nijer de dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Çoğunluğu Müslüman olan 20 milyon nüfusa sahip. Kişi başına milli gelir 400 doların altında. Sağlık ve eğitim sistemi iflas etmiş durumda. Su şebekesi ve kanalizasyon altyapısı yok. Sık sık yaşanan kuraklık nedeni ile ortaya çıkan kıtlıklar insanları açlıkla karşı karşıya getiriyor. Aslında çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip ancak politik karmaşa yüzünden bunları işletip sorunlarını çözemiyorlar.

Üçüncü sırada Orta Afrika Cumhuriyeti var. Başta uranyum olmak üzere zengin kaynakları olmasına rağmen fakirlike boğuşuyor. Politik belirsizlikler nedeniyle madenleri işletemiyorlar. Ülkede Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında iç savaş var. Pek çok insan evlerini terk etmiş veya komşu ülkelere mülteci olarak sığınmış. Kuruş mertebesindeki gelirlerle günlerini geçirmeye çalışıyorlar. Sağlık hizmeti yok. Eğitime ise sadece şanslı bir azınlık ulaşabiliyor. Ülkede salgın hastalıklar, bebek ölümleri ve açlık çok çok fazla.

Dünyadaki en fakir ikinci ülke ise Burundi. 10 milyon nüfuslu ülkenin eğitim sistemi çalışmıyor. İnsanlar sürekli birbirleri ile savaşıyor. Politik sistemleri yok. Kişi başına düşen milli gelir 250 dolar. Açlık en büyük sorunlarından biri. Salgın hastalıklar, savaşlar ve sağlık hizmetinin olmayışı yüzünden ortalama yaşam süresi 55 yıla kadar düşmüş durumda.

Afrika’daki en küçük ülkelerden biri olan Malavi ise dünyanın en fakir ülkesi. 16 milyon insanın yaşadığı ülkede kişi başı milli gelir sadece 220 dolar. Ortalama yaşam süresi ise 54 yıl. Bebek ölüm oranları maalesef inanılmaz yüksek. Açlık ve içme suyu yokluğu had safhada. Eğitim ve sağlık hizmeti ise yok denecek seviyede.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке