Lacul Ochiul Beiului, Beușnița, La Văioaga | Drumeție în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița

Описание к видео Lacul Ochiul Beiului, Beușnița, La Văioaga | Drumeție în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița

Lacul Ochiul Beiului, Beușnița, La Văioaga | Drumeție în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița

WIKIPEDIA: "Ochiul Beiului (Ochiul Bei, lacul Ochiul Beiului) este un lac natural cu o suprafață de 284 m² în apropiere de Cascada Beusnita de pe pârâul Beu, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Este alimentat de un izvor submers. Adâncimea maximă este 3,6 m." (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ochiul_...)

WIKIPEDIA: "Succesiunea de cascade (din care cea mai mare are peste 5 m înălțime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beiului formează Cascadele Beușniței. Acestea au luat naștere prin actiunea apei timp de milenii în substratul calcaros. Calcarul dizolvat de apă a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului râului, formând tuf calcaros, rocă moale si permeabilă ce a permis modelarea a nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive.

Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcul National Cheile Nerei Beusnița din județul Caras-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică." (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cascade...)

WIKIPEDIA: ”Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), situată la limita sud-vestică a țării, în sudul Munților Aninei din județul Caraș-Severin.

Aria naturală se întinde în partea sud-vestică a județului Caraș-Severin, pe teritoriile administrative ale orașelor Anina și Oravița și pe cele ale comunelor: Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Sasca Montană și Șopotu Nou și este străbătută de drumul național DN57B care leagă orașul Oravița de satul Bozovici.

Parcul național (cu o suprafață de 36.758 ha) a fost declarat arie protejată prin lege.

Acesta cuprinde zona carstică de pe cursul mijlociu al râului Nera (coloana vertebrală a parcului reprezentată de Cheile Nerei) și cursul pârârilor Beu, Șușara de la varsarea in Nera spre izvoare.Parcul cuprinde obiective precum: Lacul Dracului, faimoasele cascade ale Beușniței, lacul Ochiul Beului, Cascada Bigăr, Cascada Șușara și Cascada Moceriș.

Parcul național reprezintă o zonă montană cu abrupturi calcaroase, doline, lapiezuri, peșteri (Peștera Lenuța, Peștera de sub Padina Popii, Peștera Bijuteria), avene, grohotișuri, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri. Acesta include rezervațiile naturale Cheile Nerei - Beușnița, Izvorul Bigăr, Cheile Șușarei, Ducin, Valea Ciclovei - Ilidia, Dealul Cărăula si Poiana Liciovacea.

Prin decizia Comitetului Parimoniului Mondial UNESCO din 12 iulie 2017 de la Cracovia, in patrimoniul natural Unesco a fost introdusă o suprafață de peste 4200 hectare de pădure seculară de fag aflată pe teritoriul Parcului Național Cheile Nerei - Beușnița.

Parcul a fost instituit ca arie protejată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar, aflate în sudul Munților Aninei. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_...)

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Комментарии

Информация по комментариям в разработке