Ekonomi Bülteni (1-7 Temmuz 2019)

Описание к видео Ekonomi Bülteni (1-7 Temmuz 2019)

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görevden alındı, yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Atamaya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanırken Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisine göre karar bankanın geçen ay faizleri sabit tutmasıyla "Erdoğan ve Çetinkaya arasındaki sorunun" derinleşmesi üzerine alındı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Bunu yapanlar 'Bizim ekonomimize güvenin' deme hakkını kaybetmiştir. Merkez Bankası Sarayın elinde tutsaktır" derken Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, başkan istifa etmeden böyle bir şeyin mümkün olamayacağını vurguladı. Ekonomist Uğur Gürses de seçim kaybeden Ankara'nın maceracı yola hızla girdiğine dikkat çekti ve 'Merkez Bankası başkanını görevden almanın amacı belli. Para basılsın, hızla faiz düşürülsün isteniyor. Ancak yasasında belirtilen sebepler yoksa Başkan görevden alınamaz. CB kararnamesi yasanın üzerinde değil. Ekonomi politikasının siyasi sorumlusu Merkez Bankası başkanı değil. Görevden alınması gereken kişi Başkan değil, damat bakan.' ifadelerini kullandı.

*
Merkez Bankası’nın bilançosunda geçmiş yılların kârından ayrılan ve “ihtiyat akçesi” olarak duran 46 milyar TL’lik rezerve el atıldığını ancak bunun Türkiye’yi tehlikeli bir yola sokacağını belirten ekonomist Uğur Gürses, “İktidarlar Merkez Bankası kaynaklarına el atıyorsa para basılıyor demektir. Bu da aslında şirketlere zarar ve bireylere yoksullaşma getirir; banka, bir nevi ekonomik birimlere ‘kefen dikiyor’ demektir.” sözlerini kullandı.

*
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın, merkezi yönetim bütçesine ilişkin 2018 Yılı Genel Faaliyet Raporu’nu yayınladı. Raporda, Cumhurbaşkanlığının harcamalarının öngörülen bütçenin üzerine çıkarak, yaklaşık 2 katı artması dikkat çekti. Raporda kamu idarelerinin 2018 yılı bütçe ödenek ve gerçekleşmeleri tablosuna da yer verildi. Buna göre Cumhurbaşkanlığı’nın başlangıç ödeneği 845,3 milyon liraydı. Ancak başlangıç ödeneği yetmedi. Yıl sonu ödeneği ise 1,7 milyar liraya çıktı. Kamu Özel işbirliği projeleri kapsamında verdiği borç üstlenim taahhüdü 15,4 milyar dolara çıkan Devlet, geçen sene de İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken kaynağın çok az bir bölümünü işsizlere verdi.

*
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi, TÜİK'in enflasyon verilerinden yararlanarak Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırını hesapladı. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 1971 lira olarak hesaplanırken, aynı hesaplamaya göre dört kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise 6818 lira olarak tespit edildi. Resmi enflasyon da 16 yılda yaklaşık 4 kat artarken açlık sınırı yaklaşık 5 kat artış gösterdi.

*
Zam yağmuru altında en çok ezilen emeklilerin zam oranı belli oldu. Buna göre, memura %1,01 enflasyon farkı verilecek. Memur ve memur emeklisi %6,01 zam alacak. İşçi esnaf ve çiftçi emeklisi ise %5 zam alacak. Geçen hafta çaya %15, şekere %16, elektriğe %15 zam gelmiş, Motorin ve benzin fiyatlarında da yüksek artışlar yaşanmıştı. Vatandaşlar, emekliye gerçek enflasyon rakamlarının çok altında yapılan zam oranına büyük tepki gösterirken Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının merkezi yönetim bütçesine ilişkin yayımladığı raporla, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kendisine ayrılan ödeneğin 2 katını harcadığı ortaya çıkmıştı.

*
Benzine bir zam daha geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, benzin fiyatına 27 kuruş zam yapıldığını duyurdu.

*
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, THY Genel Kurulu'na hissedar sıfatı ile katılan Bilal Yıldız’ın yönetim kurulu üyelerinin aldığı huzur hakkı parasına ilişkin verdiği bilgileri okuyucuları ile paylaştı. Buna göre; yönetim kurulu üyeleri yılda 244.720 TL huzur hakkı parası alıyor. Toker’in yazısının ilgili bölümünde 'Yönetim kurulu başkanına ücretin iki katı ödendiğini, Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın THY bünyesindeki 9 alt şirketin de başkanı olduğunu belirten Yıldız, “Hepsinden huzur hakkı aldığı varsayımı altında, bulunan rakamı 10’la çarpmamız gerekir. Ya da kaçından alıyorsa kendileri lütfedip açıklarlarsa biz de öğreniriz” diyor. Bu ücretlere fatura karşılığı harcama, ulaşım ve konaklama olanakları dahil değilmiş. Ve bilin bakalım bu ücreti genel kurulda kim teklif ediyor? Türkiye Varlık Fonu (TVF) temsilcisi…” sözlerini kullandı.

*
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı rapora göre sadece Haziran ayında iş cinayetlerinde en az 124 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 6 çocuk işçi de bulunuyor. 'Türkiye’de 2019 yılının ilk altı ayında en az 840 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…” vurgusu yapılan raporda en çok iş cinayetinin İstanbul, Kocaeli, Trabzon ve Antalya'da yaşandığı, hayatını kaybeden işçilerin neredeyse tamamının sendikasız olduğuna dikkat çekildi.

  / 30artitv  
  / 30artitv  
  / 30artitv  
  / 30artitv  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке